СЗО обяви огнището на Коронавирус за извънредно положение

Паундът остава стабилен и днес и продължава да търгува като един от най-силните след вчерашното задържане от BoE. Йената и франка леко отстъпват, но остават като две от най-силните валути при нежеланието за риск. Стоките валути все още усвояват резките загуби от тази седмица. Новозеландският долар е най-слабият за седмицата, следван от австралийския и след това канадския долар.

Не бе толкова изненадващо и че търговците на Уолстрийт вече преминаха от покупки при спадовете към продажба на факта. Фактът, че директорът на СЗО, Адханом обяви Коронавируса за „Спешна ситуация за общественото здравеопазване при международна загриженост.“ Обновяването обаче предизвика някои къси позиции за покриване, след като директорът даде одобрението на СЗО за агресивните усилия на Китай за ограничаване.

Какво ще стане с риска на пазарите, ако огнището на Коронавирус се влоши?

САЩ и Япония засилиха предупреждението си за пътуване до Китай, докато САЩ съобщиха за първия си случай на предаване от човек на човек. Русия затвори сухопътната си граница с Китай за пътници. Повечето китайски градове и провинции удължиха допълнително празника поне до 10 февруари. И накрая, ОПЕК+ обмисля да проведе следващото си заседание през февруари, за да обсъди по-нататъшното намаляване на производството с цел ограничение на ефекта върху цените на петрола от спада в търсенето поради Коронавируса.

Така че настроенията по избягване на риска би трябвало да продължат. Всички тези заглавия прогонват търговците от чувствителните към риска валути като австралийския и новозеландския долар към валутите „безопасни убежища“. Те включват долара, японската йена и швейцарския франк. Ето защо кросове като AUD/JPY и NZD/JPY може да са особено уязвими сред валутите от Г-10.

В допълнение златото продължава да блести на хоризонта, облигациите се движат добре, а нововъзникващите азиатски валути като сингапурския долар, индийската рупия, тайландския бат и руската рубла потенциално ще виждат рязка волатилност. Глобалните фондови пазари също ще понесат последствията от разпространението на вируса, а търговците агресивно разпродадоха USD/CNH. Индексът FTSE China A50 отслабна с около 12% през последните две седмици.

Технически, валутните пазари днес са в консолидация

По-късно през деня основният акцент от календара е върху личните доходи и разходи от САЩ, заедно с индексът на разходите за заетост и Чикаго PMI. БВП на Канада ще бъде публикуван с IPPI и RMPI. Най-силно засегната от тези новини би трябвало да е двойката USD/CAD.

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

След срещата на BoC миналата седмица, ралито на USD/CAD бе възобновено след кратката консолидация. Търговските сигнали на интардей база отново са възходящи. Текущият ръст от 1.2951 следва да бъде насочен към съпротивата 1.3327 по-нататък. Считам, че корекционният модел от 1.3664 завърши като триъгълник при 1.2951. Убедително движение над 1.3327 би трябвало да потвърди този случай.

В посока надолу е необходим ясен пробив под 1.3117, за да се сигнализира завършването на текущото рали. Дотогава перспективите ще останат предпазливо бичи, дори в случай на отстъпление.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.