Индексите се сринаха на фона на страховете за Коронавируса

Подобно на влакче на ужасите страха и алчността на пазарите редуват своите пикове и спадове. И вчера видяхме резултата от обземането на пазарите в страх и паника. Всички основни индекси по целия свят се разпродадоха, когато глобалните опасения от заразяване се засилват. Коронавирусът се разпространява, достигайки Италия, четвъртата по големина икономика в Европа. Имаме разпространение и в Близкия изток, като случаите в Иран и Оман нарастват.

На валутните пазари канадският долар понастоящем е най-слабият, тъй като е притиснат и от спада от цената на петрола. Йената е най-силната валута заради избягването на риска и падащите доходностти на облигационния пазар. Доларът се търгува смесено към момента, тъй като скорошното рали се превърна в корекция.

Фактите са си факти, но въпросът сега е: какво ще последва – леко възстановяване на пазарите или още панически продажби?

Няма съмнение, че страховете за Коронавируса са валидни

Всъщност голяма част от устойчивостта на американските акции се дължеше на факта, че Китай задържа вируса и че икономическото въздействие ще бъде краткотрайно. Особено, след като китайците ще предоставят масивни стимули, които биха направил това възстановяване V-образно. През по-голямата част от този месец акциите се представяха добре, но инвеститорите най-накрая отвориха очите си за реалността и осъзнават, че Коронавирусът ще вземе голяма хапка от ръста на 1то тримесечие. Тъй като случаите на Коронавируса нарастват, няма да се изненадам, ако някои страни в крайна сметка преживеят свиване.

Мисля, че нежеланието за риск ще остане, тъй като въздействието на вируса вече се проявява в САЩ (данните за PMI в услугите на Markit за САЩ) и опасенията, че разпространението на вируса се ускорява в световен мащаб нарастват.

Туризмът и бизнес активността в Китай бяха убити от вируса и сега Европа е изложена на същия риск. Особено с Италия, която е третата най-посещавана страна в континентална Европа. В Южна Корея броят на случаите скочи до 833 през уикенда, което подтиква южнокорейците да ограничат дейностите на открито и междуградските пътувания. Четиринадесет държави отговориха с по-строги ограничения за влизане за пътници, идващи от Южна Корея.

Какви времена само а? Всеки се бори да оцелее не само за живота си, то и за инвестициите си… Сега всички чакаме помощта от централните банки. Търговците свикнаха с тяхната помощ толкова много, че доста от тях не обмислят друга опция освен инжектирането на още милиарди долари на пазара. „Тревога, тревога. Фед, ЕЦБ и останалите ще ни помогнете ли?“ Сега чакаме отговорът…

Технически анализ на Dow Jones 30

Дневна графика на Dow Jones 30
Дневна графика на Dow Jones 30

Индексът US30 падна с над 3% вчера, което е най-големият еднодневен спад от 5 август миналата година. Всички печалби, направени досега тази година, вече са заличени. Докато американските акции паднаха в 6 от последните 7 търговски дни, вчера беше първото смислено движение. На теория такъв голям ход би трябвало да доведе до по-паническа продажба, но гаповете по-често биват последвани от консолидация, а не от продължаване.

Dow се е понижи доста до 27 908 вчера. Регионът 27 850 – 27 800 е изключително важна подкрепа, която трябва да следим сега, за да се избегне по-нататъшно падане. Отскок от тази зона (който може би се развива в момента) може да има потенциала да върне индекса отново до 28 500 и 29 000. Ще трябва да изчакаме и да наблюдаваме внимателно ценовото действие през следващите няколко дни.

Технически анализ на DAX 30

Дневна графика на DAX 30
Дневна графика на DAX 30

Ситуацията с DAX е доста подобна, но немският индекс има повече място да падне. DAX може да разчита на две основни подкрепа, а не на една. Първата е на 12 900, а втората – на 12 630 (там е и 200-дневната ЕМА). На дневна графика имаме и дългосрочна тренд линия на подкрепа, която съвпада с 61.8% Фибо корекция на спада от 13 600 до 10 276.90.

Докато подкрепа 12 900 издържа, отскок към 13 200 – 13 400 може да се наблюдава в краткосрочен план. Това от своя страна може да избегне опасността от по-нататъшно понижение до 12 600. Ако разпродажбите продължат, скоро очаквам някои полезни коментари от централните банки, които биха могли да блокират мечешката активност, поне за известно време.

Към момента на писането ми фючърсите сочат към положително отваряне, но статистическите данни ще трябва да го подкрепят.

Вижте сега прогнозите и за Форекс пазара от тук. А ако все още не сте абонирани за тези анализи, можете да го направите сега.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.