Американските акции спаднаха леко снощи, а фокусът сега се измества към сезона на печалбите

Основните фондови индекси завършиха търговията смесено в понеделник, след като публикуваха стабилни печалби миналата седмица.  А днес инвеститорите се подготвят за старта на това, което се очаква да бъде разочароващ тримесечен сезон на печалбите поради влиянието на COVID-19 пандемията върху глобалната икономика.

Индексът S&P 500 се установи на 2761.63, намалявайки с 1.01%. Синият чип Dow Jones Industrial Average завърши на 23 390.77, надолу с 1.39%, а технологичния NASDAQ Composite затвори на 8 192.43, вдигайки сe с 0.48%. И докато болшинството акции отчетоха първия си спад от три сесии, Amazon и Netflix скочиха с 5.3% и 7% съответно до нови годишни върхове.  Ако се интересувате от търговия на американски акции, вижте нашите абонаментни планове за изграждането на инвестиционно портфолио.

Пазарите са нервни преди бурята от сезона на печалбите

Тази вечер започва сезонът на корпоративните приходи в САЩ, воден от банките JP Morgan и Wells Fargo. Утре излизат отчетите на Citi, Bank of America and Goldman Sash.

Сезонът на печалбите може да не шокира мнозина, тъй като корпорациите ще оттеглят своите насоки за 2020 г. и дългосрочните перспективи. Корпоративните приходи, обаче, може да бъдат ключовият стимул за инвеститорите да избледняват търговията след обявените стимули. Суровата реалност остава, че акциите няма да имат ясни перспективи за голяма част от 2021 г., тъй като спирането на дейност може да стане начина на живот в Америка, докато не бъдат направени пробиви в лечението и ваксинацията срещу Коронавируса.

Въпреки че пазарите са изправени пред корпоративните резултати с известен трепет и пълна липса на яснота благодарение на COVID-19, очаквам банковите резултати да се задържат доста добре. COVID-19 не е финансова криза, а Фед ни уверява, че няма да стане такава. Въпреки че не споделям техният оптимизъм, засега това все още е криза на търсенето и криза на паричните потоци в реалната икономика.

Макар че покачването на лошите заеми е неизбежно и лихвените маржове ще бъдат притиснати от намаляването на лихвите в световен мащаб до нула, приходите може значително да надхвърлят очакванията. Това, разбира се, имайки предвид волатилността, наблюдавана на световните пазари през Q1. Това тримесечие, и няма да е последното, ще даде на света много по-точна картина за щетите, нанесени от COVID-19.

Е да, но ще продължи ли възстановяването на S&P 500?

Спадът в понеделник дойде след като индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average отчетоха исторически печалби през предходната седмица. S&P 500 реализира най-голямата си седмична печалба от 1974 г., докато Dow отбеляза седмата си по големина седмична печалба.

S&P 500 се възстанови с около 29%, откакто достигна тригодишно дъно през март, задвижван от агресивните американски парични и фискални стимули и ранните признаци на потенциален връх в случаите на Коронавирус в САЩ. В момента цената тества 50% Фибоначи корекция на целия спад от 3 396.41 до 2 183.90 и се движи във възходящ канал на 4-часовата графика.

Ако погледнем по-дългосрочната картина, обаче, ще забележим някои повтарящи се зависимости. През всеки от последните два срива на фондовия пазар през 2000 и 2007 г. индексът достигаше дъно през март, преди да се вдигне и да удари най-високото си ниво на корекция от 50% на Фибоначи. В резултат това довеждаше до ускоряване на продажбите и сформиране на нови дъна в мечия пазар. Дали индексът ще повтори този модел предстои да видим… а дотогава следим краткосрочните изгледи.

Технически анализ на S&P 500

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

 

S&P 500 се вдигна над 50- и 200-дневните ЕMAs на 4-часовата графика, докато техническите индикатори се движат встрани. Ако ценовото действие пробие над 50% Фибоначи нивото при 2 789, може да видим тест на 61.8% Фибоначи на $ 2 934. Ясен пробив над това равнище може да удължи печалбите над канала към съпротивата 3 140 -3 205. Тази зона се счита за силна съпротива, която бе отхвърлена няколко пъти в миналото.

От друга страна, в момента индексът е възпрепятстван от 50-дневната EMA, както и се бори и с психологически важното ниво 2 800 и 50% корекция на Фибоначи. С други думи, това е клъстерна съпротива от няколко показателя за технически анализ, на които трябва да обърнем внимание. Ако това ще бъде удобен случай за превес на мечките, следващият въпрос ще бъде дали ще могат да пробият под $ 2 640. Убедително движение под това ниво може да ускори нещата в посока надолу, като изпрати мечките към $ 2 500.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.