Майските сезонни фактори сочат към сила на долара и слабост на озито

Въпреки че геополитическият риск се върна, за да преследва пазарите, данните за COVID-19 бяха положителни за пазарите тази сутрин. Рисковите активи започнаха седмицата първоначално надолу, а сезонната тенденция е в синхрон с тази посока. Май е най-силният месец за индекса на щатския долар и още повече за швейцарския франк през последните 10 години. От друга страна е и най-лошият месец за австралийския долар (озито) и еврото през последното десетилетие. Дали обаче тези тенденции ще се запазят и този месец предстои да видим…

Голямата история вчера бе ескалиращото напрежение между САЩ и Китай. Президентът Доналд Тръмп обвини Китай в потискането и прикриването на вируса. Той каза: „Ще дадем много силен доклад за това какво точно смятаме, че се е случило“ и „тарифите ще бъдат крайното наказание“ за Китай. Обединеното кралство се присъедини към натиска върху Китай да отговори на въпроси, свързани с огнището на Коронавируса. Обновената търговска война е последното нещо, от което глобалната икономика се нуждае в момента. Но както изглежда, със сигурност отношенията между САЩ и Китай ще се влошат още повече в следващите дни.

РБА остана настрани. Данните от ISM в САЩ ще бъдат новия тест за пазара по-късно

РБА остави паричната политика непроменена днес, както се очакваше. Лихвеният процент остава на 0.25%. Банката „няма да увеличи целта на паричните проценти, докато не бъде постигнат напредък“ на двойния мандат на целта за пълна заетост и инфлация.

Банката намали размера и честотата на покупките на облигации в резултат на подобреното функциониране на облигационните пазари. Целта за доходността на 3-годишните държавни облигации също се запазва на 0.25%.

Бордът разгледа редица сценарии за икономическата перспектива на Австралия на срещата. При базовия сценарий производството намалява с около 10% през първата половина на 2020 г. и с 6% за цялата 2020, последвано от възстановяване с 6% през 2021 г. В рамките на базовия сценарий банката прогнозира, че безработицата ще достигне пик от около 10% и ще остане над 7% в края на 2021 г. Мерките за фискална и парична политика подкрепят прогнозата за възстановяване през 2021 г.

По-късно днес, Обединеното кралство ще пусне финалния PMI в услугите. Еврозоната ще публикува PPI. По-късно през деня непроизводственият PMI на ISM в САЩ ще бъде основния фокус, последван от търговския баланс. Канада също ще освободи търговския си баланс.

Технически анализ на озито

Дневна графика на озито срещу долара
Дневна графика на озито срещу долара

 

AUD /USD се възстанови след като докосна 55-дневната ЕМА при 0.6372 и интрадей сигналите първо се обръщат в неутрални. Спадът от краткосрочния връх 0.6569 все още е в сила да продължи. Убедително движение под 0.6372 първо ще насочи мечките към подкрепата 0.6253 (дъното от 21 април). Пробив там би трябвало да сигнализира завършване на цялото покачване от 0.5508 и да определи нова цел към 38.2% корекция от 0.5508 до 0.6569, при 0.6166. В посока нагоре ясен пробив над 0.6569 ще удължи отскока към ключовата съпротива 0.6670.

В по-голямата картина все още нямаме ясен знак за обръщане на тренда. По-големият низходящ тренд от 1.1079 (върха за 2011 г.) все още може да се разшири. 61.8% проекцията на спада от 1.1079 до 0.6826, приложена от 0.8135 при 0.5508 вече е изпълнена. Убедителен пробив там ще проправи пътя към 0.4775 (дъното от 2001 г.). От друга страна, обаче, движение над 0.6670 ще предположи формирането на средносрочно дъно и ще насочи фокуса върху съпротивата 0.7032.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.