Разпродажбите на долара най-накрая излетяха снощи, след като американските акции се вдигнаха до нови рекордни нива на фона на рефлационната търговия и оптимизма на ваксините. Този път продажбите са наистина широкообхватни, тъй като зелените пари се сринаха дори срещу йената и швейцарския франк. Засега новозеландският и австралийският долари са най-силните, но канадеца изостава въпреки силните цени на суровия петрол.

Очертава се спокойна седмица с фокус върху американските стимули и ваксините

Китайската Нова година е след дни и за много инвеститори това е най-вълнуващото събитие тази седмица. Особено със спокойния икономически календар. Три неща ще стимулират валутните движения тази седмица – посоката на акциите (апетита за риск), заглавията на стимулите в САЩ и изявленията от централните банки.

Пътят за новите фискални стимули в САЩ стана ясен в петък, когато Сенатът одобри пакета от стимули на президента Джо Байдън от 1.9 трлн. долара, след като вицепрезидентът Камала Харис гласува с изключителен вот. Камарата трябва да приеме този пакет облекчения през следващите две седмици. А Байдън се надява да получи одобрение от Сената и окончателния пакет да е подписан до 15 март. Въпреки че по-високата минимална заплата не е на масата, чековете за по 1400 долара изглежда са свършена сделка. С появата на по-положителни заглавия за стимулите, акциите би трябвало да увеличат печалбите си. Американският долар, от друга страна, сигурно ще пострада, тъй като повечето разходи водят до по-големи дефицити. USD/JPY отхвърли 200-дневната SMA и може да се понижи до 104.50.

Пазарът на суровия петрол продължава да върви по-високо

Сега, когато Европа изглежда преживява най-лошото от тази COVID вълна, търговците на енергия стават оптимистични, че перспективите за търсене на суровия петрол ще бъдат много силни до края на 2-рото тримесечие.

Фундаментите за петрола отново изглеждат силни както от страна на предлагането, така и на търсенето. Въпреки че търсенето намаля с около 5 милиона барела на годишна база, оптимизмът е висок, че ваксинацията ще има ключова роля за нормализирането на глобалната икономика.

Цените на суровия петрол се повишиха миналата седмица, като договорите за WTI и Brent за предходния месец спечелиха съответно +8.9% и 7.8%. Пазарът беше развълнуван от доброволното намаляване на производството на Саудитска Арабия и увеличаването на експортните цени. Стабилизацията в пандемията също добави оптимизъм.

Губи ли всъщност петрола възходящата си инерция?

Въпреки това, ние не сме откровено оптимистични за баланса на пазара на петрол и очакваме ограничение на ралито в цените на суровия петрол. Русия много вероятно ще увеличи производството, за да спечели пазарен дял и да се възползва от ценовата сила. Русия повиши производството си до 9.1 млн. барела на ден през декември, +0.11 млн. bpd над квотата си. Съгласно споразумението на страната беше позволено да повиши производството през февруари и март.

Другото разковниче е Иран. Байдън изглежда отворен за по-голяма ангажираност със страната, въпреки че отказва да премахне едностранно санкциите. Страната вече планира бързо да увеличи производството, веднага щом бъдат отменени. Наскоро беше отбелязано, че производството ще се върне на нивото преди санкциите (около 4 млн. барела на ден) за един или два месеца. Понастоящем страната е освободена от сделката за колективно намаляване на производството и е произвела около 2 милиона барела на ден през 2020 г.

Възходящият тренд би трябвало да продължи, докато WTI се задържа над $ 55

Така намаляването на производството в Саудитска Арабия и САЩ ще бъде частично компенсирано от увеличенията в Русия, Иран и някои други производители, които искат да се възползват от скорошното ценово рали. Честно казано, това е малко притеснително за мен, защото ускоряваме толкова бързо. Този тип пазари обикновено завършват зле, но със сигурност изглежда, че биковете имаме предвид дадена цел, нивото от 60 долара. Изобщо не бих се изненадала да видя пазарът да достигне това ниво, тъй като това ще е психологически и структурно важен ценови момент.

Дневна графика на WTI
Дневна графика на WTI

 

Всичко тук е свързано със стимулите и надеждите, но със сигурност не можете да скъсите този пазар скоро. Купуването при спадовете вероятно ще работи, стига да можем да се задържаме над нивото $ 55. Така че, въпреки че оставам малко предпазлива на сегашните нива, средносрочните и дългосрочните перспективи за търсене са здравословни и може да се разбере готовността да се погледне отвъд краткосрочната несигурност, която остава за петрола.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.