Увереността на търговците намалява още повече, тъй като консолидирането на цените продължава при валутите и индексите, на фона на задълбочаващото се влошаване на макро данните. Тъй като държавите и градовете се справят с предизвикателната задача за постепенно отваряне, търговците следят всякакви доказателства, показващи обрат в скорошната тенденция на спад на случаите на Covid19. А от икономическият календар, RBNZ идва на фокус.

Доларът отскочи широко, тъй като инвеститорските настроения се обръщат

Американският долар стартира новата търговска седмица по-силно спрямо всички основни валути. Публикуването на NFP доклада в петък подтикна Кашкари от Фед Минеаполис да прогнозира, че най-лошото предстои за американската икономика. Големият въпрос за зелените пари сега е възможността за повече облекчаване. Фед обеща да предостави стимули, но дали отрицателните проценти са на масата?

Тази седмица се очакват изявленията на доста членове на Фед, а председателят Пауъл ще изнесе реч утре. По-късно днес излизат и инфлационните данни от САЩ. Няма съмнение, че перспективите на всички политици ще бъдат предпазливи, защото никой не знае колко успешни ще бъдат повторните отваряния или колко бързо ще се върне втората вълна. Засега не смятам, че има някаква полза от раздуването на спекулациите за отрицателни проценти, така че Пауъл най-вероятно ще ги премахне. Що се отнася до CPI, рязкото понижение на цените на петрола и газа през миналия месец би трябвало да намали инфлационния натиск. След това фокусът ще се измести към RBNZ.

Ще дискутират ли негативни лихви политиците от RBNZ?

Резервната банка на Нова Зеландия ще приключи своята среща по паричната политика рано сутринта в сряда. А последните промени показват, че са необходими повече стимули. Намаляването на лихвените проценти вероятно засега е извън картите, така че е по-възможно банката да разшири своята QE програма. На последната среща през март RBNZ заговори, че могат да удвоят размера на QE до 60 млрд. NZD на тази среща. Освен това участниците на пазара ще наблюдават пресконференцията, за да проверят дали ще се говори за възможността за преминаване към негативни лихви.

Наскоро управителят на RBNZ, Адриан Ор посочи, че е отворен за използване на отрицателни лихвени проценти. Този инструмент на политиката, обаче, е много противоречив, защото вреди на търговските банки и следователно може да отслаби цялостната финансова система. Плюс това, през март, централната банка пое ангажимент да запази лихвите „на това ниво за най-малко 12 месеца“. Така че друго намаление на лихвите сега, без да променя тези първоначални насоки, може да навреди на доверието в нея.

Как RBNZ може да повлияе на NZD?

Кивито може да реагира много повече на всякакви сигнали за бъдещо намаляване на процента, отколкото на решението за QE, което вече се очаква. Пазарите смятат, че това е реалистичен сценарий, тъй като отчитат 50% вероятност за намаляване на лихвите до август, която се увеличава до 80% за ноември. С наближаване края на двумесечното блокиране на Нова Зеландия (училищата и фирмите отново се отварят), може да не е необходимо RBNZ да облекчи отново. Но тъй като тази опция е вече на масата, това може смо по себе си да доведе до прибиране на печалбите от NZD.

В случай, че RBNZ спомене възможността за отрицателен OCR, тук нещата могат да станат по-интересни и да натежат по-силно на кивито. Ако обаче политиците запазят формулировката си относно непроменените лихви, това би могло да постави под въпрос целия разказ за още съкращения, генерирайки значителна възходяща реакция на NZD/USD.

Биковете по NZD/USD се опитват да напреднат преди RBNZ

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

 

В момента NZD/USD се възстановява от мартенските дъна и към момента на писането ми се търгува при 0.6075. RBNZ ще трябва да запази указанията си за „задържане на OCR за поне 12 месеца“, за да вдигне валутата си. В посока нагоре, ясен пробив над 0.6200 (там се намира и 100-дневната ЕМА) може да насочи биковете към дъното от 11-ти февруари при 0.6380.

Но тъй като щатският долар се възстановява от отслабването на очакванията за негативни лихви от Фед, инерцията по двойката може да стане низходяща. Особено ако търговските войни избухнат до някаква значима степен. Първата подкрепа е в района на психологическото и кръгло ниво 0.6000. Убедително движение под това равнище ще отведе мечките за тест на дъното от 23 април на 0.5910.

Прочетете и форекс прогнозите на Николай Тосков за тази седмица.

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.