Американският долар спада, а озито скочи след като пазарите започнаха юни с риск

Засега темата за деня на валутните пазари е силата в стоковите долари (лунито, озито и кивито). Американският долар стартира месеца с понижение, след като през май показа най-големия месечен спад от декември. Озито, среброто и CAD са водещите инструменти, докато JPY и CHF изостават.

Инвеститорите, по-специално на пазарите в Хонконг, по същество отхвърлиха съобщенията на американския президент Доналд Тръмп относно Китай. В САЩ също няма реакция от протестите и вълненията. Но ситуацията трябва да се следи внимателно, защото засилване темповете на зараза може да се окаже неприятна последица. Вместо това, търговците продължиха да радват на отварянето на глобалната икономика, както и на положителните данни от Китай.

RBA запази лихвения процент

RBA остави паричната политика непроменена днес, както се очакваше. Лихвеният процент остава при 0.25%. Целта за тригодишната доходност на държавните облигации също бе задържана на 0.25%. Банката е готова да мащабира отново своите покупки на облигации и ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че облигационния пазар остават функционален и за постигане на целта за доходността на тригодишните AGS.

Въпреки това перспективите, включително естеството и скоростта на очакваното възстановяване, остават силно несигурни и пандемията вероятно ще има дълготраен ефект върху икономиката.

В резултат озито запази печалбите от вчера. Австралийският долар беше най-добре представилата се валута и сега е над 20% от мартенските дъна. Валутата се засилваше непрекъснато през май, тъй като страната постави Коронавируса под контрол, докато цената на желязна руда – най-големият износ в Австралия – скочи до рекордно високи стойности. Интрадей сигналите по AUD/USD остават в посока нагоре, но ще продължим да търсим сигнал за формирането на връх. Въпреки това всяко повторно възходящо ускорение може да отведе двойката допълнително към съпротивата 0.7031.

Мечешката дивергенция с MACD на 4-часовата графика е знак за загуба на възходящия импулс. В посока надолу, ясен пробив под незначителната подкрепа 0.6567 ще сигнализира формиране на краткосрочен връх и ще обърне изгледите в низходящи.

BoC и лунито са на ред

Предстоящата среща на BoC утре ще бъде първата, оглавявана от новия губернатор Тиф Маклем. Очаквам той да остави лихвеният процент непроменен на 0.25%. Неконвенционалната парична политика, т.е. QE, също ще остане същата. Предвид разочароващите данни за БВП и инфлацията, придружаващото изявление би трябвало да поддържа предпазлив тон с обещание за удължаване на стимулите, ако е необходимо, за да се върне инфлацията в диапазона от 1-3%.

Освен заседанието на BoC, докладът за заетостта на 5 юни също ще окаже влияние върху посоката на USD/CAD. Очаква се нивото на безработица да се увеличи до 15% спрямо 13% през април. Броят на работните места може да се е свил с -500K в сравнение с почти -2M спад през април. Отделно търговският баланс вероятно ще покаже разширяване на търговския дефицит до 2.3 млрд. CAD през април, от 1.4 млрд. CAD през предходния месец.

Технически анализ на USD/CAD

Седмична графика на USD/CAD
Седмична графика на USD/CAD

 

Спадът на USD/CAD от 1.4667 се ускори до 1.3529 до днес. В този момент търговските сигнали за деня остават мечешки. Следващата краткосрочна цел е 100% проекция на спада от 1.4667 до 1.3855, приложена от 1.4048, при 1.3326. С преминаването на 21-дневната EMA (в червено) обратно под 50-дневната EMA (в синьо), трендът очевидно се измести в полза на мечките. Въпреки това, дневният RSI се доближава както до годишното си дъно, така и до класическото ниво на препродажба при 30, което подсказва, че може би не е разумно мечките да „гонят“ пробивът в ход.

В посока нагоре е нужен ясен пробив над съпротивата от 1.3832, за да се потвърди образуването на краткосрочен връх. В противен случай изгледите ще останат леко низходящи в случай на възстановяване.

В по-голямата картина подкрепата 1.3664 (38.2% корекция от дъното за 2017 г. при 1.2061 до 1.4667) бе твърдо отстранена. Развитието предполага, че целият модел на покачване от 1.2061 е завършил при 1.4667, след като не успя да пробие 1.4689 (върха от 2016 г.). Падането от 1.4667 може да бъде трети лег от коригиращия модел от 1.4689. Очаква се по-дълбок спад до 61.8% Фибо корекция при 1.3057 и евентуално пробив надолу.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.