Днес доларът се възстановява леко като цяло, тъй като последните разпродажби губят инерция. Възстановяването бе съпроводено и с леко отстъпление на еврото преди заседанието на ЕЦБ, както и с известна слабост при златото. Австралийският долар и паундът са засега по-зле представящите си валути.

Настроенията за риска се преструктурираха след речта на президента на САЩ Доналд Тръмп. Докладът на ADP за заетостта в частния сектор също показа по-добри от очакваното данни.

По-късно днес се очаква ЕЦБ да разшири своята Пандемична програма за спешни покупки (PEPP). Молбите за безработни в САЩ също ще предложат краткосрочни насоки за търговията.

ЕЦБ може да разшири схемата си за спешно изкупуване на облигации

Очаква се Европейската централна банка да увеличи паричните стимули в четвъртък. Те ще бъдат единствената основна централна банка, която ще облекчи тази седмица и една от малкото, които ще увеличат приспособяването през този месец. За да продължи PEPP, очакваме ЕЦБ да разшири покупките с 500 млрд. евро.

Освен това ЕЦБ ще трябва да пусне новите макроикономически прогнози, които отразяват въздействието на Коронавирус пандемията. Трябва да се следи за рязко понижение на растежа на БВП и инфлацията. Свиването на БВП за тази година се очаква да бъде между средния и тежкия сценарии, представени от банката през май.

Ако централната банка облекчи с повече от 500 млрд. евро, това би трябвало да спре устрема нагоре на единната валута и да изпрати EUR/USD под 1.10. Ако те разширят програмата с 500 млрд. евро, понижат прогнозите за ръста за 2020 и 2021 г. и сигнализират за допълнителни стимули, трябва да видим прибиране на печалбите във валутата. Ако обаче покупките на облигации се увеличат с 500 млрд. евро и Лагард говори за възстановяването, EUR/USD може да удари нови двумесечни върхове. Но аз смятам, че този сценарий е малко вероятен, тъй като може да доведе до хаос на пазара на облигации.

Еврото среща проблеми при психологическо ниво

Последните 7 дни еврото се радва на най-дългия си период от непрекъснати печалби спрямо долара за повече от шест години. Последният път, когато EUR/USD затваря по-високо за седем поредни търговски дни, беше през декември 2013 г. Двойката, обаче, срещна силна съпротива при нивото 1.12 и свещта изглежда така, сякаш се опитва да покаже някакъв вид изтощение. Затова мисля, че е само въпрос на време преди да се върнем обратно в реалността, тъй като Европейският съюз има цял набор от проблеми навън. Към този момент смятам, че най-малкото пазарът трябва да върне малко.

Дневан графика на EUR/USD
Дневан графика на EUR/USD

 

И ето тази сутрин еврото донякъде се отдръпна, докато пазарите се подготвят за решението на ЕЦБ. Интрадей сигналите по EUR/USD се обърнаха в неутрални с 4-часовия MACD, който пресече под сигналната линия. По-нататъшното покачване все пак ще остане леко за предпочитане, докато подкрепата 1.1115 издържи. Убедително движение над 1.1257 ще насочи биковете за тест на ключовата съпротива 1.1495. Ясен пробив там ще донесе по-големи бичи последствия.

От другата страна, пробив под незначителната подкрепа 1.1115 ще съживи случая, че ценовото действие от 1.0635 е просто коригиращ модел. Търговските сигнали ще се обърнат обратно в посока надолу за тестване на подкрепата 1.1008.

Ето и сделките на Николай за днес.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.