Доларът разширява печалбите сред оптимистични икономически данни

Американският долар се търгуваше рязко по-високо спрямо повечето от основните валути в сряда след силните продажби на дребно. Потребителите се засилиха през месец януари, като увеличиха продажбите на дребно за първи път от 4 месеца насам. По-големи ходове се наблюдават и в цените на петрола, като WTI възобновява скорошното покачване на фона на прекъсванията на доставките. Изглежда, че златото е в режим на свободно падане, Bitcoin постига нови рекорди, а доходността на облигациите се изтегля от едногодишни върхове.

Докато ръстът на долара предполага, че инвеститорите са били доволни да видят така необходимото възстановяване на потребителското търсене, плъзгането в USD/JPY заедно с колебанията в акциите предполагат по-малко ентусиазъм. Акциите бяха на отрицателна територия през по-голямата част от деня, докато FOMC не публикува протокола си. Фондовият пазар се повиши едва след като протоколът разкри, че служителите на Фед виждат значително по-силни перспективи за 2021 г. в сравнение с прогнозата си през декември.

Новото нормално сега е, че по-високите цени на петрола са част от пейзажа

Цените на петрола се повишиха отново тази сутрин, за да достигнат 13-месечни върхове. Причина за това бяха опасенията, че застудяването в Тексас може да наруши добива на суровината в САЩ за дни или дори седмици, което предизвика нови покупки. Смята се, че добивът на приблизително 1 милион барела на ден е спрян. И двата бенчмарка се повишиха с около $ 1 в сряда и спечелиха над 6% от затварянето им миналия четвъртък.

Ръстът на цените на петрола през последните месеци беше подкрепен и от затягане на световните доставки. Най-вече заради съкращаването на производството от ОПЕК и съюзниците производители в групата на ОПЕК+, включително Русия.

Източници на ОПЕК+ са заявили пред Ройтерс, че производителите от групата вероятно ще облекчат ограничаването на предлагането след април, предвид възстановяването на цените. Саудитският план за увеличаване на производството, обаче, идва като знак, че има много оптимизъм относно глобалното икономическо възстановяване.

Дебатът за това дали това е началото на суперцикъл за суровината се разраства и това може да подкрепи още 10% рали в цените на петрола. С надеждите за новите икономически стимули в САЩ и по-широкото разпространение на COVID ваксините, се очаква цените на черното злато да останат във възходящ тренд.

Технически анализ на WTI петрола

Дневна графика на WTI
Дневна графика на WTI

 

Суровият петрол WTI се вдигна до $ 62.23 досега тази седмица. WTI сега е близо до 100% проекция на ръста от 47.24 до 53.92, приложена от 51.58, при 62.38 и все още няма признаци за формирането на връх. По-нататъшното покачване ще остане предпочитаният от мен сценарий, докато подкрепата 59.33 издържа. Ясен пробив над 62.38 ще проправи пътя към съпротивата 65.43 след това. Бих обърнала внимание дали ще има загуба на възходящата инерция, когато цената се приближи до това ниво.

В посока надолу, убедително движение под 59.33 сега ще означава сформиране на краткосрочен връх и ще доведе до по-дълбоко изтегляне.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.