Еврото остава най-слабата валута за седмицата, тъй като продажбата се задълбочава. Швейцарският франк бе завлечен надолу от единната валута и се търгува като втората най-слаба. От друга страна, GBP е най-силният за седмицата след вчерашното силно рали от пренастройката на кабинета. В момента австралийският долар е вторият най-силен, след като защити ключова подкрепа срещу долара по-рано през седмицата.

Немският БВП и американските продажби на дребно на фокус, а числата за COVID-19 продължават да говорят

БВП на Германия и на еврозоната ще бъдат основните акценти в европейската сесия. Еврозоната също ще отчете промените в заетостта и търговския баланс. Швейцария пък ще пусне PPI. По-късно през деня САЩ ще освободят продажбите на дребно, вносните цени, промишленото производство, бизнес запасите и настроенията на потребителите на щата Мичиган.

Изглежда пазарите вече смятат, че епидемията от Коронавируса в Китай ще навреди на икономиката на еврозоната повече. И то по-специално на немската икономика, която е ръководена основно от износа. Оптимизмът за възстановяване тази година явно търпи пробив.

На фондовите пазари основният катализатор за по-високите акции остава обещанието за глобални стимули, но ако слабостта в Китай се разпростре до второто тримесечие, риск апетитът ще има проблеми с поскъпването на рисковите активи. Досега петъците през 2020 г. не бяха най-добритe дни за акциите и можем да видим инвеститорите да „разлюбят“ бичите си залози, тъй като всеки чака по-ясна картина с разпространението на Коронавируса.

Вчера Dow не успя да се задържи над 29 500 и леко се оттегли. Подкрепа имаме в региона 29 200 – 29 150, последвана от 29 000. Индексът може да консолидира между 29 000 и 29 500 за известно време с висок шанс да се покачи отново до 29 750 – 30 000 в краткосрочен план. Но след това очаквам рязък коригиращ спад от района на 30 000 през следващите седмици.

GBP/USD в режим на рали след промените в кабинета на BoJo

Междувременно, от другата страна на океана, търговците на GBP са по-фокусирани върху местното развитие. По-конкретно, премиерът на Обединеното кралство Джонсън направи някои значителни промени в кабинета си. Те включваха заместването на финансовия министър Саджид Дейвид с Риши Сунак. На първо място пазарните участници смятат, че Сунак е по-малко вероятно да прояви съпротива срещу министър-председателя. И съответно, може да има по-голяма вероятност да наложи фискални стимули от предшественика му.

А експанзивната фискална политика остава пословичният „бял ​​кит“ на FX пазара – централните банки все по-често прибягват до непроверени (и засега доста неефективни) политики в целия развит свят. Много анализатори вече смятат, че паричната политика достига границите на своята ефективност. И всички признаци, че фискалната политика може да се засили, за да поеме щафетата, се разглеждат като положителни за въпросната валута. Затова и видяхме, че ралито на паунда го превърна в най-силната основна валута за деня.

Анализ на GBP/USD за деня

Интрадей сигналите по GBP/USD остават неутрални и корекционния модел от 1.3514 може да се разшири. Докато съпротивата 1.3209 е непокътната, е възможно друго понижение към 1.2872 на по-късен етап. Независимо от това, ясен пробив над 1.3209 ще обърне изгледите в посока нагоре за повторно тестване на 1.3514.

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

В по-голямата картина ръстът от дъното 1.1958 в средносрочен план все още не е завършен, въпреки текущото отдръпване от 1.3514. Очаква се подобно рали да бъде възобновено до ключовата съпротива 1.4376 по-късно. Реакциите там биха показали дали ще видим консолидация от 1.1946 (минимума за 2016). Или ясен пробив над 1.4376 ще сигнализира дългосрочно бичо обръщане. Във всеки случай, засега перспективите ще останат възходящи, докато подкрепата 1.2582 издържа.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.