Облигациите и стимулите движат пазарите и променят капитала

Тъй като DOW отново постигна нов рекорд със силен ръст снощи, риск апетитът нараства на фондовите пазари за сметка на валутните пазари. NASDAQ също се повиши със 132.7 пункта, или 0.99%, за да достигне 13 597.96.

Засега на FX пазара новозеландският долар има леко надмощие над озито, канадския долар и паунда. Но лунито се опитва да навакса предвид поскъпващите цени на петрола. От друга страна, след интензивните разпродажби швейцарският франк и йената все още нямат признаци за възстановяване. Доларът и еврото са една идея по-добре от двете най-слаби валути.

10-годишната доходност достигна своя предпандемичен връх вчера близо до 1.43%, най-високото ниво от 21 февруари 2020 г. Точно отгоре имаме силна психологическа съпротива и кръгла цифра при 1.50%!

Фондовите пазари и особено DOW се възстановяват добре

Както споменах, DOW скочи до нов рекорд снощи, след като пазарите приеха ясно посланието на председателя на Фед Пауъл от полугодишното му свидетелстване. Тоест, Фед по никакъв начин не е близо до излизане от стимулирането. Икономиката е „далеч“ от целите за заетост и инфлация на централната банка. Пауъл повтори, че Фед „няма да затегне паричната политика единствено в отговор на силния пазар на труда“. Освен това Федералният резерв се стреми да „постигне инфлация умерено над 2% за известно време“.

Изглежда, че нещата се нормализират, независимо от това, което казва Джей Пауъл: по-високи акции, по-високи доходности, по-висока USD/JPY, по-скъп суров петрол. Изглежда, че всички те действат в хармония помежду си, точно както в добрите стари времена! Но бъдете внимателни, защото редица от тези инструменти се приближават до важна съпротива и имат RSI, които са в свръхкупена територия. Може да предстои отдръпване!

Доверието на потребителите в Германия от Gfk, паричното предлагане M3 на еврозоната ще бъдат представени в европейска сесия. По-късно през деня САЩ ще пуснат ревизия на БВП за четвъртото тримесечие, молбите за безработица, поръчките за дълготрайни стоки и предстоящите продажби на жилища.

DOW – да купувате или да не купувате?

Dow Jones затвори нагоре с 424.51 пункта, или 1.35%, при 31 961.86. Индексът скочи, за да тества 32 000, както се очакваше. Зоната 32 000 – 32 200 ще бъде важна съпротива, която да наблюдаваме сега, за да видим дали се случва обръщане или не.

Дневна графика на Dow Jones
Дневна графика на Dow Jones

 

Невъзможността за пробив над 32 200 може да предизвика обръщане към 31 000 първоначално. След това допълнителен пробив под 31 000 може да предизвика по-дълбока корекция. Тази перспектива, обаче, ще бъде отхвърлена, ако DOW пробие над 32 200, като в този случай е възможно и продължително покачване до 32 800 – 33 000 преди да се случи очакваното обръщане.

Засега краткосрочните изгледи остават възходящи, докато подкрепата 31 160.95 издържа. Последният бичи тренд се възобнови със силния пробив на рейнджа. Възходящият тренд от 18 166 следва да е насочен към 61.8% проекция от 18 166 до 29 194.50, приложена от 26 060, около 32 850. Ценовото действие през следващите дни ще се нуждае от внимателно наблюдение.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.