Следващите големи ходове на пазарите зависят от FOMC

Месеците след Covid-19 се характеризират със супер експанзивни парични политики от основните централни банки – ЕЦБ, Фед, BoJ и др. Те всъщност стимулираха V-образното възстановяване на фондовите пазари. Златото и йената пък задържат печалбите си, след като повечето валути се отдръпнаха спрямо долара.

Развитие се появи, когато Фед направи изненадващо съобщение за програмата си за заеми на Main Street за $ 600 млн., която се очаква да стартира незабавно. Множество промени в програмата улесниха компаниите да получат парите и разшириха безлихвената част от една до две години. Ако това е посланието и днес, тогава еуфоричното покачване на акциите със сигурност ще продължи.

Ще разтърси ли пазарите решението на Фед?

Най-мощната централна банка в света е настроена да остави непроменени лихвените проценти. А след като предоставят и масирана подкрепа, някои подозират, че действията може да спрат сега. Джером Пауъл каза, че банката е „пресекла червени линии“ и призова правителството да направи повече. Колкото по-дълга е продължителността на затягането, толкова по-негативно ще е въздействието върху доходността на облигациите и долара.

Но дори очакванията към банката за нови действия да не са големи, Фед пак може да раздвижи пазарите. Ето какво да следим:

Икономическите прогнози и насоките ще са от решаващо значение

Разходите за заеми се предвижда да останат близо до нула до 2022 г. и вероятно ще бъдат игнорирани от инвеститорите.

От друга страна, очакванията за БВП ще предизвикат голям интерес. Защото ще е интересно да разберем кога Фед предвижда връщане към производствените нива преди пандемия. Пазарът на акции предполага, че това ще стане скоро, показвайки ни V-образното или „ракетно“ възстановяване, както го описа Тръмп. Икономиката, обаче, се сви с 5% годишно през 1-то тримесечие и значително понижение е върху картите за второто.

Пауъл и неговите колеги може да излеят студена вода върху надеждите на фондовия пазар. Особено, ако предвидят пълно възстановяване едва в края на 2021 г. Но пък позитивизъм за почти пълен отскок до края на годината би засилил акциите. Колкото по-бързо е възстановяването, толкова по-добре за долара също.

Интерес ще представляват и прогнозите за заетостта. Двуцифрената безработица стои върху масата за края на годината. След неотдавнашния оптимизиран NFP доклад, обаче Фед може дори да посочи спад под 10% тази година, подкрепяйки пазарите. От друга страна, перспектива с двуцифрени проценти на безработица до края на 2021 г. вече би имала обратен ефект.

Третият акцент ще бъде върху всяка информация относно „контрола по кривата на доходност“. WSJ съобщи през уикенда, че служителите обсъждат дали да засилят залога с ограничения на доходността в дългосрочен план. Това може да се разглежда като начин да се поддържат ниски дългосрочните проценти и да се помогне на икономиката да премине, като Фед се отдалечава от настоящите спешни мерки на по-късен етап. Банката може да намекне, че се връща към традиционното QE, контрола на кривата на доходността или „Операция Twist“. Ако купуват дългосрочен дълг, за да запазят доходността ниска, това може да натежи на зелените пари.

Но Фед може да не иска да подкопае ралито на акциите

Пауъл вероятно ще се опита да извърви фина граница между подкрепа на икономиката и предупреждение за рискове от балон на акциите. Всеки предупредителен коментар, би довел до спад в акциите, докато избягването на коментари за пазарите би позволило по-нататъшни печалби.

Федералният резерв по принцип иска фондовия пазар да върви нагоре, осигурявайки „ефект на богатство“, който насърчава потребителите да харчат. Най-добрият сценарий за S&P 500 би бил, в който Пауъл призовава правителството да предостави допълнителна помощ, но без да се оттегля от ангажимента си да направи повече.

Като обобщение, оптимизмът и ангажиментът за действие биха увеличили акциите и натежали върху USD като убежище. Докато изливането на студена вода – по различни начини – ще изпрати акции надолу, а долара да се възстанови. Валутите, които ще се възползват най-много от слабостта на USD би трябвало да бъдат йената, канадския, австралийския и новозеландския долари.

Eто и днешните Форекс сделки.

Технически анализ на S&P 500

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

 

S&P 500 леко се отдръпна вчера, но нивото от $ 3 200 изглежда предлага подкрепа. Към този момент е вероятно да продължим да намираме купувачи при спадовете, защото, честно казано, има много хора, които все още се опитват да наваксат на годишна база. Аз мисля, че днес Фед ще подскаже, че предстои по-голямо количествено облекчение или поне, че ще бъдат изключително разхлабени с паричната политика. С други думи, апетитът към риск ще продължи да бъде изключително силен, тъй като паричните стимули са единствената последователна тема, която работи през последните 12 години.

Разбира се, признавам, че пазарът е прекомерно надценен, но честно казано нямам интерес да скъсявам. Дори цената да спадне оттук, вероятно е рано или по-късно да видим множество купувачи. Мисля, че нивото 3000 се разглежда като „под“ на пазара. Затова смятам, че е само въпрос на време, преди да получим някаква подкрепяща дневна свещ. Нивото $ 3 400 по-горе е мястото, където вярвам, че вървим, тъй като NASDAQ вече постигна нови максимуми. Така че е само въпрос на време, преди S&P 500 да настигне този индекс.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.