Американските индекси парираха ранните печалби се затвориха по-ниско, след като Фед запази лихвите и сигнализира, че ще останат ниски за известно време. Очаква се BoE също да запази непроменени процентите на днешната среща. А Европейският парламент одобри споразумението на Борис Джонсън за Brexit. Така разчисти пътя на Великобритания да напусне ЕС на 31 януари със споразумение, което вероятно ще избегне хаотична раздяла.

За тези от Вас, които бяха хванати в новините за търговските отношения САЩ – Китай, страховете от военни конфликти в Близкия изток, разпространението на Коронавируса или корпоративните печалби в САЩ, подчертавам отново: Обединеното кралство официално ще напусне ЕС утре, 31 януари.

Какво ще се промени?

По същество нищо, поне в началото! За „преходния период“ през останалата част от годината свободното движение и свободната търговия между Великобритания и ЕС ще продължат да бъдат необременени. Обединеното кралство ще продължи да допринася за бюджета на ЕС. Както и ще бъде задължено да се придържа към законите на ЕС.

Реалните промени няма да се усетят до края на 11-месечния преходен период. Между сегашния ден и Нова година 2021 г. преговарящите от Великобритания и ЕС ще трябва да определят формата на нов търговски пакт между двете страни, да създават нови паспорти и да се разработи пълен граничен/имиграционен план, сред безброй други задачи.

Що се отнася до паунда, най-големият резултат от самия Brexit може би е за BoE. Банката на Англия беше сдържана да направи някакви промени в паричната политика, докато несигурността около Brexit оставаше. Както изглежда, търговците ценообразуват потенциала за намаляване на лихвите тази година от BoE, но точният график остава под въпрос.

Решението за лихвата на BoE е основния фокус днес

В допълнение това ще е последната среща на Марк Карни като управител. Може ли лебедовата му песен да бъде намаление на процента или ще реши да остави това ключово решение на своя наследник през март? Аз смятам, че ще изчака, но вместо облекчаващ, тонът му трябва да бъде безспорно миролюбив. Така че по-вероятно е BoE да задържи непроменен лихвения процент на  0.75%.

В бъдеще ако икономическите данни на Обединеното кралство са разочароващи и BоE е принудена да намали лихвите по-рано, отколкото по-късно, GBP/USD може да спадне. Връщане обратно към подкрепата (предишната съпротива) при 1.2775 е напълно възможно. От друга страна, подобряването на входящите данни може да ограничи възможността или поне да забави срока за всяко орязване на лихвените проценти от BоE. При този сценарий GBP/USD може бързо да се върне към своите многогодишни максимуми, започващи от зоната 1.3350.

Технически анализ на GBP/USD

Интрадей сигналите за GBP/USD остават низходящи за тестване на 1.2904 (дъното от 23 декември). Пробив там ще възобнови цялата корекция от 1.3514. Следващата цел за мечките би следвало да бъде 61.8% проекция от 1.3514 до 1.2904, приложена от 1.3174 при 1.2798. Ако двойката спадне под нивото 1.28, това вече ще е съвсем различен разговор. Дотогава, обаче, аз все още подкрепям биковете, но признавам, че има заплаха от някакъв вид отдръпване. Засега предпочитам стратегията за покупки при спадовете.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

В посока нагоре, ясен пробив над съпротивата от 1.3174 ще обърне изгледите отново във възходящи за тестването на 1.3284.

Ако искате всеки ден да получавате потенциални сделки за форекс търговия с вход, стоп и тейк профит, можете да се абонирате з аанализите на Николай Тосков. Вижте как да направите регистрация от тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.