Йената надолу на фона на растящата доходност в САЩ и покачването на долара

Дългосрочната доходност на американските облигации и доларът се повишиха в Азия в петък, след като Фед измести политическата си рамка, за да постави по-голям акцент върху стимулирането на икономическия растеж и по-малък върху притесненията, че позволяват на инфлацията да отиде твърде високо.

Десетгодишната доходност на Министерството на финансите на САЩ се повиши до 0.7870%, най-високата от 10 юни. Това накара кривата на доходността да се засили, отразявайки толерантността на Фед към по-висока инфлация. Доларът достигна двуседмичен връх спрямо йената, но се задържа стабилно спрямо другите основни валути. Цените на златото изтриха ранните печалби и отстъпиха назад.

На Уолстрийт Dow Jones Industrial Average се повиши с 0.57%, S&P 500 спечели 0.17%, като и двата индекса поставиха нови максимуми в рамките на деня. Nasdaq Composite спадна с 0.34%.

Средната стойност на инфлацията на Фед означава по-ниски лихви за по-дълго

Председателят Пауъл говори на симпозиума на Джаксън Хол, където той очерта новото ревизирано консенсусно становище на Фед. Първо, централната банка премахна своята цел за максимална заетост и вместо това ще се стреми към максимална заетост като широко основана цел. На второ място, Фед се стреми да постигне инфлация, която е средно 2%, а не целта от точно 2%. Въпреки че промените са едва доловими, това показва силното въздействие на Коронавируса върху икономиката на САЩ, която и без това се забавяше преди пандемията.

Коментарите на Пауъл бяха широко очаквани, но някои търговци в Азия бяха разочаровани, че Фед не разкри повече подробности за това как ще работи новата рамка и не предостави някакви улики за това какво ще направи на следващото си заседание.

Въпреки че доларът първоначално се спусна по-ниско при обявлението, малко след това направи U-образно обръщане. Един от основните аргументи за това преобръщане беше, че изявлението на Пауъл бе очаквано широко. Както писах вчера, инвеститорите търсеха точно този език и тон от председателя на централната банка.  А когато стана ясно, че в речта му няма изненади, инвеститорите се върнаха да приберат печалбите от високорисковите валути.

На фронта на икономическите данни

От фундаментална перспектива, БВП на САЩ се повиши до -31.7% във второто четене за 2-рото тримесечие (прогноза -32.5%), спрямо -32.9% в предварителното четене. Първоначалните молби за безработица намаляха до 1.006 млн. за седмицата, приключваща на 22 август (при очаквани 1 млн.). Данните също спомогнаха на доларът да се вдигне нагоре.

Днес се очаква личните доходи в САЩ за юли да се понижат с 0.4% на месец спрямо -1.1% през юни. Предвижда се личните разходи за юли да нараснат с 1.5% на месец спрямо +5.6% през юни. Както и Чикаго PMI за август да нарасне до 52.6 от 51.9 през юли. И накрая, потребителските настроения на Университета в Мичиган се очаква да останат на 72.8 в окончателното четене за август.

Технически анализ на USD/JPY

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

Голяма волатилност наблюдавахме в USD/JPY през последните 12 часа. Но в крайна сметка двойката все още е ограничена в рейнджа между 105.10 – 107.05. Затова интрадей сигналите остават първо неутрални. В посока нагоре ясен пробив над 107.05 ще съживи случая на краткосрочно обръщане и ще донесе по-силно рали. От друга страна, убедително движение под 105.10 ще насочи мечките към тестване на дъното 104.18. Ясен пробив там ще възобнови целия спад от 111.71.

В по-голямата картина, USD/JPY все още остава в дългосрочния низходящ канал, който започна още от 118.65 (върха от декември 2016 г.). Следователно, все още няма ясни индикации за обръщане на тренда. Низходящият тренд все още може да се разпростре до дъното 101.18. Убедителен пробив над 112.22, обаче, би трябвало да потвърди завършването му и да обърне изгледите във възходящи за тестване на 118.65 и по-високо.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.