Сега е моментът да разберете истинската си толерантност към риска

Един от най-ценните аспекти на това да бъдете част от общността на Toskov.com е възможността да взаимодействате с толкова много хора, които се интересуват от инвестиране. Аз силно вярвам в това да се уча от опита на други хора, защото е много по-лесно да избегнеш грешките, които гледаш как други хора правят, отколкото да се справиш с последствията от тези грешки сам.

Има обаче един основен момент към инвестирането, който наистина трябва да изпитате сами, за да го разберете. За да бъдете успешни инвеститори, трябва да разберете истинската си толерантност към риска на фондовия пазар. И колкото и да си мислите, че сте подготвени за волатилността, която акциите могат да изпитат, наистина няма заместител на това да преминете през скалистият участък сами и да видите как ще реагирате. Когато възникнат тези възможности, е наложително да се възползвате от тях и да направите самопроверка, за да сте сигурни, че инвестиционната Ви стратегия е на правилен път.

Пазарен спад с хиляда точки за един ден

Индустриалният индекс Dow Jones (DJINDICES: ^DJI) се понижи с повече от 1000 пункта  в петък 26 октомври 2021, след новините за нов вариант на вируса COVID-19. Някои инвеститори очевидно бяха в състояние на пълна паника, тъй като сериозно обмисляха възможността, че светът ще се върне към пълната блокировка, подобна на тази, през която всички преминахме в началото на 2020 г. В следствие на това, чувствителните индустрии отбелязаха много по-рязък спад.

Разбира се, спадът от хиляда точки за Dow не е това, което беше преди. Например през 1987 г., спадът от Черния понеделник от 508 точки се отрази до почти 23% спад. В наши дни, при Dow около 35 000, падането с хиляда пункта е по-малко от 3% низходящо движение.

Въпреки това, големи спадове като този, който се случи, Ви дават шанс да видите каква наистина е вашата толерантност към риска. Много инвеститори намират за изненадващо да видят, че реакцията им в реалния живот спрямо риска се различава от това, което те мислят, че ще бъде.

Как смелостта в класната стая може да се превърне в страх на бойното поле

Повечето инвеститори са запознати с много видове инструменти за оценка на толерантност към риска. Някои брокери поддържат въпросници, предназначени да преценят колко добре сте подготвени да се справите с нестабилността на пазара. Тук, в Toskov.com, нашият инструмент за разпределение на риска започва с въпроса дали сте склонни да бъдете смели, предпазливи или някъде по средата в инвестирането си. В съчетание с това колко време смятате да инвестирате, вашата толерантност към риска играе ключова роля при определянето на модела портфейл, който е подходящ за Вашите нужди.

Проблемът с тези инструменти за толерантност към риска е, че е трудно наистина да разберете как ще реагирате на волатилността, докато не я изпитате. Лесно е да казвате, че разбирате, че ако пазарът се срине с 25% по някаква неразкрита причина, тогава купуването на акции, когато са евтини, обикновено е интелигентен ход. Но съвсем друго нещо е да сте толкова уверени в купуването на акции след срив на пазара, когато вече сте видели, че стойността на акциите Ви пада рязко – и когато знаете причината за спада, независимо дали това е пандемия, заплашваща глобалната икономика, почти срив на световната финансова система или пукане на балон в технологичните акции, или на пазара на жилища.

Учете, когато можете

Сега е подходящ момент да сравните това, което смятате, че Вашата толерантност към риска е с това как всъщност сте се чувствали в нестабилните дни. Ако сте вярвали, че сте били готови да издържите бурята на фондовия пазар, но е била необходима цялата Ви дисциплина, за да избегнете продажбите в петъчния спад, тогава може би инвестирате твърде агресивно за собственият Ви комфорт. Това означава, че може би трябва да търсите по-консервативна комбинация от инвестиции, която ще Ви позволи по-добре да преминете през неизбежните периоди на спад.

Обратно, може да се изненадате да откриете, че не сте мигнали с око при новините за спада на 26-ти октомври – или дори по-добре, веднага сте започнали да купувате акции, които внезапно са поевтинели. В този случай значи може да увеличите съответно толерантността си към риска.

Така или иначе дни като въпросният петък може да са болезнени за портфолиото Ви в краткосрочен план, но те могат да подготвят основата за дългосрочно превъзходство, ако се поучите от тях. Погледнете истинската си толерантност към риска в сравнение с това, което сте мислили, че е и ако има пропуск, предприемете действия сега, за да приведете инвестициите си в съответствие с нивото Ви на комфорт. И това е може би най-добрият ход, който някога ще направите.

Какво предприехме ние

Ние се подготвихме за този спад, като инвестирахме нови суми пари и бяхме в готовност за пазаруване на качествени компании на добра цена. Възползвахме се от този спад и в трите си портфейл, които управлявам в абонаментния ни сайт и извлякохме ползи. Повече за Инвестиционният ни портфейл, Динамичният ни портфейл и Дивидентният ни портфейл можете да прочетете, като натиснете върху всяка връзка.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.