Щатският долар се плъзга преди данните за инфлацията

Доларът остава повсеместно слаб през азиатската сесия днес, въпреки че общите настроения се стабилизират. Търсенето на риск започва да си отдъхва, след като американските акции отбелязаха нов ръст снощи. В момента еврото е по-силното за деня, следвано от стерлинга. Но швейцарският франк и йената в момента са най-добре представящите се валути за седмицата досега. Стоковите валути изостават.

USD в очакване на данните за CPI в САЩ

Очаквам днес разпродажбата на щатски долари да намалее донякъде, тъй като едно потенциално препятствие за мечките ще е публикацията на индексът на потребителските цени на САЩ след обяд. Всеизвестен факт е, че прогнозите на икономистите са най-лоши в повратните моменти, защото сложните модели се нуждаят от време, за да бъдат настроени да се справят с режима.

Мисля, че е безопасно да предположим, че сме на прага, ако вече не сме влезли в по-известен инфлационен глобален макро режим, отколкото сме виждали от много години. Инфлацията в Австралия, Германия и Нова Зеландия дойде по-висока от очакваното напоследък и бих предположила, че САЩ ще направят същото.

Преди година инфлацията на годишна база беше 2.5%, в рамките на целевия диапазон на Фед от 2% -3%. Въпреки това, тъй като пандемията дойде, тази цифра спадна до дъно от 0.1% през май. Темпът на инфлация непрекъснато се увеличаваше през лятото и се изравняваше през есента, като през декември отчете 1.4%. Базовата инфлация следваше същия път, но достигна нивото 1.2% през май и юни, а през декември удари 1.6%. Очакванията за четенията за януари са 1.5% както за заглавната, така и за основната инфлация.

Ще даде ли CPI на САЩ нов тласък на долара?

За доларовите мечки може да е трудно да продават, ако CPI излезе силен днес, защото това ще означава, че Фед ще повиши лихвите по-рано от очакваното. Ако данните за инфлацията излязат по-силни от очакваното, доларовият индекс може да продължи да се повишава в рамките на възходящия канал обратно към горната тренд линия до 92.00.

Ако обаче CPI дойде по-слаб, DXY може да продължи по-ниско и цялото възходящо движение от януари може просто да се счита за корекция в рамките на по-дългосрочния низходящ тренд.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Технически, отскокът на EUR/USD от 1.1952 все още е в ход, а интрадей сигналите остават в посока нагоре за тест на съпротивата 1.2189. Коригиращият спад от 1.2349 трябва да е завършил с три вълни до 1.1952. Ясен пробив над съпротивата 1.2189 ще доведе до повторно тестване на 1.2349. В посока надолу, движение под незначителната подкрепа 1.2018 ще отслаби този възходящ сценарий и вместо това ще обърне изгледите в низходящи, за да разшири корекцията от 1.2349.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.