Рисковите активи и долара напредват преди NFP

Днес важните съобщения за САЩ (NFP, безработица, трудови доходи) ще бъдат важни и биха могли да доведат до нови сделки с индекса на долара. Щатската валута прекрачи някои технически прагове в четвъртък, но само тествайки. EUR/USD падна под 1.1000  до 4-месечно дъно, докато USD/JPY се вдигна над 110.00 за първи път, след като Коронавируса избухна. GBP/USD спадна за трети път от 4 дни тази седмица и сега е на по-малко от 30 пипса от свежото следизборно дъно.

Четвъртък беше още един добър ден и за световните акции, като видяхме S&P 500 нагоре с 0.2%, удряйки нов връх. Разковничето дойде на фона на обещаното намаляване на тарифите от Китай, което привлече вниманието и засили риск апетита на инвеститорите. Ако се интересувате от търговия с акции, може да хвърлите едно око на нашият портфейл и представянето му спрямо S&P 500. За последните 3 месеца и половина е натрупана възвръщаемост от 16.6%. Ако желаете и Вие да се включите, може да изберете своя абонаментен план от тук.

Портфейл акции в Револют
Портфейл акции в Револют

А след данните на ADP от сряда, пазарите днес ще следят NFP доклада от САЩ, който би трябвало да е над прогнозите. Всякакво преразглеждане на данните за ноември също ще се нуждае от внимание.

Какви са пазарните очаквания за Non-farm Payrolls?

В сряда ADP отчете най-силния месец за растеж на заетостта в частния сектор за повече от 4 години. Според детайлите на непроизводствения ISM, обаче, ръстът на работните места се е забавил. 4-седмичната средна на молбите за безработица спадна, а потребителското доверие от Университета на Мичиган удари 8-месечн връх. Така че икономическите индикатори сочат потенциално по-силен от очакваното NFP доклад с ръст на работните места в обхвата от 170 000 до 210 000 души.

В края на деня истинският въпрос е доколко това има значение? Докладът за януари няма да включва въздействието на Коронавируса и със сигурност няма да повлияе на краткосрочните планове за политиката на Фед. Риск апетитът отново е включен и единственият въпрос е дали петъчният доклад ще поддържа или ще намали рисковите потоци.

Ако погледнем EUR/USD, това е пазар, който има значително количество шум в двете посоки. Но е ясно, че щатският долар продължава да бъде предпочитан от FX трейдърите по света, тъй като пазарите предпочитат по-силния БВП на САЩ и разбира се ситуацията с пазара на труда.

Освен това ЕС все още се разправя с Обединеното кралство за напускането и следователно е вероятно европейските валути да пострадат от зелените пари. Ето защо фундаментално следващият лег може ще бъде низходящ, евентуално до нивото 1.09, като му се даде достатъчно време. При всички равни условия, вероятно пазарът ще продължи да забелязва случайни отскоци. Въпреки това низходящият тренд изглежда непокътнат за мен, тъй като ЕС показва по-малко бичо поведение по отношение на данните. Затова не е изненада, че продължаваме да виждаме този натиск надолу.

Как да изтъргуваме NFP?

В случай, че данните за работните места и заплатите надвишават очакванията, тогава бих предпочела да търся краткосрочни къси сделки в EUR/USD. А както казах, двойката току-що проби до многомесечен минимум, което е в съответствие с дългосрочния мечешки тренд. Ако Non-farm Payrolls се увеличат със 160K или повече и ръста на заплатите се ускори с 0.3% или по-нагоре, EUR/USD ще потъне под 1.0950. А USD/JPY може да тества 110.50.

Но ако данните за работните места пропуснат очакванията, тогава бих предпочела да търся мечешки позиции в USD/CAD (в очакване на канадските данни за заетостта). Двойката тества съпротивата 1.3300 (горна граница на триъгълника на дневна графика) и може да бъде уязвима към отдръпване след силното рали досега тази година.

Ако работните места пропуснат, но са над 135K, а ръстът на заплатите е 0.3%, евентуалното понижаване на долара може да се купи, тъй като ралито му вероятно ще продължи. Същото би могло да се каже, ако заетостта се повиши със 160K или по-добре, а ръстът на заплатите е 0.2%. Ако обаче се създадат по-малко от 135 000 работни места и ръстът на заплатите е 0.2% или по-нисък, доларовите бикове ще загубят контрол.

Технически анализ на EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

Интрадей сигналите в рамките на деня в EUR/USD остават низходящи с фокус върху подкрепа 1.0950/40. Ясен пробив под нея ще възобнови целия спад от 1.1239. Също така, това ще сигнализира, че коригиращият отскок от 1.0879 вече е завършил при 1.1239. В този случай би трябвало да се наблюдава по-дълбоко понижение за ретестване на дъното 1.0879. На седмичната графика имаме гап при 1.0820 – 1.0770, така че това може да бъде следващата по-дългосрочна цел на мечките.

В посока нагоре, убедително движение над съпротивата 1.1033 първо ще обърне интрадей сигналите в неутрални. Може да видим тест на 55-дневната ЕМА на 1.1085.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.