Предстои натоварен ден на FX: ЕЦБ, заетостта от Обединеното кралство, продажбите на дребно от САЩ и др.

Сутринта също беше особено натоварена в икономическия календар заради данните от Китай. На форекс пазара, EUR/USD се изкачи до 4-месечен връх преди решението на ЕЦБ днес, но приключи деня по-близо до дъната си.

Вчера акциите в САЩ напреднаха допълнително. Dow Jones спечели 227 пункта (+ 0.85%) до 26 870, удължавайки победната си серия до четвърта сесия. S&P 500 нарасна с 29 пункта (+ 0.91%) до 3 226, а Nasdaq 100 се повиши с 12 пункта (+ 0.11%) до 10 701.

Цените на петрола скочиха, след като Американската администрация за енергийна информация отчете изненадващо намаление със 7.49 млн. барела в запасите от суров нефт. Цената на спот златото добави $ 1.00 до $ 1810 за унция, записвайки рали в последните 3 сесии.

Данните от Китай победиха пазарните прогнози

По-рано тази сутрин излязоха данните за БВП на Китай. От тях стана ясно, че през 2-рото тримесечие икономиката е нараснала с 11.5%, изтривайки свиването от 9.8% през Q1. Икономистите прогнозираха ръст от 9.6%. На годишна база икономиката е напреднала с 3.2%, след спада от 6.8% през 1-то тримесечие.

По-късно за деня COVID-19 новините, данните от пазара на труда във Великобритания, продажбите на дребно и молбите за безработица в САЩ ще държат фокуса. Очаква се ръстът на продажбите на дребно в САЩ да се забави драстично след покачването със 17.7% през месец юни. Но все пак основният акцент в четвъртък ще е обявяване решението за паричната политика на ЕЦБ.

Ще звучи ли ЕЦБ предпазливо оптимистично по отношение на икономическото възстановяване?

Европейската централна банка се очаква да остави политиката си непроменена през юли, след като действа през юни. Решението на банката идва точно преди критичната среща на върха на ЕС за обсъждане на фискалните стимули.

Лидерите на ЕС ще проведат първата си среща лице в лице на 17-18 юли. Тема № 1 ще е фондът за възстановяване на ЕС. Амбициозният фискален план на Европейската комисия в размер на 750 млрд. евро съдържа един спорен компонент. А именно, 500 млрд. евро в грантове, финансирани от взаимното отпускане на заеми.

Инвеститорите смятаха, че подкрепата на Германия и Франция за плана ще бъде достатъчна, за да го приведе в действие. Оста Берлин-Париж обаче срещна жестока опозиция от „Фругалската четворка” – Австрия, Холандия, Швеция и Дания. Предишните срещи на върха не успяха да доведат до компромис и сега ще бъде интересно да видим развитието.

ЕЦБ най-вероятно ще остави политиката си непроменена и акцентът ще е върху посланието й към лидерите преди срещата на върха на ЕС. Докато Лагард призовава за по-ниски икономически очаквания, залозите са големи и тя вероятно ще повтори призива си към правителствата да действат.

Балансирано послание, което призовава правителствата да действат, без да звучи депресивно, ще запази печалбите на еврото. Това би могло да бъде под формата на сигнал, че сега правителствата се обръщат, но след това ще са готови за повече парични стимули. Предпазливият оптимизъм, съчетан с по-добри данни също би трябвало да подпомогне еврото.

Ако Лагард обаче звучи мрачно, EUR/USD има място да падне.

Технически анализ на еврото и паунда

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Ралито на EUR/USD се ускори до 1.1452 до момента. Интрадей сигналите остават бичи за тестване на ключовата съпротива 1.1495. Ясен пробив там ще предизвика по-нататъшна възходяща инерция и ще насочи биковете към 61.8% проекция на ръста от 1.0774 до 1.1422, приложена от 1.1168, при 1.1568.

От друга страна, убедително движение под незначителната подкрепа 1.1374 ще обърне изгледите първо в неутрални в рамките на деня.

Тъй като днес ще видим и данните за заетостта от Великобритания, EUR/GBP също трябва да се следи.

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

 

Търговските сигнали по EUR/GBP остават в посока нагоре засега за тестване на съпротивата 0.9175. Пробив там (където се намира 61.8% Фибо корекция на спада от 0.9499) би трябвало да възобнови отскока от 0.8670. Следващата цел в този случай ще бъде 61.8% проекция на ръста от 0.8670 до 0.9175, приложена от 0.8937, при 0.9235.

В обратна посока, пробив под 0.9025 ще заглуши този бичи сценарий и ще обърне изгледите в неутрални.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.