Петролът достигна 6 и 1/2-годишен връх, но после обърна посоката

Във вторник суровините спаднаха след рязкото покачване предния ден. Brent и WTI отстъпиха значително и сега е интересно да видим дали ще се покачат отново, за да тестват $ 80 (Brent) и $ 78/79 (WTI) нагоре, преди евентуален средносрочен обрат.

На пазарите вчера апетитът за риск избледня, тъй като американските инвеститори се завърнаха от дългия празничен уикенд с някои нервни заглавия за повече репресии от Пекин, притеснения относно златния период за акциите и очаквани допълнителни войнствени бележки от минутите на FOMC.

На FX еврото се понижи след резкия спад в икономическите настроения на ZEW в Германия. Швейцарският франк също го последва. От друга страна, новозеландският долар остава най-силният в спекулациите с лихвения процент на RBNZ, а озито го следва, подкрепено от изтъняването на RBA. Йената и долара се търгуват смесено, заедно с паунда.

OPEC+ създава несигурност, насърчавайки прибирането на печалби

Драмата на OPEC+ бе черешката на тортата за ралито в цените на петрола, което бе широко подкрепено и от подобряване на глобалното икономическо възстановяване. Но пазарът сега е загрижен, че ОАЕ ще се намеси и едностранно ще добави барели, а други страни в OPEC ще последват примера. Всички знаят, че експериментът на OPEC+ няма да продължи вечно, но този донякъде изненадващ ход на ОАЕ за мен е просто интелигентно позиране от тяхно име. Все още няма смисъл ОАЕ да напускат картела, но те със сигурност се готвят за евентуалната битка за пазарен дял.

Сега, когато всички очакват цените на суровината да се повишат, въпросът е дали Brent и WTI ще срещнат близка съпротива. Споразумение все още може да се случи след седмица или две, но тази несигурност може да е достатъчна, за да подкрепи нов скок в цените на петрола. Въпреки че решението да се запази продукцията непроменена е това, което се казва в настоящото споразумение, никой не трябва да вярва, че членовете на OPEC+ няма да започнат да увеличават производството.

Пазарът на петрол се насочва към по-дълбок дефицит на предлагането и това подкрепя решението на кралството да повиши силно цените. Saudi Aramco вдигна официалната продажна цена на суров петрол Arab Light с 80 цента за барел до 2.70 долара над средното ниво Оман/Дубай за Азия, което е най-голямото месечно увеличение от януари.

Цените на WTI се обърнаха надолу, тъй като бичите залози станаха пренаселени и след като остава оптимизмът, че OPEC+ ще се справи и няма да позволи на пазара да стане твърде затегнат.

Суровият петрол се отказа от по-ранните печалби

Пазарът на суровия WTI петрол първоначално направи рали през деня във вторник, само за да се обърне и да се откаже от печалбите над нивото от 75 долара. Това е доста гадно изглеждаща свещ, така че може би се подготвяме за малко отдръпване. Отдръпването, разбира се, все още е само отдръпване в контекста на по-големия възходящ тренд, така че ще бъде важно да имате това на ум.

Дневна графика на WTI
Дневна графика на WTI

 

В този момент бих предположила, че отдолу трябва да има много подкрепа, така че повечето търговци вероятно ще гледат на това отдръпване като на потенциална възможност за покупки, давайки им се достатъчно време. Подкрепата 72.00 може първоначално да задържи мечките, за да запази интрадей сигналите неутрални с положително пристрастие. Ясен пробив надолу ще насочи вниманието към психологическото ниво 70.00 и 55-дневната ЕMA при 68.75.

Алтернативно, ако пробием над върха на свещта от сесията във вторник, това може да отвори ход чак до съпротивата $ 80.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.