Сезонният позитивен тренд през април получи сцепление почти веднага при акциите, като S&P 500 удари нов рекорд. Възвръщането на апетита за риск с продажбите в щатския долар идва след по-силния от очакваното NFP в петък на фона на солидния производствен ISM в четвъртък и нов рекорд за ISM PMI в услугите вчера. Това предполага връщане към модела на силни макро данни, предизвикващи покачване на индексите, по-добри перспективи за глобалния ръст и по-слаби JPY и USD. Но твърде рано ли е за тази теория? Всичко сочи към по-високи стокови валути, като AUD/USD, и нарастващи индекси, но слабостта в петрола поражда въпроси.

RBA запази настройките по паричната политика непроменени

Както се очакваше, тази сутрин Резервната банка на Австралия остави паричната политика без промяна, включително лихвения процент и целевата доходност за 3 години на ниво 0.10%. Също така бяха запазени параметрите на срочния механизъм за финансиране и покупките на активи.

Централната банка повтори, че възстановяването в Австралия е „в ход и е по-силно, отколкото се очакваше“. Възстановяването „се очаква да продължи, с растеж над тренда през тази и следващата година“.

Ще може ли AUD/USD бавно да се покачи към 0.77?

Австралийският долар, считан за пълномощник на апетита за риск, се повиши до 0.7660 долара след RBA, след като нарасна с 0.8% в началото на седмицата. Интрадей сигналите стават неутрални след възстановяването от 0.7531. Още един спад може да се види, стига съпротивата 0.7663 да издържи. Ясен пробив под 0.7531 би трябвало да удължи корекцията от 0.8006 към 0.7462. Аз лично ще търся силна подкрепа там, за да видим евентуално отскок.

В посока нагоре, пробив над съпротивата 0.7663 ще обърне изгледите във възходящи за тест на  върха от март 0.7848.

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

В по-голямата картина, целият низходящ тренд от 1.1079 (върха от 2001 г.) би следвало да е завършил при 0.5508 (дъното от 2020) вече. Покачването от 0.5508 може да бъде или началото на дългосрочен бичи тренд, или коригиращ ръст. Реакциите при ключовата съпротива 0.8135 ще разкрият за кой сценарий става въпрос. Но при всички случаи се очаква средносрочното рали да продължи, докато подкрепата (бивша съпротива) 0.7413 издържи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.