Потапящ старт на Q2

Второто тримесечие започна в режим избягване на риска и повечето рискови активи почервеняха по целия свят. Акциите и енергията продължават да изостават, тъй като световната икономика продължава да се бори с продължаващата COVID-19 пандемия. В САЩ и трите водещи индекса паднаха с 4.40%, когато новото тримесечие започна.

На валутните пазари пък сме свидетели на особена слабост в еврото. Единната валута търпи загуби спрямо щатския долар, японската йена и срещу паунда. Явно доларът продължава да се възползват от статута си на убежище.

Слабите данни и настъпващата рецесия натежаха на еврото тази седмица

Избухването на COVID-19 е най-голямата криза, с която Европа трябваше да се сблъска след Втората световна война. Човешките и икономическите жертви вече достигат равнища, които бяха немислими само преди няколко седмици. И въпреки че еврото не се справя особено добре в тези мрачни времена, е далеч от дъното в лигата на най-добрите.

Дългосрочната картина, обаче, не изглежда розова за EUR/USD. Икономиката на еврозоната влезе в тази криза във време, когато растежът вече се забавяше, докато американската икономика бе в стабилна форма. Независимо от това, законодателите в САЩ изготвиха много по-голям фискален пакет спрямо БВП, отколкото техните колеги от ЕС. И то при положение, че европейските здравни системи са подложени на по-тежко напрежение и предприятията трябва да оцелеят при по-строги ограничения. На фронта на паричната политика Фед също отиде много по-далеч от ЕЦБ, като обеща неограничени покупки на облигации.

Но накъде ще тръгне EUR/USD сега?

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

В момента EUR/USD се движи около $ 1.0926, често тествана подкрепа от септември 2019 г. Имайки предвид описаното по-горе, предпочитам да скъсявам на краткосрочните графики. При всички равни условия вярвам, че еврото ще продължи да се бори като цяло и затова оставам в лагера на мечките.

По-нататъшният спад все още е за предпочитане за двойката. Коригиращият отскок от 1.0635 може би е завършил вече при 1.1147. Ако ликвидността на долара отново се свие, еврото може скоро да тества дъната от февруари и март, съответно на 1.0777 и 1.0635 долара. Ясен пробив под тези нива ще разчисти пътя на мечките към минимума от януари 2017 г. на 1.0339. Тази зона ще трябва да бъде преодоляна, преди търговците да обмислят спускане към паритета.

При липса на по-нататъшно засилване на пазарния стрес, обаче, EUR/USD е по-вероятно да потърси дъно около 1.0800. Също така еврото би било податливо на възходящи ходове, особено при новини за нови фискални стимули, обявени от правителствата на еврозоната. В посока нагоре, обаче, ясен пробив над 61.8% Фибо корекция на спада от 1.1495 до 1.0635, при 1.1165 ще увеличи шанса за по-голямо обръщане на тренда и ще насочи фокуса към ключовата съпротива 1.1495.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.