Revolut – Алтернатива за Дигитално Банкиране

Почти е невъзможно вече да не сте чували за Revolut. Това е Дигитална Банка, която навлиза все по-бързо в България.

Основана в Лондон от Николай Сторонски и Влад Ятсенко през 2015-та, целта на компанията е да се избегнат скритите такси на банките и завишените курсове за превалутиране. Компанията се разраства бързо и интереса към нея нараства лавинообразно.

Карта Revolut
Карта Revolut

Всички плащания се извършват през стандартна MasterCard карта или директно от приложението за телефона.

****** Пиша тази статия, защото от 6 месеца работя само с Revolut. Както знаете сме принудени от ESMA да изкараме всичките си работни сметки от Европейския съюз и трансферирането на средства става с огромни разходи. Другият огромен бонус за мен е, че вътре в системата мога да закупувам крипто активи, които остават на портфейл в моята сметка и при достигане на печалба да ги конвертирам отново в левове. (Ще дам само един малък пример, който ме подтикна да търся незабавно алтернатива на банките – Миналата година (2018) при трансфер на средства от българска банка до австралийският ми брокер IC Markets, няма да споменавам името на банката тук, бях таксуван с такса в размер на 5% от сумата. Повтарям – 5%!!! Друго няма какво да кажа за скритите такси на българските банки)

И така, нека се спра подробно на всички предимства на системата Revolut и защо аз я предпочитам.

    • Липса на каквито и да било такси за международни трансфери на средства. И под липса имам в предвид точно нула! Няма нищо скрито и потайно. Правите трансфер до която и да е точка на света и виждате в баланса си, че няма нито една стотинка допълнителен разход по този трансфер. Сигурен съм, че всички сте превеждали пари от вашата банкова сметка някъде на вън. Банката твърди, че ще ви вземе точно тази и тази сума за трансфера. Обаче в над 70% от случаите като си погледнете баланса, установявате, че таксата за превода е доста по-голяма. И това е неизбежно! При опит да оспорите тази такса, банковият служител Ви заявява, че таксата Ви е начислена от отсрещната страна и нищо не може да се направи по въпроса. Отново говоря от личен опит.
  • Създаването на едно место на банкови сметки в лева, евро, долари, крипто активи и всичко, което Ви е необходимо. Към настоящият момент е възможно да си откриете сметка в 30 валути или крипто активи. Което за нас трейдърите на прост език означава, че мога да купувам Евро, когато преценя, че ще расте и да купувам обратно долари, когато според мен цената на Еврото достигне връх. Можем да търгуваме вътре в системата без Ливъридж и без такси! Ако пък цената на Рипъл се срине прекалено много, мога да си купя рипъли и да си ги държа по сметката, докато преценя, че е време за продажба и прибиране на печалба. Изборът е изцяло ваш!
Сметки-Revolut
  • Revolut картите са MasterCard карти, което означава, че почти няма точка на света и в частност в България, където да не може да се плати директно с нея.
  • Застраховки за пътуване в чужбина директно през приложението на телефона. От приложението на телефона си правите застраховка преди тръгване (в рамките на 2.20 лв на ден), за периода, за който на Вас Ви е нужно. Има опция и за безплатни застраховки, но в момента говорим за базовият и напълно безплатен вариант на Revolut.
  • Безплатно теглене от банкомати. Точно така, безплатно! Без никакви такси. Естествено базовият модел на системата, за който говорим тук е лимитиран до 400 лв на месец, но има доста други варианти, които срещу минимални месечни такси Ви увеличават неимоверно много лимита. И това Безплатно теглене важи за целият свят, не само за България. Тоест, ако пътувате до Германия и искате да изтеглите 200 евро, първо няма да има никакви тайни и обременени курсове за обмяна на Вашите левове в евро и второ, тегленето ще е без такси. (същото, разбира се, важи и за плащането на ПОС терминали в Германия – без скрити такси, без завишени курсове за обмяна). Не че има проблем да изтеглите и по-голяма сума. Няма ограничения в това – просто след безплатния лимит Ви таксуват малка, предварително упомената такса.
  • Всичко, за което говорихме до тук е безплатно. Но хубавата част е, че срещу минимални месечни такси Вие можете да се абонирате за някой от платените варианти на Revolut и това разширява неимоверно много Вашите опции за теглене, преводи и безкрайни други удобства и бонуси, с които можете да се запознаете подробно на сайта на Revolut.

Как да получим Revolut?

След попълването на елементарна форма, картата ще Ви бъде изпратена безплатно по пощата. Опциите са или виртуална или реална, физическа карта. Ще си изтеглите на телефона приложението на Revolut (има и за Андроид, и за iPhone). Всички операции се извършват през въпросното приложение, включително и всичките пет нива на защита на картата се управляват от него.

Заедно с картата и приложението, всеки един от нас получава и безплатни банкови сметки, с напълно реален IBAN. По този начин става възможно извършването на безплатни и бързи банкови преводи в Европа и другите страни чрез IBAN номера.

Добре, има ли някаква уловка?

Разбира се, няма нищо безплатно на този свят. Revolut спестяват доста банкови разходи и такси и затова могат да си позволят да предложат базов и напълно безплатен вариант, за който и говорихме до този момента. Този вариант устройва повечето потребители и реално от хората, които познавам, само 1 на всеки 10 преминава на някой от следващите платени варианти.

Освен безплатния вариант има и няколко опции за платен вариант. Той се изразява в плащането на месечна такса – към този момент 15.99 лв и 28.99 лв. При тези два варианта печелите увеличаване на лимитите за теглене и обмяна на валути (безплатния вариант тегленията от банкомат са 450 лв без такси и 11500 лв обмяна на валути без такси, след това се начисляват минимални такси). Следващите бонуси са безплатни медицински застраховки при пътуване, връщане на пари (кешбек) при всяко плащане с картата при търговец и доста ниска застрахова за телефона Ви.

Ползите от това да ползваме Revolut

Приложението е отлично направено за напълно прозрачно проследяване на Вашите харчове. Имате опция да изградите собствен бюджет и да оставите приложението да следи за неговото изпълнение.

Следващото много важно предимство е нивото на сигурност. В приложението имате пет нива на защита на картата, като можете в даден момент да разрешавате само теглене от банкомат или само плащане при търговец. За всяка транзакция получавате незабавно безплатен СМС. Ако имате притеснение за извършена транзакция, можете да я блокирате незабавно. Имате настройка за сигурност, която дори може да разреши плащания само по GPS локация. Всичко се управлява от Вас и не зависите от нито един банков служител.

Следващото огромно предимство е незабавното изпращане на пари на приятели и роднини. С едно натискане върху името на дъщеря Ви и за секунди и изпращате джобните пари за деня.

Предимствата пред банките са безкрайни и моят съвет е да се възползвате и да проверите нещата лично. Revolut е дигитална банка от ново поколение и аз лично я препоръчвам на всеки трейдър!