Вчера еврото скочи нагоре, тъй като инвеститорите бяха впечатлени от готовността на ЕЦБ от предварително зареждане на стимулите. Въпреки че централната банка не понижи лихвените проценти и бе устойчива на отрицателни лихви, политиците бяха агресивни към купуването на облигации. Днес, обаче, на фокус идва NFP.

EЦБ подкрепи еврото и PEPP

От ЕЦБ се очакваше да засили QE програмата си и вчера те го направиха. Въпреки това, вместо да добавят 500 млрд. евро, те увеличиха PEPP с 600 млрд. евро и удължиха продължителността на покупките си поне до юни 2021 г. ЕЦБ избра по-голям от очакваното отговор на икономическото свиване от COVID- 19, защото „подобрението досега бе леко и трябваше да се предприемат действия“.

Централната банка остава ангажирана да направи повече, ако е необходимо, но вчерашните действия бяха не само по-големи от очакваното, но и изпъстрени с оптимизъм. EUR/USD удари 1.1300 и вече е на път да тества следващата голяма съпротива 1.1495. Инвеститорите са бичи по еврото, а валутната двойка се засилва, но устойчивостта на ралито ще зависи от днешния отчет за NFP.

NFP данните ще повлияят на краткосрочната динамика на USD и ще осигурят нови насоки за основните двойки

NFP загуби 20.5 млн. позиции през април. А през последните 11 седмици 43 млн. американци са подали заявления за осигуряване за безработица. От пазарна гледна точка очакваната загуба от 8 млн. работни места за май вече е остаряла информация. Прогнозата за безработицата е да скочи до 19.8% през май, което би било най-високото ниво след рецесията през 1938 г.

Освен ако данните от NFP доклада не са много по-лоши от очакваното, пазарите няма да се изместят кой знае колко, а просто ще добавят още към дългата мрачна статистика. И все пак, по-слаб от очакваното NFP би могъл да създаде възможност за продажби в двойката USD/CHF, която в момента тества подкрепата при многомесечните дъна в района на 0.9500.

Ако числата са по-добри навсякъде, ще видим така необходимата корекция в EUR/USD, която може би ще бъде както рязка, така и агресивна. Ако NFP отрази същото подобрение като данните от ADP, това ще потвърди съществуващото пазарно мнение, че икономиката е оставила най-лошото зад себе си, затвърждавайки текущите трендове в акции, облигации и валути.

Щатският долар се предаде на цялата тази паника, индуцирана от риск-премията

Технически, силния пробив под 55-седмичната EMA в DXY допълнително потвърждава случая, че целият ръст от 88.25 (дъното за 2018 г.) вече е завършил на 103, преди върха от 2017 г. при 103.81. Следващата важна зона е между подкрепата 94.63 и дългосрочната възходяща тренд линия около 95.40. Ще търсим подкрепа оттам, за да постигнем възстановяване в близко бъдеще.

Що се касае до USD/JPY, след последния отскок от 107.37 двойката се търгува нагоре за четвърти пореден ден. Ралито на USD/JPY определено се възобновява след краткото отстъпление и сега биковете се фокусират върху съпротивата 109.38. Ясен пробив над нея ще удължи покачването от 105.98 за повторно тестване на 111.71. Засега по-нататъшното рали ще остане предпочитаният сценарий, докато бившата съпротива (превърната в подкрепа) 108.08 издържи, в случай на отстъпление.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

В посока надолу, 200-дневната EMA и 50-дневната EMA са разположени, така че може да причинят малко шум. Ще бъде интересно, обаче, да разберем дали могат да изържат или не. Смятам, че този пазар вероятно ще се върне много променлив, тъй като има толкова много въпроси, на които предстои да се отговори, когато става въпрос за глобалната и, разбира се, за американската икономика. Обърнете внимание и на това, че двойката USD/JPY има висока корелация към S&P 500. При това положение е много вероятно отдръпване да се случи повече от всичко друго.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.