Пазарите усвояват дивите движения след глобалното разпространение на вируса

Трудно е да се преувеличи значението на събитията, които предстоят през първата седмица на март, тъй като страховете за Коронавируса изпратиха световните пазари на спираловидна пързалка.

Финансовите пазари като цяло са стабилни през азиатската сесия днес, усвоявайки някои от ходовете от миналата седмица. По-специално китайските акции пренебрегнаха лошите данни за PMI и се възстановяват силно. Златото отново натиска към $ 1600, възстановявайки се леко, а WTI петролът се търгува над 45. На валутните пазари канадският и австралийският долари в момента са най-силните за днес, а кивито е най-слабата валута. Йената и доларът също като цяло са по-слаби.

Икономическите данни от най-високо ниво, които отразяват нивото на притеснение, придружени от NFP, би трябвало да осигурят висока волатилност тази седмица.

Колко икономически щети вече причини епидемията от Коронавируса?

Имаме няколко критично свързани с Коронавируса събития, които биха могли да разтърсят пазарите през първата седмица на март. Нека хвърлим един поглед:

Китайските PMIs ще покажат колко силно е ударил вирусът

Заедно с удължените новогодишни празници през първото тримесечие е трудно да се оцени ръстът на Китай или липсата му. Заболяването стана добре известно в средата на януари, но пълното въздействие се наблюдаваше едва през следващия месец. Индексите за мениджърите на покупки за февруари сега идват, за да предоставят отговори за бизнес настроенията.

И те не закъсняват – китайският производствен PMI на Caixin падна до 40.5 от 51.1, пропускайки прогнозата за 45.7. Това отбелязва рекордно историческо дъно откакто проучването започна през април 2004 г. В сряда предстои да видим и четенето за Caixin PMI в сектора на услугите.

PMIs на ISM от САЩ също ще индикират страхува ли се американската индустрия

Преминавайки Тихия океан, търговците ще искат да видят дали същите тенденции са потвърдени в най-голямата икономика в света. Производственият PMI на ISM (понеделник) е първата цифра от САЩ с голям интерес. Икономистите очакват индексът да се задържи над 50 пункта. А това ще покаже разширяване за 2ри месец подред. Спад, обаче, под това ниво може да разкрие притеснения за Коронавируса.

Секторът на услугите в САЩ е около 70% от икономиката и също така показва признаци на слабост. PMI на Markit в услугите падна до 49.4 пункта в предварителното четене за февруари. Това отразява най-ниското ниво от 2013 г. и свиване в сектор, който наблюдава стабилен растеж. Потребителите по-принцип тласкат икономиката напред и резкия спад предизвиква известна тревога. Данните на ISM за услугите излизат в сряда.

Комбинация от потискащи цифри от двата сектора в най-голямата икономика в света (заедно с Китай) може да натежи сериозно на долара, тъй като Фед ще бъде притиснат да намали лихвите.

Non-Farm Payrolls: финализиране на очакванията за намаляване от Фед

„Кралят на форекс индикаторите“ винаги е двигател на пазара. След впечатляващото увеличение от 225 000 работни места през януари, икономистите очакват по-скромна печалба от близо 200 000 позиции. Годишният ръст на заплатите се очаква да остане над 3%, а на месечна база да се вдигне до 0.3%.

Като цяло, възходящите цифри от американския пазар на труда може да напомнят на всички, че най-голямата икономика е водеща в това отношение. Тъй като данните са за февруари – първият пълен месец на страховете от Коронавируса – това може да успокои инвеститорите и да позволи корекция на долара.

От друга страна, ако настроенията не са се подобрили до петък, дори незначителен пропуск може да предизвика следващата разпродажба. За Фед малко разочарование може да има последната дума и да накара банката да намали лихвите през март, като по този начин изпрати долара по-ниско.

В допълнение тази седмица имаме и решенията на две централни банки за паричната им политика. РБА ще заседава във вторник рано сутринта, а Банката на Канада ще проведе срещата си в сряда. Предвижда се, обаче, и двете да оставят лихвите без промяна.

Може да следите списъка с наблюдавани валути на Николай Тосков за тази седмица от тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.