Доларът по-слаб на фона на смесените пазари

За форекс трейдърите речта на Джей Пауъл в Джаксън Хол днес е най-важното рисково събитие тази седмица. Въпреки продължаващото покачване на доходността в САЩ, инвеститорите разпродаваха щатския долар преди това голямо събитие. Зелените пари претърпяха най-големия си спад спрямо кивито и озито. USD/JPY пренебрегна по-добрите от очакваното данни за стоките за дълготрайна употреба и се върна обратно към 106.

Снощи S&P 500 и NASDAQ се покачиха силно до нови рекордни нива. Но азиатските пазари са смесени, като слабост се наблюдаваше в Япония, Хонконг и Сингапур. Преди речта на председателя на Фед, обаче, предстои да излезе втората оценка за БВП на САЩ за 2-ро тримесечие.

Ще изглежда ли по-добре картинката на БВП за 2-ро тримесечие на второ четене?

Мисля, че не. Потвърждаване на катастрофата, макар и с леко надграждане – това очакват икономистите за преразгледаните данни за БВП.

Ако възходящият разказ преобладава и годишният БВП се преразгледа нагоре – особено над -30% – това би подкрепило долара. По-слабата катастрофа означава по-висока база за възстановяване и намалена нужда от стимули от страна на Фед. Низходяща резивия, обаче, – поради COVID-19 или друга причина – би изпратила долара надолу на фона на очакванията за допълнителни стимули от Фед.

Джером Пауъл е насрочено да говори на виртуалния симпозиум на Джаксън Хол, малко след излизането на данните. Той ще получи статистиката, докато подготвя бележките си и цифрите могат да повлияят на тона му.

Ще раздвижи ли Пауъл долара и накъде?

Анализаторите отбелязват от седмици вероятността Фед да удължи продължителността на покупката на активите си, за да добави повече дългосрочни активи. Независимо от подобренията в продажбите на жилища или дълготрайните стоки, икономиката е доста потисната. Милиони американци са без работа, а бизнесът не върви добре. В момента има повече икономическа активност от март, но икономиката няма да бъде близо до нивата преди COVID поне до 2022 г. Ето защо мисля, че Пауъл ще потвърди, че САЩ се нуждаят от продължаващо приспособяване на политиката.

И все пак ако Фед се окаже по-малко гълъб, отколкото мнозина са мислили, може да видим рали на долара.

Инфлационното таргетиране е това, за което всички говорят

Потребителските цени определено подливат целта на Фед през по-голямата част от последното десетилетие. И инвеститорите сега залагат, че централната банка на САЩ ще въведе нова политическа рамка за борба с трайно ниската инфлация още през следващия месец. Очаква се Пауъл да очертае плана на банката за повишаване на инфлацията. А това ще представлява драматична промяна от периода на Волкер, когато акцентът беше поставен върху опитомяването на ценовия натиск.

Говори се, че той би могъл да използва термина „насочване към средна инфлация“. Average inflation targeting (ATI) е важно, защото ще означава промяна в политиката от твърда инфлационна цел към такава, която позволява превишаване във времето. Това би било намек за пазара, че централната банка на САЩ би позволила на инфлацията да остане над 2% за известно време, което по същество означава, че лихвите ще останат по-ниски за по-дълго.

Такова обявяване би било голяма работа, но не е задължително да бъде огромна изненада. Възможно е да не е отчетено напълно в цената все още. В този случай можем да видим потапяне на долара надолу, златото да отскочи след спада от върховете и американските акции да продължат да се покачват.

Търговците на злато залагат на дълго въпреки рекордните нива в глобалните акции

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Цената на златото преосмисля краткосрочните си перспективи след по-слабата възвращаемост на долара, технологичните печалби, които подхраниха акциите нагоре и миролюбивите очаквания за речта на Пауъл. Ако председателят на Фед не разочарова гълъбите, златото, както казах, би могло бързо да скочи нагоре.

Първоначално пазарът на злато се отдръпна по време на търговската сесия в сряда, достигайки нивото $ 1900, преди да се обърне, за да образува чук, което разбира се е бичи знак. Ако видим ясен пробив над върха на чука (1954.73), то нивото от 2000 долара ще бъде отново на прицела на биковете.

Напрежението нараства към Конгреса и деня, в който той ще предостави повече фискална подкрепа, а колкото по-дълго чакаме, толкова по-голям ще бъде пакетът. Затова считам, че златото е на път да заблести отново и така необходимата консолидация преди изкачването към рекордни върхове може би е приключила.

В посока надолу, ако цената пробие под $ 1900 и 50-дневната EMA, мечките би трябвало да засилят низходящата инерция към $ 1800. Там мисля, че имаме масивна подкрепа и като се има предвид, че сме в дългосрочен възходящ тренд, си струва да й обърнете внимание.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.