РБА остави политиката без промяна. Пазарите са смесени

Австралийският долар се възстановява до голяма степен днес, след като РБА остана на пътя без промяна. По-важното е, че в придружаващото изявление централната банка не намеква за предстоящо намаляване на лихвите. Всъщност показа, че банкерите се чувстват доста удобно с настоящата политика. Като цяло пазарите са сравнително смесени.

Съществуват 2 отделни, но взаимно последователни динамики, които се развиват около Коронавируса: паниката и афекта върху реалната икономика. Коронавирусът може да се превърне в смъртоносен камък за растежа през тази година, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Светът стана зависим от Китай за снабдяване и търсене. И това ми е основната причина защо не вярвам, че възстановяването в понеделник на риск апетита и ралито на валутите е трайно. А икономическите ефекти върху реалната икономика са още по-забележими по отношение на пазарите на стоки, отколкото където и да е другаде.

WTI петрола удари 1-годишно дъно

Пазарът на петрола остава под натиск след новината вчера, че китайското търсене е спаднало с 30% или 3 млн./mbd заради Коронавируса. Това рисува невероятно страшна картина и всъщност бележи най-лошият шок в търсенето след Голямата финансова криза. И макар да можем да се утешим, че степента на смъртност е под епидемията от SARS, то забраните за пътуване и карантините, засягащи около 50 млн. души, оказват значително влияние върху потребителското поведение.

Междувременно, Ройтерс съобщава, че ОПЕК+ обмисля намаляване на производството с 500 000 б/д още в средата на този месец. Така организацията ще се опита да се справи с рязкото спадане на търсенето. И това само потвърждава сериозността на проблема.

Ситуацията е толкова тежка, че дори Русия подкрепя предложената спешна среща на ОПЕК+. Предполагам, че можем да видим Brent петрола да последва WTI под $ 50, тъй като глобалният икономически спад ще бъде много по-рязък от епидемията от SARS през 2003 г. и следователно може да се задържи по-дълго.

Безмилостната разпродажба държи биковете по петрола настрани

Технически, пазарът на WTI суров петрол отвори с гап надолу търговските сесии в понеделник последните 2 седмици. Но след като Коронавирусът затвори толкова много заводи в Китай, не е огромна изненада да видим тези разпродажби. В момента цената тества нивото от $ 50, което разбира се ще привлече много внимание, тъй като е голяма, кръгла, психологически значима цифра и дъно на цялостния консолидационен правоъгълник.

Дневна графика на WTI петрола
Дневна графика на WTI петрола

Интрадей сигналите са твърдо мечешки, но и препродадени, което добавено към положителните сигнали от ОПЕК+ за още намаление на производството, може да задържи биковете над 50 долара и вероятно да осигури по-добри нива за повторно навлизане на мечешкия пазар.

През последните 12 месеца зоната $ 50.00 – 51.00 осигуряваше подкрепа на цените, а с RSI дълбоко в препродадена територия не може да се изключи отскок от тези нива. Въпреки това, докато властите не успеят да овладеят разпространението на Коронавируса, петролните търговци могат да разглеждат всяко краткосрочно рали като „отскок мъртва котка“. Може да се търси отново вход в къси позиции на всеки отскок към зоната от 53.00 – 54.00 долара.

От друга страна, ако петролът успее да се затвори под $ 50.00, следващото ниво на подкрепа ще бъде 78,6% Фибо корекция на ралито от 2019 при $ 47.60.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.