Посоките на пазарите тази сутрин са сравнително неясни. Американските акции затвориха по-високо, но в същото време сравнително близо до цените на отваряне. Азиатските пазари са смесени с леки печалби в Nikkei и HSI. Суровият петрол WTI изглежда се стабилизира над 10 долара след ужасните действия по-рано. На FX пазарът доларът остава най-силният за седмицата, следван от йената. Стоковите валути и паунда са слаби. А еврото може да бъде в центъра на вниманието за днес, тъй като ще бъде пуснат нов кръг от PMIs.

PMIs данните, разговорите за Brexit, срещата на върха на ЕС и COVID-19 ще поддържат пазарите заети

Днес имаме широк диапазон от икономически данни, който може да предложи по-ясна картина на истинската болка от вируса. PMIs от еврозоната ще бъдат основния акцент в рамките на европейската сесия, когато немските потребителски настроения от Gfk също ще бъдат представени. PMI на Великобритания също ще привлече много внимание. В допълнение страната ще излъчи и нетните заеми в публичния сектор, заедно с индустриалните поръчките на CBI. По-късно през деня молбите за безработни в САЩ едва ли ще покажат драстичен спад в цифрите. Ще бъдат представени и PMIs и продажбите на нови жилища.

Извън данните на фокус ще бъдат и цифрите за COVID-19, цените на суровия петрол и всякакви разговори от Брюксел. Срещата на върха на ЕС ще предизвика голям интерес, тъй като пазарите очакват министрите да предоставят повече помощ.

ЕЦБ и ЕС готови на всичко в подкрепа на своята икономика?

ЕЦБ се срещна вчера, за да обсъди дали централната банка трябва да може да купува нежелани облигации като обезпечение в опита си да задържи европейската икономика в ход. Предвиждайки възможно понижаване на рейтинга на Италия до лош статус, ЕЦБ предприе предпазни мерки, за да гарантира, че няма да има проблеми с приемането на дълга на Италия, ако те бъдат понижени. ЕЦБ реши, че ще отговаря на условията за търгуеми активи като обезпечение до септември 2021 г., ако паднат под настоящите изисквания за минимално кредитно качество. Освен това банката заяви, че ще предприеме допълнителни действия, ако е необходимо.

Коронавирусната криза изложи разделението север-юг в еврозоната и днешната среща има за цел да го намали. Още един компромис в крайна сметка би могъл да натежи на еврото и този сценарий има големи шансове. Под нарастващ натиск Меркел може да избере да подкрепи по-широк фонд на ЕС, може би нещо между 750 млрд. до 1 трлн. евро, потенциално с или без ограничени условия.

Неубедителна среща или непостигането на споразумение между севера и юга може да изпрати EUR/USD рязко надолу, може би към паритет. От друга страна, ако лидерите на ЕС се възползват от възможността и преминат към по-тясна интеграция чрез взаимен дълг – съюзът ще се укрепи и еврото ще скочи. Дори и без коронаоблигации, само приемането на испанския план от 1.5 трлн. евро би било достатъчно като базука, за да предотврати продажбата на дългове от инвеститорите.

Аз считам, че продължаваме цялостния негатив, който пазара на еврото вижда от известно време, и затова просто продавам по малко при всяко рали. Не търся големи ходове, защото, честно казано, това не е нещо, което евро/долар предлага много често. В този момент предпочитам щатския долар повече от всичко друго и това се отнася и за тази двойка.

Технически анализ на EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

Интрадей сигналите по EUR/USD засега остават неутрални. Отхвърлянето от 4-часовата 55 EMA е знак за слабост. Съсредоточете се сега върху подкрепата в района на 1.0800 – 1.0768. Пробив там ще удължи спада от 1.1147 за повторно тестване на 1.0635. Мисля, че тази подкрепа ще бъде леко трудна за преодоляване и затова този регион е подходящ за покриване на къси позиции. Ако мечките по еврото успеят да го пробият, вероятно е да отидем много по-ниско и дори да се набере известна инерция. А това е нещо, от което тази двойка отчаяно се нуждае от време на време.

В посока нагоре, движение над 1.0990 ще разшири корекцията от 1.0635 с още един отскок. Но биковете би трябвало да бъдат ограничени от 61.8% Фибо корекция от 1.1496 до 1.0635, при 1.1167. Пазарът очевидно изглежда се опитва да намери посока, след като през последните няколко седмици беше изключително волатилен.

В по-голямата картина, докато съпротивата 1.1495 се задържа, низходящият тренд от 1.2555 (върха от 2018 г.) все още е в ход. Следващата цел е 1.0339 (дъното за 2017 г.). Въпреки това, ясен пробив над 1.1496 ще потвърди, че тренда е приключил. Възходът от 1.0635 може след това да се разглежда като трети лег на модела от 1.0339. В този случай перспективите ще станат бичи за повторно тестване на 1.2555.

А от тук може да видите активните сделки по еврото на Николай Тосков, заедно с чакащите позиции за други двойки.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.