Eврото удари 33-месечно дъно на фона на залозите за орязване от ЕЦБ

Доларът се вдигна до най-високото си ниво спрямо еврото от май 2017 г. подпомогнат от възстановяването на доходността на американските съкровищни книжа снощи. Акциите също удължиха ралито си нагоре към нови върхове. Независимо от това, настроенията на азиатските страни се връщат отново в режим на избягване на риска. Йената и швейцарският франк явно искат да засенчат зелените пари днес.

В същото време заедно със спада на EUR/USD се понижава и волатилността на FX пазара – падайки до над 40-годишно дъно. Разбира се, централните банки застават зад ограниченото движение на валутния пазар. Но това всъщност все още предоставя възможности за търговия.

Може ли да се възползваме от кери трейд през 2020?

Днешният свят на нулевите лихвени политики се състои от лихви, вариращи от +1.75% до -0.75%. Това осигурява разлика от 2.5%, която постепенно придвижва парите към валутите, подкрепени от по-високите разходи по заеми.

Федералният резерв и Банката на Канада са начело в списъка с 1.75%. Докато централните банки в Северна Америка се въздържат от намаляване на разходите по заеми, техните валути са настроени да засилят позицията си. Естествено, движението към САЩ и Канада зависи от икономическите данни и други фактори. Имайте предвид, че зелените пари се възползват от притока и отлива в сигурни убежища, докато лунито корелира с основния износ на Канада – нефта. Независимо от това, в по-спокойни времена тези валути са настроени да се покачват.

От другата страна на негативните лихви имаме Швейцарската национална банка с -0.75% и ЕЦБ с -0.50%. Също така тук франкът е донякъде добре предлаган, когато страховете обхванат пазарите, а еврото е предразположено към политическите кризи в еврозоната, наред с други фактори.

Разиграва ли се кери трейд по еврото в момента?

Мисля, че инвеститорите се възползват от кери търговията по EUR/USD, тъй като разликата в доходността и годишната волатилност изглежда изключително добре в сравнение с останалата част от Г-10. Това насърчава повече продажбата на EUR и купуването на USD.

Най-популярната валутна двойка в света – и често най-разочароващата – все още има ясен тренд, водена от лихвените проценти. Разликата от 2.25% в разходите по заеми е една от причините за спада на двойката в началото на 2020 г. И с изключение на някакви големи промени понижението може да се разшири.

Други потенциални дългосрочни кери трейд сделки виждам в дълги позиции по USD/CHF и CAD/CHF, както и при същевременното скъсяване на EUR/CAD и EUR/USD.

Технически анализ

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

EUR/USD удари 33-месено дъно на 1.0865, а интрадей сигналите остават в посока надолу. Пробивът под подкрепата 1.0879 показва подновяване на низходящия тренд в средносрочен план. Следващата краткосрочна цел е 161.8% проекция на спада от 1.1172 до 1.0992, приложена от 1.1095 при 1.0804. В посока нагоре, убедително движение над съпротивата 1.0925 ще обърне интрадей сигналите в неутрални и ще доведе до консолидация. Но по-нататъшното възстановяване би трябвало да бъде ограничено от 1.0992, за да доведе до възобновяване на спада.

Дневна графика на USD/CHF
Дневна графика на USD/CHF

Що се касае до USD/CHF изгледите в рамките на деня остават неутрални. Докато незначителната подкрепа 0.9740 издържа, предпочитам сценария за по-нататъшно покачване. Пробив над 0.9788 ще удължи отскока от 0.9613 до 0.9851 (38.2% Фибо корекция на спада от 1.0237 до 0.9613). Прайс екшънът там ще разкрие дали това е просто коригиращ ход или обръщане на краткосрочния тренд. От друга страна, ясен пробив под 0.9740 ще доведе до повторно тестване на дъното 0.9613.

Не забравяйте, че каквото и търговия да приложите (особено за кери трейд) заглавията за Коронавируса, кризата с Иран и Brexit винаги могат да се намесят. Вижте също така дневните форекс сделки на Николай Тосков тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.