Форекс Стратегия за Търгуване с Подкрепи и Съпротиви

Тази стратегия за търгуване с Хоризонтални подкрепи и съпротиви е една от най-популярните форекс стратегии и се използва от много трейдъри по целия свят.

Това е стратегия, която трябва да е позната на всеки трейдър и да е в основата на неговия търговски план. Нивата на съпротиви и подкрепи са фундаментално силни места и винаги трябва да се търси вариант за вход там.

Основното изискване за използването на тази стратегия е да знаете как да откривате нивата на съпротива и подкрепа.

Без значение на каква времева рамка е Вашата графика, Вие винаги ще виждате места, където:

  1. цената се е придвижила нагоре, достигнала е ниво на съпротива и се е върнала на долу.
  2. цената върви надолу, достига ниво на подкрепа и отскача нагоре.

Това е основната идея на съпротивата и подкрепата!

Така, че ако не знаете как да откривате нива на съпротива и подкрепа, следвайте тези прости правила:

  1. Отворете графиката на дневна времева рамка
  2. Търсете серия от ниски точки, при които цената не е успяла да пробие надолу. Маркирайте това ниво с хоризонтална линия. Това е Вашето ниво на подкрепа.
  3. Сега потърсете серия от високи точки, при които цената не е успяла да пробие нагоре. Маркирайте отново с хоризонтална линия това ниво. Това е Вашето ниво на съпротива.
  4. Въпроса е спорен колко точно пъти цената трябва да се е отблъснала от едно ниво, за да бъде то силно ниво. Но със сигурност, колкото повече пъти цената е стигала до това ниво и се е отблъсквала, толкова по-силно става това ниво.
  5. Така, че нашето очакване за следващия път, когато цената стигне до това ниво, ще бъде, че тя ще се отблъсне.

Мисля, че това е най-лесния начин за обяснение и се надявам да съм се изразил ясно 🙂

Как процедирам аз по този въпрос?

  1. Аз отдавна не скалпирам, затова винаги чертая моите нива на съпротива и подкрепа на минимум дневна графика.
  2. На тези нива винаги поставям алерти на моята платформа, които да ме уведомят на мобилния телефон, че цената е достигнала такова ниво.
  3. След това отварям графиката на 4 часа и започвам да чакам екшън прайс потвърждение за отблъскване на цената от това ниво.
  4. След като получа такова потвърждение, поставям моята чакаща поръчка.

Сега, да поговорим за правилата за покупка и продажба.

Правила за Покупка при нивото на Подкрепа

  1. Първо и основно правило – идентифициране на нивото на Подкрепа, начертаване на хоризонтална линия и поставяне на алерти на това ниво, за да ни предупреди, когато цената достигне до него.
  2. Когато цената докосне нивото на подкрепа, започваме да наблюдаваме графиката. Чакаме обръщащ бар или формация, която да ни покаже, че нивото ще удържи и цената ще се оттласне нагоре.
  3. Веднъж формирал се този бар, поставяме ордер buy stop на 3 пипа над този бар и stop loss на 10 пипа под дъното. Ако търгувате като мен на 4 часа или на дневна графика, стопа е хубаво да е на малко по-голямо разстояние.
  4. Затварянето на поръчката трябва да е на два етапа – затваряте 50% от Вашия ордер, когато цената достигна на средата между подкрепата и съпротивата и поставяте стопа на положителна територия, за да обезопасите сделката. Втората част от поръчката се оставя да се развива до достигането на нивото на съпротива.
Форекс Стратегия за Търгуване с Подкрепи и Съпротиви
Форекс Стратегия за Търгуване с Подкрепи и Съпротиви

Правила за Продажба при нивото на Съпротивата

  1. Първо и основно правило – идентифициране на нивото на Съпротива, начертаване на хоризонтална линия и поставяне на алерти на това ниво, за да ни предупреди, когато цената достигне до него.
  2. Когато цената докосне нивото на съпротива, започваме да наблюдаваме графиката. Чакаме обръщащ бар или формация, която да ни покаже, че нивото ще удържи и цената ще се върне надолу.
  3. Веднъж формирал се този бар, поставяме ордер sell stop на 3 пипа под този бар и stop loss на 10 пипа над върха. Ако търгувате като мен на 4 часа или на дневна графика, стопа е хубаво да е на малко по-голямо разстояние.
  4. Затварянето на поръчката трябва да е на два етапа – затваряте 50% от Вашия ордер, когато цената достигна на средата между подкрепата и съпротивата и поставяте стопа на положителна територия, за да обезопасите сделката. Втората част от поръчката се оставя да се развива до достигането на нивото на подкрепа.

Мениджмънт на сделката

  1. Винаги затваряйте част от позицията, при достигане на средата между съпротива и подкрепа.
  2. При затварянето на част от позицията, винаги поставяйте стопа на 2-3 пипа на положителна територия. Така Вашата сделка ще е обезопасена, ще сте прибрали част от печалбата и ще сте спокойни и уверени, че дори и да се върне обратно цената, ние няма да загубим пари.
  3. Друг начин за менажиране е след като приберете част от сделката, да включите така наречения трейлинг стоп.
  4. И още един вариант – местене на стопа под всяко ново по-високо дъно за дългите поръчки и над всеки нов по-нисък връх за късите поръчки.

Недостатъци на форекс стратегията за търгуване на нивата на съпротиви и подкрепи

  • На този пазар няма нищо 100% сигурно, така че горещо препоръчвам никога да не търгувате директно нивата на съпротива и подкрепа. Винаги чакайте потвърждение, че цената ще се отблъсне от това ниво.
  • Много често съм наблюдавал фалшиви пробиви на тези нива, за да се оберат стоповете. Така, че винаги изчислявайте обема на Вашата сделка така, че да можете да си позволите малко по-голям стоп.

Предимства на форекс стратегията за търгуване на нивата на съпротиви и подкрепи

  • изключително много трейдъри и институции търгуват тези нива на съпротива и подкрепа и в доста голям процент от случаите тези сделки са успешни.
  • използването на прайз екшън и особено обръщащи формации и свещи ще увеличи неимоверно успеваемостта на тези сделки.
  • ако спазвате стриктно търговския си план, риска от загуба е много по-малък от колкото при много други стратегии.

Подобна екшън прайс стратегия е търгуването на канали.

Ако Ви е харесала тази стратегия, споделете я с приятели и оставете коментар отдолу как Вие се справяте с нея.

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да получавате нашите редовни прогнози и анализи за Форекс Търговия (а не само седмичният обзор, публикуван тук), регистрирайте се през тази връзка. Там публикуваме всички наши сделки с конкретни  нива за стоп и таргет.
Забележка 3: Отстъпката от 10%  за годишен абонамен. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.