Апетитът към риск се подобрява навсякъде, след като представители на САЩ и Китай обявиха възобновяването на търговските разговори по телефона за приключване на сделката от фаза 1. Доларът се понижи през нощта на фона на слуховете, че Фед в крайна сметка може да премине към отрицателни лихвени проценти. Потокът към сигурни убежища също продължи да намалява като цяло. NASDAQ ускори скорошното възстановяване, въпреки че ралито на Dow бе ограничено. Австралийският долар продължава да се покачва, пренебрегвайки икономическите прогнози на RBA. А сега фокусът се измества към данните за NFP от САЩ.

Ще видим ли най-лошият отчет за Non-Farm Payrolls?

Сривът на американския пазар на труда вече не е изненада. 7 седмици първоначалните молби за безработица надхвърляха всичко видяно преди, а отчета на ADP за частния сектор елиминира десетилетия растеж в работните места само за месец. В резултат пазарите се изтощени от суперлативи.

Non-Farm Payrolls през април ще поставят рекорд за най-голямо унищожаване на работата в историята на САЩ. Нивото на безработицата ще се издигне до 82-годишен връх с най-бързото увеличение някога и пазарите вероятно ще имат леко нервен петък.

Икономистите смятат, че през месец април са загубени повече от 21 милиона работни места, което ще отведе нивото на безработица до 14%. Последният път, когато безработицата е била двуцифрена бе през 1983 г., точно след рецесията през 80-те. Историческите загуби на работни места би трябвало да доведат до по-ниски валути и акции, но с всички, очакващи лош доклад, какво влияние ще има в действителност NFP върху пазарите?

Отчетен ли е в цената скандалния срив в заетостта?

Финансовият свят отдавна е загубил обичайните корелации и е трудно да се каже как ще реагират пазарите. Като цяло, зелената валута е по-силна срещу европейските си конкуренти и по-слаба срещу стоковите валути понастоящем.

Очакванията са едно, ценовото действие обаче е друго. Поглеждайки валутите, постоянните разпродажби в USD/JPY през последните няколко седмици ни казват, че FX трейдърите са позиционирани за слаб доклад. И макар и поразителните загуби на работни места да продължат да понижават USD/JPY, разпродажбата може да бъде ограничена, ако данните не се отклонят много от очакванията.

Въпреки това, акциите и 10-годишната доходност на облигациите се движат близо до едномесечни максимуми, което показва, че търговците на тези пазари не са подготвени за слаби данни. Като се има предвид, че акциите и доходността на съкровищните бонове нараснаха през последния месец, дори и малко по-слаб от очакваното доклад може да изпрати индексите рязко надолу. За валутите това означава, че ще има възможност за широки печалби на йената и франка и разширяване на загубите за USD/JPY.

Но NFP докладът може първо да вземе своите жертви от настроенията, вместо от зелените пари. И доларът може да реагира впоследствие. Оптимистичните настроения на пазара ще задържат американската валута потисната, докато падналите акции могат да я вдигнат по-високо.

Както и да е, случаят на рали на еврото е доста ограничен. Озито може да има повече шансове за напредък, докато USD/CAD ще бъде волатилна, тъй като Канада също ще публикува своите месечни данни за заетостта.

Възможен ли позитивен сценарий за пазарите въобще?

Ако всички данни от Non-Farm Payrolls доклада са в съответствие с очакванията, пазарите могат да нараснат. При какъв сценарий акциите и USD/JPY могат да се повишат, особено ако няма ревизия на данните за март.

Ако, обаче, ръстът на заплатите се окаже отрицателен и останалите индикатори са в съответствие, това може да бъде достатъчно, за да изпрати акциите и валутите рязко надолу.

NFP цифрите също могат да бъдат толкова слаби, че да видим рязка разпродажба, която пък предизвиква енергично възстановяване след това. Инвеститорите могат да сметнат, че това е най-лошото и продължават напред. Така накратко, най-добрият начин да търгувате Non-Farm Payrolls е или да продадете и да затворите преди отчета, или да изчакате да бъдат пуснати числата, цените да се стабилизират и да видите кое става истинския ход на деня.

Технически анализ на AUD/USD

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

Силният отскок на AUD/USD твърди, че покачването от 0.5508 още не е приключило. Интрадей сигналите остават неутрални и фокусът отново е върху 0.6585. Ясен пробив там ще обърне изгледите в посока нагоре за тестване на ключовата съпротива 0.6670 след това.

От друга страна, убедително движение под подкрепата 0.6372 ще възобнови случая с формирането на краткосрочен връх. Търговските сигнали ще станат отново низходящи за тестване на 38.2% Фибо корекция на ръста от 0.5508 до 0.6569 при 0.6163.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.