USD пада, а златото поскъпва, след като Фед сигнализира, че няма да вдига лихвите до 2022

Както се очакваше, FOMC остави мерките си по паричната политика непроменени и понижи макроикономическите перспективи. Фед обещава да задържи паричната политика хлабава, докато заетостта и икономиката не се възстановят. Според тях това ще стане някъде през 2022 г. А обещанието за увеличаване на покупките поне с техния текущ темп сигнализира, че централната банка вероятно ще направи повече, отколкото по-малко за стимулирането на икономиката.

Това остави финансовите пазари в режим на активно възстановяване. Пазарите на акции и енергия направиха пауза да поемат дъх след спринта нагоре. Валутните пазари възобновиха продажбата на USD. Еврото, паунда, австралийския, канадския и новозеландския долари скочиха до многомесечни върхове срещу зелените пари. Перспективата за евтини и лесни пари за още 18 месеца е негативна за щатския долар, защото елиминира надеждата за всяко значимо увеличение на доходността и обезкуражава търговията със сигурни убежища. А преразпределянето на този капитал в целия свят предполага, че всяка разпродажба на фондовите борси ще бъде краткотрайна.

Могат ли рисковите сделки да продължат?

Базирайки се на вчерашната среща на FOMC, по принцип отговорът е „да“. Но прекомерно разширените движения по двойки, като EUR/USD, AUD/USD, NZD/USD и USD/CAD, молят за корекция. През последните няколко седмици инвеститорите бутаха валути и акции по-високо на предпоставката, че най-лошото е приключило. Коментарите на Пауъл заедно с прогнозите на FOMC предполагат, че централната банка споделя тези мнения.

Комбинацията от миролюбив FOMC, падащи акции, по-ниска доходност на съкровищните бонове и по-слаб долар тласна златото с 1.40% до $ 1739.55 за унция през нощта. Златото тества най-високите стойности близо до $ 1 740 и тази сутрин, но леко се отдръпна до $ 1 727 заради прибирането на печалби.

Цената на златото започна ново повишение

Като цяло моето мнение остава непроменено за жълтия метал. В крайна сметка смятам, че е дългосрочния сценарий за златото е „купи и задръж“ и затова трябва да бъдете много търпеливи. Благородният метал се опитва да набере инерция да атакува $ 1 800, когато сме в структурно бичи пазар на акциите, подхранван от неограничени пари от централните банки.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

Ясен пробив над върха 1765.25 ще възобнови по-големия възходящ тренд. Следващата краткосрочна цел над $ 1 800 ще бъде 61.8% проекция от 1 451.10 до 1 765.25, приложена от 1670.53 при 1 864.70. Ако това се случи, въпросът е дали златото и долара ще се засилват заедно при завръщане на нежеланието към риск. Или пък златото ще се вдига при удължени продажби в USD. Това е нещо, което трябва да се следи.

В посока надолу вярвам, че нивото $ 1 675 предлага подкрепа и мисля, че е вероятно купувачите да се връщат всеки път, когато приближим тази област. Все пак при ясен пробив под това равнище е много вероятно да намерим силна подкрепа около 1 600 долара. Там е локализирана и 200-дневната EMA.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.