Събитията по света напоследък са много сходни с война (визирайки най-вече Втората световна война). В смисъл, че потребителските разходи се променят, ръста на популацията се променя, най-вече БВП и дефицитите се променят за всички замесени. И за разлика от 2008 г. това не е банкова криза – това е глобална икономическа криза, при която практически всяка световна индустрия ще бъде изправена пред силен натиск без публична помощ.

Днес сутринта положението не е по-различно от вчера: разпродажбата се засилва в европейската сесия с FTSE, DAX и CAC, които пробиват нивата от петък. Фючърсите на САЩ също сочат към друг спад надолу при откриването. На FX пазарът стоковите валути остават най-слабите, водени сега от австралийския долар. Йената и швейцарският франк са най-силни, следвани от еврото и долара.

Доларовият индекс се фокусира върху COVID-19 и предстоящите данни

Търговците, обаче, се нуждаят от по-убедителна причина, за да задържат долара. Нулевите проценти и QE ще бъдат много ефективни за отслабването на долара, след като глобалните настроения за растежа се обърнат. Но стресът за финансиране в долари по ширината на световните пазари, както е доказано, сигнализира пък за предстоящи покупки на щатски долари. Ако, обаче, вчерашното действие на Фед ефективно облекчи отчасти този кредитен стрес, това ще бъде първата стъпка към по-слаб долар, особено спрямо валутите, където рисковите премии са големи, като EUR и AUD. Всъщност, високата оценка, на която доларът се радваше сред своите колеги от Г-10 през последните 3 години, ерозира.

От друга страна, точковите движения в доларовия индекс (DXY) ще се ръководят от относителната парична политика. Фед фондовете сега се оценяват близо до нулата, докато в Европа или Япония има ограничено пространство за паричната политика. Участниците на пазара продължават да се приспособяват към последните мерки, ситуацията с COVID-19 и предстоящите икономически данни. Тази седмица най-важният доклад от САЩ ще бъде за продажбите на дребно, който излиза утре.

Технически анализ на доларовия индекс

Технически, перспективата за долара остава конструктивна след възвръщането над 200-дневната EMA. Тази перспектива се подсилва и от „добрата форма“ на американската икономика, статута на сигурно убежище и на „глобална резервна валута“ на долара.

Дневна графика на доларовия индекс
Дневна графика на доларовия индекс

Доларовият индекс тази сутрин вече спечели 0.5% и се търгува над нивото 98. В посока нагоре индексът е ограничен от съпротивата 98.50/98.82 в рамките на последния отскок. Обърнете внимание, че 97.50 е непосредствена и важна подкрепа, чийто пробив би могъл да изпрати цената към 97.00 – 96.50.

Но, докато доларовият индекс е над 97.50, може да видим евентуално още един опит за възстановяване в близко бъдеще. Ясен пробив над седмичния връх 98.82 би отворил вратите на биковете към 98.93 (върха от август 2019 г.) и впоследствие до 99.37 (върха от 3 септември  2019).

А ако сте настроени да останете настрани от пазарите по време на криза, вижте Антикризисния план на Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.