Вероятно рецесията идва – кое е най-доброто пристанище при тази буря?

 

Wide Moat Dividend Aristocrats: Най-доброто пристанище по време на буря

Къд сме в момента?

  • Рецесията вероятно ще започне в рамките на пет седмици до пет месеца, независимо какво ще се случи с драмата с тавана на дълга в щатите.
  • Икономистите очакват най-леката рецесия в историята, но пет икономически индикатора показват перфектни условия за икономическа буря, невиждани от 1932 г.
  • Добрата новина е, че вероятно ще бъде средна рецесия, наполовина по-тежка от пандемията, 1/3-та по-лоша от Голямата финансова криза и ще продължи около девет месеца.
  • Вероятният спад от 15% до 30% на фондовия пазар ще се почувства като армагедон за мнозина, но не се паникьосвайте; това е буквално средният исторически рецесионен спад на мечия пазар.
  • Когато пазарът (вероятно) достигне дъно в края на 2023 г., вероятно ще започне исторически 48% 12-месечен бичи пазар. Дивидентните аристократи с „широк ров“ са най-доброто „пристанище в бурята“ за предстоящия хаос на пазара.

С данните за инфлацията, които показват, че инфлацията се охлажда… много бавно, всички погледи сега са насочени към разкриването на тавана на дълга.

Statista

Според Joint Economic Committee или JEC, тримесечен фалит може да предизвика рецесия с 50% по-лоша от Голямата рецесия.

  • Това може да означава свиване на БВП с 6,1% в сравнение с 4% по време на Голямата финансова криза.
  • Ефектите върху фондовия пазар могат да бъдат също толкова драматични, 45% срив от тук, според JEC.
  • Според Moody’s рискът от нарушаване на X-date е около 10% спрямо оценката им от 5% преди седмица.
  • Пазарите на залагания поставят коефициентите на 13%, въпреки че пазарът на облигации оценява само 1,5% риск от неизпълнение.

Добрата новина е, че според Goldman шансовете за ядрена война с Русия са 2,5%. Така пазарът на облигации смята, че рискът от неизпълнение е все още много нисък, макар и най-високият в историята на САЩ.

Лошата новина е, че според JEC дори приближаването до датата X (в рамките на 1 до 3 дни) може да доведе до рецесия на свиване на БВП с -0,3%.

И нека не забравяме, че икономиката на САЩ вероятно се е насочила към рецесия дори без драмата с тавана на дълга.

Разглеждайки икономическите данни в реално време, рецесията изглежда вероятно ще започне до края на ноември.

Това е в съгласие с оценката на Федералния резерв на Сан Франциско, че излишните спестявания на потребителите от пандемията, голяма причина потребителските разходи да се задържат, ще се изчерпят до края на годината.

Междувременно 18 икономически индикатора сочат рецесия, която вероятно ще започне след пет седмици.

David Rice

Девет водещи индикатора вече са под 30-годишната базова линия за икономиката на САЩ, а средната стойност на всичките 18 индикатора сега е на нива, съответстващи на рецесия, започваща след един до два месеца.

  • 5-седмичен основен случай

Има добри и лоши новини за икономиката.

Как тази рецесия е различна от всеки спад от 1930 г?

В повечето рецесии правителството отговаря с намаляване на данъците и увеличаване на държавните разходи. Това се нарича фискален стимул.

  • по време на пандемията, $5 трилиона стимули, включително чекове за повечето американци

Федералният резерв прави монетарни стимули, предимно чрез средно 5% намаление на лихвите по фондовете на Фед. В тежки рецесии като GFC и пандемията, те също печатаха пари за закупуване на американски облигации, известното „количествено облекчаване“ или QE.

Това разширява паричното предлагане и теоретично допълнително стимулира икономиката.

Но както в ерата на пандемията, когато се случиха много безпрецедентни неща, ние сме в много различен свят.

С инфлацията, която достигна 42-годишни върхове и остава упорито непостоянна, Федералният резерв е в кръстоносен поход за борба с нея.

Statista

Фед повиши лихвите с 5% за малко повече от година, най-бързият процент от 42 години.

На срещата през март актуализираният точков график показа 5% терминални лихвени проценти и въпреки че много данни сочат, че Фед е можел да спре на 4,75%, Фед се повиши до 5% през май.

Вътрешните модели на Фед показаха лека рецесия, която вероятно ще започне тази година… още през март
Защо Федералният резерв ще продължи да вдига лихвите, дори когато собствените му икономисти му казват, че рецесията е неизбежна и инфлацията скоро ще бъде под контрол?

Най-вероятно това е битка за доверието на Фед.

Федералният резерв направи известна грешка при инфлацията в този цикъл, наричайки инфлацията „преходна“.

Всъщност на симпозиума в Джаксън Хоул през 2021 г. Джеръм Пауъл изнесе 30-минутна реч за това защо инфлацията вероятно е преходна и защо Фед ще продължи да стимулира икономиката с рекордно печатане на пари и нулеви лихви.

Федералният резерв знае, че не може да сгреши отново с инфлацията и затова следва насоките си за лихвените проценти, дори ако някои икономически данни показват, че е можело да спре през март.

Защо това има значение? Тъй като през март Федералният резерв също даде указания за липса на намаления на лихвите през 2023 г. Дори със собствените си икономически модели, призоваващи за инфлация, започваща през втората половина на годината.

Daily Shot

В момента консенсусът на Bloomberg сред икономистите е, че рецесията ще бъде лека и кратка. По-конкретно, свиване от -0,9% с продължителност шест месеца, започващо през юли и завършващо до края на годината.

С други думи, икономистите очакват Фед да премине през цялата рецесия с лихвени проценти от 5% (Citi смятат, че ще увеличат до 5,5% до юли и след това ще продължат).

Кога за последен път имаше рецесия, в която Федералният резерв не съкращаваше? Тежката рецесия от 1981 г. е част от кръстоносния поход на Пол Волкър срещу 15% инфлация.

Charlie Bilello

Но за разлика от началото на 80-те, този път паричното предлагане се свива благодарение на най-силното количествено затягане (обратно печатане на пари) в историята.

Всъщност за първи път от 30-те години на миналия век паричното предлагане се свива. И на месечна база паричното предлагане се сви с 10% миналия месец.

Последният път, когато това се случи, беше началото на Голямата депресия през 1929 г.

Тогава Фед затягаше паричното предлагане и повишаваше лихвите, което икономическите историци наричат най-лошата грешка на Фед в историята на САЩ.

  • 9000 банки фалират в рамките на три години
  • макар и не непременно заради Фед

Друга причина, поради която тази рецесия вероятно е различна

Добре, след като вече знаем защо тази рецесия е различна от всяка друга от 1980 г. насам, ето защо паричната страна на уравнението също е различна.

Treasury, Goldman, Moody’s

Тук се намесва таванът на дълга.

Дори и да избегнат нарушаване на датата X, което в най-лошия случай е 10% риск, Конгресът ще намали разходите през октомври.

Републиканците ще настояват за бюджетни съкращения, за да намалят дефицита за новите сметки за разходи, необходими до 1 октомври, началото на фискалната 2024 година.

Moody’s изчислява, че настоящият законопроект за тавана на дълга на Републиканската партия ще намали БВП за 2024 г. с приблизително 0,7%.

Този законопроект няма да мине, така че действителният отрицателен ефект върху икономиката няма да е толкова сериозен. Но приемете перфектен компромис, при който 50% от съкращенията влизат в сила и това е около 0,35% спад на БВП от фискалните ограничения през следващата година.

И накрая, имаме студентски заеми.

Четиридесет и три милиона студентски заеми са планирани да възобновят плащанията през октомври. Байдън се опитва да анулира 400 милиарда долара студентски дълг, но Върховният съд трябва да изслуша това и засега тези плащания все още са планирани да се случат.

Как наричате месечните плащания към правителството, които са спрени за три години? Ефективно намаляване на данъците.

И кога се рестартират? Ефективно увеличение на данъка.

43-те милиона американци със студентски заеми са предимно от средната класа и харчат 95% от доходите си.

Според Федералния резерв средното плащане на студентски заем е 250 долара на месец.

Това не е особено голямо увеличение на данъците, но също така ще забави икономиката.

И така, нека обобщим икономическите проблеми тази година:

  • Фед затяга паричното предлагане
  • Фед не намалява лихвите
  • Конгресът съкращава разходите
  • Конгресът вдига данъци за всеки
  • Банките значително се оттеглят от кредитирането (поради банкова криза)

Кога за последен път и петте от тези насрещни ветрове се случиха в рецесия? 1932 г.

Това не е безпрецедентна рецесия, но със сигурност не прилича на никоя, която повечето от нас някога са виждали.

Значи ли това, че пророците за края на света са прави? Икономическият апокалипсис идва?

Finbold

НЕЕЕ, тези дърдорковци вероятно и този път не са прави!!!

Ycharts

Федералният резерв на Сейнт Луис и Чикаго проследява 123 седмични финансови индикатора в два индекса на финансов стрес.

Нула е средната стойност съответно от 1993 и 1971 г.

Ако идваше нова Голяма рецесия, още по-малко назряваща депресия, щяхме да го видим в данните, а в момента финансовият стрес е под средния.

Но като се има предвид, че навлизаме в рецесия с отрицателни монетарни и фискални стимули и регионална банкова криза (подобна на кризата със спестяванията и заемите през 80-те години), бих казал, че историята вероятно ще се римува по важен начин.

В исторически план икономистите почти винаги грешат за рецесиите. По-конкретно, те подценяват тяхната тежест.

Средната рецесия след Втората световна война е свиване на БВП с 1,4% за девет месеца.

Evercore ISI очаква 12-месечна рецесия поради отрицателните фискални и монетарни стимули и регионалната банкова криза. Те не очакват тя да бъде по-тежка от средното, просто да продължи малко по-дълго от средното, но да приключи до юни 2024 г.

И това е мястото, където стигаме до целта на днешната статия за дивидентните аристократи.

Wide Moat Dividend Aristocrats: Най-доброто пристанище по време на буря бурята

Изправени сме пред перфектна икономическа буря, състояща се от пет насрещни ветрове, които не сме виждали заедно от 1932 г.

Макар рецесията да не е ужасна, ефектите върху фондовия пазар вероятно могат да бъдат катастрофални.

Morgan Stanley смята, че печалбите ще паднат с 20% в тази рецесия.

Daily Shot

Bank of America смята, че печалбите ще падне с около 16%.

Oxford Economics, около 10%, а Пайпър Сандлър е съгласна с Morgan Stanley, -20%

В исторически план проучването на Senior Loan Officer Survey (SLOOS) на старши кредитен служител на Федералния резерв е най-точният начин за оценка на спадовете на корпоративните печалби по време на рецесии.

Сценарии за дъно на мечи пазар на S&P

Earnings Decline S&P Trough Earnings Historical Trough PE Of 14 (13 to 15 range) Decline From Current Level Peak Decline From Record Highs
0% (blue-chip consensus, mildest recession in history) 228 3194 22.6% -33.7%
5% 217 3034 26.4% -37.0%
10% 205 2875 30.3% -40.4%
13% (average recession, Moody’s 2-month default scenario) 198 2779 32.6% -42.3%
15% 194 2715 34.2% -43.7%
20% 183 2555 38.0% -47.0%
25% 171 2395 41.9% -50.3%
30% (JEC 3-month default scenario) 160 2236 45.8% -53.6%

Morgan Stanley очаква акциите да достигнат дъно около 15,9 пъти най-ниските печалби през септември.

  • 3000 на S&P, спад от 27%.

Консенсусът на сините чипове също е S&P да достигне дъно около 3000 до 3300 през октомври.

Но дори и това да е най-леката рецесия в историята, както консенсусът на сините чипове очаква в момента, това пак може да означава 22% исторически мечи пазар оттук нататък.

Това би било върхов спад от 34% от рекордните върхове, исторически среден рецесионен мечи пазар.

Мислите ли, че падането на акциите с 22% през следващите пет месеца ще се почувства „средно“?

Мислите ли, че повечето финансови медии ще се опитат да ви запазят спокойни, здрави и в безопасност?

Федералният резерв на Ню Йорк очаква S&P да претърпи 3% до 4% дневни загуби…за няколко поредни дни през следващите месеци.

Главният икономист на Moody’s наскоро каза: „Мисля, че Dow може да се наложи да падне с 2000 пункта за един ден, преди Конгресът да повиши тавана на дълга“.

  • Това би било 6% дневен спад на Dow.

Ще работя усилено, за да Ви запазя спокойни и да Ви предоставям факти по време на предстоящия хаос на пазара.

А ето какво ще правят медиите:

CNBC

Медиите ще раздухват предстоящата вероятна средна рецесия и среден мечи пазар и ще я направят да изглежда много по-страшна, отколкото би трябвало да бъде.

Вероятно ще излязат Джон Хюсман, Майкъл Бъри, Джеръми Грантъм и може би дори кралят на маниаците Робърт Кийосаки… умолявам Ви, спрете да четете Робърт Кийосаки

Robert Rolih

Помните ли как обясних защо това е първата рецесия от 1932 г. насам, когато получаваме перфектна буря от банкови фалити и отрицателни фискални и монетарни стимули?

Е, медиите и пророците на Страшния съд ще намекнат, че след последния път, когато се случиха тези пет неща, имахме Голямата депресия, това е, което вероятно ще се случи отново.

Не забравяйте, че действителните данни за финансов стрес от 123 седмични показателя показват, че ДРУГА ДЕПРЕСИЯ НЕ ИДВА!

Но ако акциите паднат с 22% за 5 месеца и потенциално паднат с 3%, 4% или дори 6% за един ден, това ще се почувства като депресия за много инвеститори.

Ето защо не трябва да изпадате в паника, продавайки при предстоящия хаос на пазара!!! Запомнете това изречение!

Когато видите CNBC да публикува „Пазари в смут“, е време да купувате… с две ръце.

Charlie Bilello

Във времена на пазарна паника, като това, което рекламира CNBC, акциите са подценени.

Толкова подценен, че когато мечият пазар най-накрая достигне дъно, средната печалба за 12 месеца ще бъде 48%.

Charlie Bilello

Това е мястото, където дивидентните аристократи могат да помогнат. И това е портфейла, който ние изграждаме.

Диверсифицираното портфолио, пълно с аристократи, е точно това, което ще Ви помогне да останете спокойни и рационални, за да можете да преодолеете мечия пазар и да спечелите от раздиращата лицето първа година на нов бичи пазар.

Wide Moat Research

 

Аристократите с „широк ров“ са най-доброто пристанище в предстоящата икономическа буря

  • Рецесията вероятно идва, независимо дали ще отнеме пет седмици или пет месеца.
  • Вероятно ще бъде средна рецесия, въпреки че в момента икономистите очакват най-леката в историята.
  • Независимо от това, фондовият пазар като цяло не е оценен за рецесия от какъвто и да е вид.
  • Вероятният спад на акциите от 15% до 30%, който идва, ще се почувства ужасяващо за повечето. Но се надяваме, че не и вие, благодарение на четенето на икономическите ми статии тук.
  • Медиите ще раздухват срива със специални предложения за „пазари в смут“ и от всякъде ще крещят вечните мечки за деня на страшния съд, предричайки, че това е само началото на „най-лошия пазарен срив в историята“.
  • Приказките на хора като Кийосаки и други подобни са пълни с глупости днес и почти сигурно ще бъдат пълни с глупости след няколко седмици, когато пазарът ще бъде толкова подценен, че всеки отказ да купувате ще бъде пълна лудост.

Бъдете сигурни, че ако финансовият стрес показва, че идва тежка рецесия, ще прочетете за това в моите статии.

Но засега едно от най-добрите места за позициониране на вашето диверсифицирано и разумно управлявано от риска портфолио е в аристократите с „широки ровове“.

Тези световни компании с изпитани в битки ръководства повишават дивиденти всяка година през поне четири рецесии и шест мечи пазара.

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.