Американският долар продължи да се укрепва спрямо кошницата от валути в четвъртък. Този път ралито бе подхранено от по-силните от очакваното икономически данни. Златото удари 7-годишен връх, а петролът задържа засега печалбите. Акциите в САЩ, обаче, паднаха от опасенията, че Коронавирусът ще окаже сериозно влияние върху корпоративните печалби, като технологичните акции водеха.

По-рано днес пазарните настроения отново се „вкиснаха“, тъй като изглежда, че огнището на Коронавируса става все по-сериозно извън Китай. Особено в Южна Корея.

Доларът търси своя ценови таван

Ако погледнем към класическия модел търговия, според който избираме да инвестираме в „най-добрата къща в лош глобален квартал“, щатският долар започва перфектно всяка година от 2015 г. насам. Сравнително силните икономически данни и търсенето на сигурни убежища след огнището на Коронавируса определено изиграха ролята си за повишаването на долара и тази година.

Във връзка с това аргументът да изберем „най-чистата риза от глобално замърсените дрехи“ прави притежанието на американски активи все така атрактивно. Европа определено не е подходяща за инвестиране с нейните отрицателни лихви, а Германия е в производствена рецесия или близо до нея. Азия пък дори не е на масата с инвестиции поради забавянето на производството в световен мащаб и Коронавируса. Великобритания все още се бори за условията на Brexit и възможния Hard Brexit. Канада е непривлекателна заради балонът от потребителски дълг и уповаването на петрола.

Не забравяйте и Тръмп

В допълнение бих споменала, че един недооценен двигател за силата на щатския долар може да бъде перспективата Тръмп да бъде преизбран. Търговците винаги са били тълпа с поглед към бъдещето и с малко повече от 8 месеца до изборите за президент на САЩ, доказателствата сочат, че те вярват, че още 4 години за Тръмп биха могли да запазят и щатския долар в добра форма!

В настоящата ситуация на непреклонни притоци към долара, не е ясно какво може да спре този прилив. Освен самата американска администрация с нейните приказки.

За да сте винаги в час, може да следете прогнозите, анализите и сделките ни през цялата 2020 г. като се абонирате сега.

Индексът на щатския долар спря ралито точно преди 100

Доларовият индекс нараства почти всеки ден през февруари, като добави 2.5% от началото на месеца и вече е близо до върховете от май 2017 г. Разбира се, основният тренд е възходящ според дневната суинг графика.

Дневна графика на Долар индекса
Дневна графика на Долар индекса

 

Какво да търсите около долар индекса

В момента индексът се оттегли с 0.08% до 99.80 и е изправен пред следващата подкрепа при 99.07 (23.6% Фибо корекция на ралито от 2020 г.). Дневно затваряне под 99.60 ще формира временен връх с обръщане на цената. Това, обаче, няма да промени основния тренд, а може да предизвика началото на корекция в рамките на 2 до 3 дни.

В този сценарий следващата цел на мечките е на 98.54 (върха от ноември 2019 г. и 38.2% Фибоначи ниво). Възходящият тренд ще се промени към низходящ, само ако видим ясен пробив и затваряне под 97.16. Това е много малко вероятно. Въпреки това, поради продължителното придвижване нагоре по отношение на цена и време, индексът сега е в прозорец от време за потенциално мечо обръщане при сформирането на временен връх.

От друга страна, пробив над 99.91 (месечния връх) би имал за цел първо психологическата бариера 100.00. А впоследствие и 101.35 (върха от април 2017 г.).

PMIs от еврозоната и Обединеното кралство ще бъдат основните акценти в европейската сесия. По-специално, лоши данни от еврозоната могат да предизвикат нов кръг от продажби по еврото. Еврозоната ще пусне и финалния CPI. По-късно през деня Канада ще публикува продажбите на дребно. А от САЩ ще излязат PMI и продажбите на съществуващи жилища.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.