Доларът стабилен в очакване на данните за NFP

В момента доларът се търгува като най-силната валута за седмицата, следван от йената. От друга страна, еврото и швейцарският франк засега са най-слабите. Цялостните настроения на пазара са леко противоположни на риска, но няма силно ангажирани движения. Петролът пък се вдигна след туитът на Тръмп за съкращаване на производството от Саудитска Арабия и Русия. Но покупки не последваха, тъй като Русия категорично отрече. Златото основно се задържа в рейнджа. А докладът NFP от САЩ по-късно днес може най-накрая да предизвика стабилни движения.

Развитието около COVID-19 и неговото въздействие върху икономиката, разбира се, остава в центъра на вниманието. Вчера дори спечели допълнително внимание, след като първоначалните молби за безработица се повишиха с шокиращите 6.65 млн. за изминалата седмица. Това показа, че общо над 10 млн. американски граждани са подали молби за безработица през последните няколко седмици.

От друга страна, обаче, инерцията на долара продължава да се подкрепя от търсенето му като сигурно убежище и нарастващата слабост на неговите конкуренти като еврото и паунда. Всъщност участниците на пазара изглежда предпочитат долара спрямо други сигурни убежища като йената и франка в условията на преобладаващо нежелание за риск. По-нататъшната подкрепа за долара идва от неговия статус на „глобална резервна валута“ и съхраняване на стойността.

Как тогава да изтъргуваме NFP днес?

Финалните PMIs в услугите и продажбите на дребно ще бъдат пуснати от еврозоната, заедно с окончателния PMI в услугите от Великобритания. Но докладът за Non-farm Payrolls в САЩ ще бъде основният акцент за деня. САЩ също ще публикува непроизводствения PMI на ISM.

Очаква се САЩ да са загубили 100 000 работни места през март, което ще е първото намаление след септември 2010 г. Прогнозира се нивото на безработица да скочи до 3.8% от 3.5%. Средните приходи за час ще паднат на месечна база до 0.2% от 0.3% и ще останат стабилни на 3% на годишна.

Подобно на ADP, NFP се измерват към 12 март. Имайте предвид, че това не означава, че САЩ все още добавят работни места днес, а само че данните може да са остарели и да отразяват повече условията от началото на март. А тогава афектът на COVID-19 в прекъсването на икономическата активност беше сравнително по-малък. В резултат на това мисля, че няма да видим пълния размер на щетите, докато не бъдат пуснати ревизиите през следващия месец и априлските данни ще бъдат наистина грозни.

В случай, че днес данните за работните места и заплатите надминат очакванията, пазарът може въпреки това да ги разглежда като загубили давност, така че всяка бича реакция на долара може да бъде краткотрайна. Продажби на USD/JPY при отскока може би ще е правилният ход.

Както винаги при USD/JPY може да забележим „най-чистата“ реакция от слаб NFP отчет. Потенциалът двойката да възобнови спада от миналата седмица ще се увеличи, ако търговците предпочетат йената като „сигурно убежище“ пред долара. Слабите NFP данни също би трябвало да понижат всички кросове на JPY и CHF.

Технически анализ на USD/JPY

Отговорът на долара на първоначалните молби вчера беше доказателство, че избягването на риска и търговията с безопасни активи остават на първо място. След първоначалното колебание зелената валута набра инерция както към еврото, така и към йената.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

Технически, перспективите ми за USD/JPY са непроменени, докато търговията в рейнджа продължава. Интрадей сигналите остават неутрални. В посока надолу, ясен пробив под подкрепата 106.75 би трябвало да потвърди завършването на отскока от 101.18, след неуспеха на съпротивата 112.22. Изгледите ще се обърнат обратно в посока надолу за повторно тестване на 101.18. От друга страна, ясен пробив над 109.70 ще обърне сигналите отново във възходящи за ретестване на 111.71. Убедително движение над 112.22 пък ще донесе по-големи последици за биковете и ще ги насочи към съпротивата 114.54.

Следете и останалите форекса анализи от секцията Прогнози и анализи.

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.