Еврото отслабва донякъде днес, след като ЕС най-накрая постигна споразумение за фонда за възстановяване. Търговците изглежда прибират отчасти печалбите по еврото, след като очакванията станаха новина. Новозеландският долар остава по-слаб, донякъде благодарение на кръстосаните продажби, особено срещу озито. Канадският и австралийският долари са най-силните на фона на по-рисковите настроения. Озито получи и допълнителен тласък, след като управителят на RBA изключи отрицателните лихви и интарвенцията. Азиатските пазари като цяло също са нагоре след рекордното затваряне на NASDAQ снощи. Среброто достигна 4-годишен връх, както прогнозирах в петък, тъй като съотношението злато/сребро се срина под 10-месечната си подкрепа.

Еврото се понижава от 4-месечния връх, след като ЕС постигне сделката за фонда за възстановяване

Лидерите на ЕС най-накрая се договориха за забележителния пакет от 750 млрд. евро след четири дни на маратонски преговори в Брюксел. Пакетът, финансиран от общ дълг, ще издаде 390 млрд. евро безвъзмездни средства и 360 млрд. евро заеми с ниски лихви на държавите-членки за възстановяване след пандемията.

Напредъкът в преговорите на ЕС за възстановяването на фонда изпратиха още вчера EUR/USD по-високо. Но неясността, очевидна при „рисковите“ FX активи, е донякъде закалена, може би защото толкова много други проблеми остават в играта. Не на последно място, броят на COVID-19 случаите продължава да нараства. EUR/USD, обаче, още не е оспорила върха за 2020 г. при 1.1495. Ясен пробив там ще предизвика по-нататъшна бича инерция за тестване на 1.1568. В посока надолу, пробив под 1.1370 ще потвърди отхвърляне от 1.1495 и сигналите ще станат низходящи за тестване на 1.1168.

От друга страна, още един американски пакет за стимулиране също ще осигури краткосрочно облекчение за валутния пазар. Лидерите на GOP се срещнаха вчера с представители на Белия дом, за да обсъдят, включително намаляване на данъка върху заплатите и директни плащания. Спешността е висока, тъй като в края на този месец изтичат допълнителни обезщетения за безработица в САЩ. Много икономисти се опасяват, че скалата на доходите ще доведе до скок на фалитите и намаление на потребителските разходи.

Без основни американски икономически отчети в календара тази седмица, корпоративните печалби, ваксината и заглавията за стимули ще движат валутната търговия.

Състезанието за ваксината е на ход

Оптимизмът за ваксините определено стимулира настроенията, тъй като 3 отделни програми, работещи върху ваксините, пуснаха положителни данни от изпитвания, показващи имунен отговор и безопасно използване. И така, състезанието продължава.

Инвеститорите бяха окуражени най-вече от положителния отговор от ваксината, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca. В ранното им изпитване върху хора с повече от 1000 участници беше установено, че ваксината произвежда антитела и Т-клетки убийци, които могат да издържат най-малко два месеца без сериозни странични ефекти.

Има повече от 100 ваксини, разработени по целия свят, с поне 23 в изпитвания върху хора. И тъй като положителният новинарски поток продължава, всеки се надява, че до края на годината ще имаме ваксина. Ваксината би била смяна на играта за пазарите, която би могла да доведе до големи печалби за валутите и акциите. Но дистрибуцията й ще се превърне в незабавен въпрос и проблем.

Доларовият индекс „на тръни“ след срещата на върха на ЕС и рисковите настроения

Доларовият индекс може да остане в границите на страничната търговия още за известно време, докато еврото изглежда възходящо, заедно с USD/JPY и EUR/JPY.

Дневна графика на доларовия индекс
Дневна графика на доларовия индекс

Индексът тества и срещна някаква прилична подкрепа в ключовата зона 95.70 (дъната от юни и юли). DXY успя да си върне част от инерцията и тази сутрин отново тества 96.00 на фона на обновеното отстъпление главно в EUR/USD.

Но трендът си остава низходящ. Ако доларовият индекс пробие под 95.70, мечките може да се насочат право надолу към 94.65 през следващите сесии. Следете ценовото действие през следващите 1-2 дни в района на 95.70 и тренд линията на подкрепа.

В посока нагоре ясен пробив над 96.40 може да създаде достатъчно бичи импулс за покупки към 97.00/15. Но основният тренд ще се промени към възходящ само при убедително движение над 97.80. Това е много малко вероятно, но поради продължителното придвижване надолу по отношение на цена и време, днешната сесия започва с индекса във времеви прозорец за потенциално дъно и обръщане на цената. Да видим…

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.