Стоковите валути, като канадския долар, набраха инерция по-рано днес, след като новини от Модерна, последвани от коментари на Тръмп, потвърдиха близостта до COVID-19 ваксината. Последните статистически данни от САЩ, Австралия и Токио бяха тревожни и актуализации, които предполагат намирането на лек са добре дошли. Рисковите настроения на пазара остават леко положителни, като фючърсите на фондовите пазари в САЩ добавят близо 1.0%

По-рано сутринта BoJ взе решението си по паричната политика

BoJ остави паричната политика непроменена, както се очакваше. Съгласно рамката за контрол на кривата на доходност лихвеният процент за краткосрочна политика остава на -0.1%. BoJ ще продължи да купува неограничено JGB, за да запази 10-годишната доходност около 0%.

Банката запазва и обещанието си да продължи с QE „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да постигне стабилна инфлационна цел от 2%. BoJ също заяви, че икономиката „вероятно ще се подобрява постепенно от втората половина на тази година“, но темпът се очаква да бъде „само умерен, докато въздействието на новия Коронавирус остава в световен мащаб“.

Разбира се това не оказа ефект върху движението на йената и USD/JPY се търгуваше почти без промяна на 107.20 по време на писането ми.

Очаква се и Банката на Канада да остане настрани по-късно днес

Днес ще бъде първата среща за губернатора Тиф Маклем, който наследи Стивън Полоз миналия месец. Очаква се централната банка да задържи основния си лихвен процент при 0.25%, където стои вързан от март. Инвеститорите ще се съсредоточат върху изявлението на BoC и тонът може да повлияе на посоката на USD/CAD. Освен това банката ще публикува своя доклад за паричната политика, който ще включва актуализация на икономическата прогноза.

Вероятно BoC ще заеме предпазлива позиция, тъй като САЩ се захваща с 2-ра вълна от пандемията.

От друга страна, след огромния спад от 11.2% в БВП през април, икономиката на Канада бавно се подобрява. Това бе отразено в последните данни за заетостта през юни, според които икономиката е създала 950 хил. работни места. Ако предстоящите икономически цифри продължат да се подобряват, канадският долар може да напредне спрямо зелените пари.

Технически анализ на USD/CAD

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

Интрадей сигналите остават неутрални в този момент. Изглежда малко вероятно BoC да задейства движение, достатъчно силно, за да избута двойката извън текущите граници на рейнджа. И все пак, докато подкрепата 1.3490 издържа, все още може да се очаква поскъпване. В посока нагоре пробив над 38.2% корекция на спада от 1.4667 до 1.3315, 50-днената ЕМА и над 1.3715 ще поднови отскока за тестването на 1.3832. Но тестване на региона около 1.37 е възможно само ако нежеланието за риск се върне заедно с миролюбиво изявление от BoC.

В посока надолу, обаче, ясен пробив под 1.3490 ще потвърди, че отскокът от 1.3315 е завършил. А това би трябвало да обърне изгледите обратно в низходящи за повторно тестване на 1.3315.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.