Сделката за търговия между САЩ и Китай е „приключила“? Друга тактика на преговори ли е това?

Вчера NZD/USD регистрира най-голямата си печалба за повече от месец, а през ранната част на азиатската сесия рисковите активи намериха още подкрепа. Риск апетитът се възстанови на фона на надеждата за намаляване на напрежението между САЩ и Китай и лекия спад в данните за COVID-19 от Китай и Пекин. Освен това в подкрепа на рисковите настроения могат да бъдат и актуализациите на плана за разходи за инфраструктура от 1 трлн. долара от САЩ.

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро беше цитиран от Fox news, че търговската сделка между САЩ и Китай е „приключила“. Но Наваро бързо изясни, че „коментарите ми бяха взети диво извън контекста“ и търговската сделка „не е приключила“. Президентът Тръмп също туитна, че „Търговската сделка с Китай е напълно непокътната. Надяваме се, че те ще продължат да спазват условията на споразумението!“

Що се касае до денят напред, предстои ни натоварен икономически календар. Предварителните PMIs от частния сектор за юни ще бъдат публикувани от Франция, Германия, еврозоната, Великобритания и САЩ. Можем да очакваме голямо влияние от числата, а и да не забравяме, че РБНЗ ще заседава рано сутринта утре.

Ще успее ли РБНЗ да понижи кивито с думите си?

Нова Зеландия наскоро докладва за нула или почти нула нови случаи на Коронавирус всеки ден! Страната също така премести вирусната тревога до ниво 1 от ниво 2. NZD/USD прие тези новини като бичи сигнал, тъй като търговците смятат, че икономиката на Нова Зеландия ще се възстанови по-бързо от икономиката на САЩ. Всъщност кивито се изстреля толкова високо през последния месец, че РБНЗ може да се чувства леко некомфортно от текущите нива. Ще понижи ли централната банка кивито?

Резервната банка на Нова Зеландия ще приключи своята политическа среща в 05:00 ч. българско време в сряда и макар да не се очакват никакви действия, изборът на език може да бъде от решаващо значение. Смятам, че макар последните развития със сигурност да бяха по-добри от очакваното, RBNZ ще внимава да не звучи прекалено оптимистично. Защото това може да задвижи NZD/USD още по-високо. Кивито се вдигна с около 20% от мартенските си дъна и сега се търгува на нивата си отпреди пандемията. А това може да бъде проблем за централните банкери.

По-силната валута прави износа на страната по-малко конкурентен в чужбина, затяга финансовите условия и оказва негативен натиск върху инфлацията. Това е всичко, което банката иска да избегне, тъй като то може да доведе до по-бавно възстановяване. Следователно, докато политиците вероятно ще подчертаят обнадеждаващото развитие, те вероятно също ще потвърдят, че са готови да направят повече, ако е необходимо.

Как ще реагира NZD/USD на изявлението?

Ако от РБНЗ просто повторят, че са готови „да използват повече политически инструменти, ако и когато е необходимо“ – това, което казаха в последното си изявление – кивито може да се изстреля по-високо. Защото инвеститорите могат да приемат това като сигнал, че банката не е прекалено загрижена за валутния курс.

В този случай NZD/USD може да скочи, за да предизвика зоната на съпротива 0.6506. Ясен пробив над нея ще насочи фокуса на биковете към скорошния връх на 0.6585.

От друга страна, ако те променят този последен параграф, за да включат изрична препратка за използване на отрицателни проценти например, или още по-добре, ако споменат кивито като причина за безпокойство, валутата може да потъне. В този сценарий мечките би трябвало да тестват за пореден път подкрепата 0.6390/80. Ако видим убедително движение под тази зона, двойката ще се насочи към 0.6300 – 0.6250, където са локализирани 200-дневната и 100-дневната EMAs.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

Чисто технически, след резкия скок в цената NZD/USD консолидира във формация вимпел напоследък. Вчера и по-рано днес, обаче, двойката успя да пробие над горната граница на вимпела, което е бичи сигнал. Целта за пробива е близо до 0.7100.

Вижте и активните и чакащи поръчки на Николай Тосков от началото на седмицата тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Коментари (1)

Това звучи обнадеждаващо 🙂
В абонаментната част имаме две сделки с киви и двете за сега вървят много добре. Вашата статия ги потвърждава, така че съм спокойна за тях 🙂
Поздрави,
Евелин

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.