Поскъпващият долар удря световната икономика като чук

Отново изглежда, че спешните фискални и парични мерки от страна на световните правителства и централни банки не могат да успокоят инвеститорите. Вторият стимулиращ пакет на Конгреса на САЩ, мащабната програма за спешни покупки на ЕЦБ, намаляването на процента от РБА сякаш бяха отхвърлени. Оптимизмът няма да се върне, докато не се намери начин да се забави пандемията на Коронавируса, с близо 220 000 заразени и 9 000 смъртни случаи в световен мащаб.

Валутните пазари откачиха

На FX пазарът имаме игра в две насоки. Потоците в безопасни убежища поддържат долара, еврото, франка и йената. От друга страна, стоковите валути и паунда са под натиск. Технически, AUD/USD тества дългосрочното ниво на Фибоначи 0.5507 и ще видим дали може да формира основа там.

Сенатът на САЩ прие втория основен законопроект в отговор на Коронавируса снощи. Той включва платен отпуск по болест, хранителна помощ и финансова помощ за тестване на Коронавируса. Президентът Доналд Тръмп бързо подписа мярката часове след гласуването. Републиканските и демократичните лидери вече работят по трето предложение.

Извънредните времена изискват извънредни действия

С неочакван ход ЕЦБ пък обяви мащабна Пандемична програма за спешни покупки (PEPP) в размер на 750 млрд. евро. Временната програма е за противодействие на „сериозните рискове към механизма на предаване на паричната политика“ и икономическите перспективи, породени от „епидемията и ескалиращата дифузия“ на вируса. Закупуването на ценни книжа от частния и публичния сектор ще се извършва до края на 2020 г. И ще включва всички категории активи под съществуващата програма за покупка на активи.

РБА обяви намаляване на лихвата и започна QE

През нощта банката реше да понижи кеш лихвата с 25 б.п. до 0.25%. Също така РБА прие количествено облекчение. Въпреки това, вместо да определи обем покупки на облигации, тя определи целева доходност за 3-годишните австралийски държавни облигации от „около 0.25%“. Ще бъде създаден и 3-годишен механизъм за финансиране, който да предоставя кредитна подкрепа на малкия и средния бизнес. И накрая, обменните баланси за сетълмент ще бъдат възнаградени на 10 базисни пункта, вместо на 0.

Швейцарската национална банка ще заседава по-късно днес. Въпреки че натискът е голям, за да облекчат, лихвите са силно отрицателни и банката предпочита пазарната намеса, отколкото намаляването на лихвите, за да отслаби валутата си.

Ненаситен апетит към долара

В периоди на прекомерна нестабилност на пазара и повишена несигурност предпочитанието да останем „ликвидни“, тоест да притежаваме по-значителна сума пари в брой, нараства. Част от него е чисто техническа (например, поради маржин колове или надпреварата с цел хеджиране на валутна експозиция). Друга част е просто предпазна мярка (някои предприятия теглят кредитни линии). Разпространението на корпоративните кредити се разшири от гледна точка, че прекъсването на веригите за доставки наред с намаляващото търсене в резултат на вирусното огнище може да влоши способността на фирмите да имат достъп до ликвидност.

Високата волатилност на FX пазара рязко отведе валутните курсове над/под нивата на съпротива и подкрепа. И е възможно да не успеем да проследим възможните дъна или върхове в близко бъдеще. В такава фаза може да изберем просто да изчакаме и да наблюдаваме, а не да действаме в паника.

Обърнете внимание на средния истински диапазон (ATR) на дневните графики на повечето инструменти. Средният истински диапазон за DXY се е утроил през последния месец! Това е важно, тъй като търговците трябва да компенсират волатилността при търговията си. Един от начините за това е трейдърите да намалят размера на позициите си до 1/3 от обичайния размер за търговия. Това ще Ви даде същото съотношение риск/възвръщаемост, както ако волатилността беше на по-нормални нива.

Доларовият индекс проби над съпротивата 100 и повлече рязко еврото надолу до нива под 1.09. Долар/йена се повиши рязко до нива над 109 и може да продължи движението нагоре. Озито пък се срина спрямо долара, както се очакваше.

Технически анализ на AUD/USD

Седмична графика на AUD/USD
Седмична графика на AUD/USD

Интрадей сигналите по AUD/USD остават неутрални с превес надолу на този етап. Австралийският долар проби нивото 0.6000, област, която е важна поради факта, че беше дъното от последната финансова криза. Сега, когато цената премина това ниво, трябва да започнем да поглеждаме назад към линиите от преди 20 години.

В по-голяма картина, спадът на AUD/USD от 0.8135 (върха за 2018 г.) все още продължава. Той е част от по-големия низходящ тренд от 1.1079 (върха от 2011 г.). По-ранното отхвърляне от 55-седмичната EMA потвърждава средносрочните низходящи изгледи. Перспективите ще останат мечешки, докато съпротивата (бивша подкрепа) 0.6670 издържи дори в случай на силен отскок. Следващото ниво за следене в посока надолу е 0.5230.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.