Понижаването на глобалния риск продължава

Огромната волатилност продължава на фондовите пазари, докато азиатските индекси се потапят след разпродажбата в САЩ снощи. Но движенията в обменните курсове са сравнително слаби и смесени. Швейцарският франк, йената и еврото в момента са по-слабите валути за седмицата, следвани от долара. Австралийският долар е начело на други стокови валути заедно с паунда като най-силните. Така шансовете за връщане към нежеланието за риск се натрупват, като NASDAQ е с почти завършен модел на глава и рамене. По принцип днес ще имаме изявление от председателя на Фед Джей Пауъл, а утре са данните за NFP в САЩ, които може да предизвикат още по-голяма волатилност.

Отговорът на нарастващата доходност поставя основите за нестабилна реакция на NFP отчета утре

След няколкото мудни месеца се очаква американският пазар на труда да възвърне известна инерция през февруари. Най-новият отчет за ведомостите за земеделските производители вероятно ще разкрие здравословен ръст в темпа на работните места. Въпреки това, след неотдавнашния разгром на пазара на облигации, оптимистичен набор от цифри рискува да подхрани отново ралито в доходността на хазната. Естествено това би тласнало долара по-високо и ще натрупа натиск върху Федералния резерв.

Последните прогнози на анализаторите са, че американската икономика е добавила 180 000 работни места през февруари спрямо оскъдните 49 000 през януари. Очаква се равнището на безработица да остане непроменено на 6.3%, тъй като вероятно повече хора се присъединяват към работната сила. Прогнозите за ръста на заплатите също са оптимистични, като се очаква средните доходи да се повишат с 5.3% на годишна база. Това ще е почти в тон с 5.4% от предходните месеци, което беше 8-месечен връх.

Ако цифрите за февруари отново разочароват, инвеститорите едва ли ще изпаднат в паника. Всъщност друг доклад за слаби работни места ще е може би най-добрият резултат за пазарите, тъй като ще засили предпазливата позиция на Фед на фона на разпродажбата на държавните облигации от рефлационната търговия. Дори шокиращо ужасен доклад няма да промени значително перспективите, тъй като Конгресът скоро ще одобри следващия пакет стимули. Той би трябвало да осигури повече от достатъчно тласък, за да продължи възстановяването, докато ваксинациите не постигнат колективен имунитет и затворените фирми могат да отворят отново.

По-големият въпрос е какво би се случило, ако заетостта се върне много силно и предизвика нов скок в доходността на хазната. Ще продължи ли Фед да си затваря очите или би сигнализирал, че може да се наложи да измести част от покупките на активи към дългосрочни облигации? Следете Пауъл днес за отговорите.

Пауъл и NFP може да се окажат голям пазарен двигател за USD/JPY

Това, което Пауъл ще каже днес, може да диктува мащаба на пазарните движения след данните за NFP утре. Щатският долар може да бъде подложен на силен натиск за продажби спрямо еврото, паунда и австралийския долар, ако Пауъл използва по-строг език относно опасностите от нарастващата доходност.

Въпреки това, предвид общата оптимистична перспектива за американската икономика, доларът може да понесе само леки загуби срещу сигурните убежища като йената. Политиката за контрол на кривата на доходност на Банката на Япония вероятно ще задържи йената, дори ако доходността на облигациите се оттегли или от намесата на Фед, или от лошите данни за работните места.

Технически, ралито на USD/JPY бе възобновено след кратка консолидация и интрадей сигналите са отново възходящи. Двойката нарасна до 107.14 тази сутрин, най-високото ниво от юли 2020 г. Текущото рали от 102.58 би трябвало да насочи сега биковете към 61.8% корекция на спада от 111.71 до 102.58 при 108.22.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

В посока надолу, ясен пробив под незначителната подкрепа 106.67 отново ще обърне в неутрални изгледите в рамките на деня. Но все пак моята перспектива остава възходяща, докато подкрепата 104.91 издържи, в случай на ново изтегляне надолу.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.