Как да мислим за пазарната капитализация на компаниите

И каква полза да извлечем от тази информация.

Добрите акции следват една подобна времева линия. Започват като малки компании, работещи извън прожектора, изчаквайки да капитализират от удобни възможности в техните индустриални сфери. Когато започнат да набират популярност, цените на акциите им се покачват, подобрявайки тяхната пазарна капитализация и привличайки вниманието на все повече професионални Wall Street инвеститори. След време най-добрите бизнеси прерастват в индустриални великани, възнаграждавайки щедро тези, които са ги открили рано.

Инвеститорите винаги следят за най-добрите акции, но това кога ще ги намерят зависи от стила им на инвестиране. Някои инвеститори купуват докато пазарната капитализация е ниска, други пък предпочитат да изчакат докато копанията се установи и нейните акции се повишат. 

Няма правилен и грешен отговор в това къде трябва да насочим вниманието си като инвеститор, но е важно да разберем различните минуси и плюсове, които предлагат малките и големите компании. Нека погледнем по-навътре в пазарната капитализация и ролята, която играе при избиране на акции.

Какво означава Пазарна Капитализация?

Един от първите уроци, които инвеститорите научаваме е, че не бива да се съдим за размера на компанията по цената на акциите ѝ. Например, скорошната цена на Apple за една акция е $130, докато Chipotle Mexican Grill е около $1 400 за акция. Някой неопитен трейдър би заключил, че фирмата за бурито струва над десет пъти повече от създателя на iPhone. 

Трябва обаче да вземете предвид и общия брой акции, за да определите общата пазарна капитализация на компанията и средно колко влагат инвеститорите в тях. Apple например има около 17 милиарда акции, в сравнение с едва 28 милиона акции за Chipotle.

Така пазарната капитализация на Apple е над 50 пъти по-голяма от тази на Chipotle. Това важи еднакво за цялостната глобална икономика и за повечето индекси на фондовия пазар, които инвеститорите следват.

Защо Пазарната Капитализация е важна?

Една от причините инвеститорите да обръщат толкова голямо внимание на пазарната капитализация е, че размерът на дадена компания често крие големи рискове и/или големи възнаграждения.

Имайте в предвид следното:

  •  Компаниите с голяма капитализация – тези с пазарна граница от $10 млрд. до над $15 млрд. – вече са се утвърдили като успешен бизнес със значителни приходи. Не всички от тях са печеливши, но повечето са поне на ясен път към печалба в дългосрочен план.
  • Компаниите със средна капитализация – тези с пазарна граница между около 2 до 3 милиарда долара в по-долния край на диапазона на компании с голяма капитализация – не са толкова добре установени на пазара. Демонстрирали са способността си да се открояват сред тълпата неутвърдени компании, но все още не са показали нужното постоянство за преминаване към следващото ниво. Потенциалната възвръщаемост е по-голяма при средните, отколкото при големите, но също така има повече рискове.
  • Компаниите с малка капитализация – тези с пазарна капитализация под $ 2 милиарда или още по-надолу – все още не са се доказали пред инвеститорите. Те често имат много потенциал, но това не гарантира, че ще успеят да изпълнят обещаващи идеи и да ги превърнат в бизнес успех. Тези, които успеят да процъфтят, възнаграждават щедро своите акционери, тъй като стават компании с голяма капитализация. Тези, които се провалят, могат да струват на акционерите си всичко, което пък увеличава рисковете.

Когато разглеждате дългосрочните исторически възвръщаемости на компании с различни размери, резултатите показват тази рамка. Възвръщаемостта на компании с малка капитализация е по-висока от тази на такива с голяма, но нестабилността, свързана с нея, е по-висока при малките. Нещо повече, малките компании всъщност изоставиха по-големите си колеги през последните 10 години, което показва, че общите тенденции не винаги са верни дори за разумно дълги периоди от време.

Пазарната Капитализация и Предлаганите от нас акции за покупка

Тук в Toskov.com, ние винаги търсим акции, които имат най-добри перспективи за дългосрочен растеж. Но когато разгледате нашите препоръки, ще видите, че всъщност има добра комбинация от акции с голяма, средна и малка капитализация.

Част от това е свързано с нашия подход за дългосрочно инвестиране. Нашата цел при предлагането на успешни компании за покупка е всички те да се превърнат в акции с мега капитал!

Но дори и сред най-новите ни препоръки, ще намерите балансиращ размер. При две от най-новите препоръчани от нас за покупка компании, едната предлага оценка с голяма капитализация от над 100 милиарда щатски долара, а другата със средна от 9 милиарда долара. Като погледнем назад към акциите, които съм препоръчал през цялата 2020 г., две трети бяха големи компании, когато ги избрахме, а останалата една трета бяха средни.

Инвестирай там, където има потенциал за Растеж

Опитът ни може да противоречи на идеята, че търсим компаниите, които имат най-големи шансове да станат гиганти в бъдеще. Но е твърде просто да се каже, че най-добрите възможности за растеж идват от акции с малка капитализация. Можете да пропуснете големите печалби, като сте твърде не широкомислещи.

Няма по-добър пример от препоръката ни за Tesla през януари 2020 г. Към този момент акциите вече изтласкваха пазарното ниво от 100 милиарда долара и някои анализатори смятаха, че вече са постигнали своя максимален потенциал. Но производителят на автомобили все още имаше доста трикове в ръкава си и това доведе до огромен ръст от над 700% на акциите през 2020 г., на който нашите членове, които последваха тази препоръка, успяха да се насладят от първа ръка.

От практическа гледна точка стана по-трудно да се инвестира в компании с потенциал за голям растеж, докато те все още са малки. Например препоръката ни за покупка на Airbnb беше почти при първата възможност през януари 2021 г., малко след нейното IPO. Но в първия ден на търговия като публична компания, Airbnb достигна 100 милиарда долара пазарна капитализация. Единствените инвеститори, които се добраха до Airbnb като малка компания, бяха компаниите с частен капитал, които имаха връзки да влязат в ранните кръгове за финансиране на онлайн платформата.

В крайна сметка най-добрата стратегия все още е да се инвестира в компании, които имат обещаващи бизнес модели и които предлагат най-добри шансове за дългосрочен растеж. Това е мястото, където ние, целият екип на Toskov.com, ще продължим да търсим и можете да очаквате, че ще включва огромни компании, за които всеки знае, малки компании, за които никога не сте чували, и почти всичко по средата.

Ако все още сте пропуснали да се запознаете с нашите инвестиционни програми, сега е момента:

Както винаги, не се притеснявайте да ползвате контактната форма за всички въпроси, които могат да възникнат, докато четете тук.

Желая Ви един прекрасен завършек на тези дълги празници и успешна нова седмица!

Поздрави,

Николай Тосков

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.