Последните данни за COVID-19 и актуализациите по преговорите между ЕС и Обединеното кралство бяха негативни за паунда.  В допълнение днес Банката на Англия (BoE) обяви решението си по паричната политика.

BoE запази процента и покупката на активи без промяна

Паундът леко се вдигна днес, след като Банката на Англия обяви последното си решение за паричната политика преди малко. Както се очакваше, централната банка на Обединеното кралство остави лихвените проценти и програмата за закупуване на активи непроменени, съответно на 0.10% и 645 млрд. британски лири.

Междувременно, двама членове на BoE са гласували за увеличаване на програмата за закупуване на активи в размер на 100 млрд. паунда. Ръководителят на Банката на Англия очаква икономическото възстановяване да бъде много по-бързо, отколкото след световната финансова криза. Авдрю Бейли добави, че макар да бъдат нанесени някои дългосрочни щети на икономиката, въпреки това последствията са били оценени като сравнително малки.

Това се случи, след като премиерът Борис Джонсън обяви в сряда, че Великобритания иска да предприеме някои мерки за смекчаване на блокирането в понеделник, 11 май. А това в крайна сметка осигури добър възход на паунда.

До края на деня, трейдърите ще следят пресконференцията на Бейли и молбите за безработни от САЩ. Според отчетът на ADP вчера, над 20 млн. американци са останали без работа през април. NFP се очаква да спадне утре с 21 млн. работни места, но цифрите могат да бъдат много по-лоши, тъй като ADP доклада не включва държавния сектор. Канада по-късно ще публикува Ivey PMI.

Технически анализ на GBP/USD

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

Умерено-позитивният тон на Андрю Бейли помогна на GBP/USD да се възстанови леко днес. Но двойката все още остава в границите на рейнджа между 1.2164 – 1.2647. Интрадей сигналите остават на първо място неутрални.

По-нататъшното покачване остава за предпочитане, докато  подкрепата 1.2247 издържи. Ясен пробив над 1.2647 ще възобнови ръста от 1.1409 към съпротивата 1.3200. В обратна посока, убедително движение под 1.2247 – 1.2164 ще индикира завършване на отскока от 1.1409. Дневните изгледи отново ще се обърнат в низходящи за повторно тестване на дъното 1.1409.

В по-голямата картина, докато отскокът от 1.1409 е силен, все още няма индикация за обръщане на тренда. Но низходящият тренд от 2.1161 (върха от 2007 г.) би трябвало да се възобнови рано или късно, според мен. Следващата средносрочна цел ще бъде 61.8% проекция от 1.7190 до 1.1992, приложена от 1.3514 при 1.0315. Във всеки случай перспективите ще останат мечешки, докато съпротивата 1.3514 издържа в случай на силен отскок.

Ето и форекс сделките на Николай Тосков за днес.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.