Равносметката от юли

Доларът направо беше пребит през юли. Той не просто падна спрямо основните валути, но се срина тежко. Именно поради широката слабост на зелените пари инвеститорите направо се влюбиха в рискови валути, като озито. И така AUD/USD достигна 16-месечен връх, поскъпвайки с 15.5% от април. Ръстът на еврото с 5.0% през юли пък беше най-доброто му месечно представяне от септември 2010 г. Увеличението на паунда с почти 5.6% беше най-силното от май 2009 г. А златото се покачи с над 10% до рекордно високи стойности. Жълтият метал се вдигна с почти 12.5% през предходните 3 месеца.

Първата седмица на август се очертава да бъде доста натоварена с решенията на 2 централни банки по паричната политика, PMIs наред с другите икономически данни. И не на последно място така следеният от всички Non-Farm Payrolls в петък.

RBA остави политиката непроменена заради икономическата несигурност

По-рано тази сутрин RBA вече проведе своята среща за паричната политика. Бордът реши да остави целите за паричния курс и доходността по 3-годишните държавни облигации на 25 базисни пункта. Пазарите естествено широко очакваха това задържане.

Според централната банка въпреки че най-лошото от глобалното икономическо свиване е отминало, перспективите остават силно несигурни. RBA очаква възстановяването да бъде само постепенно, като формата му ще зависи от COVID-19. Напрежението между САЩ и Китай също би трябвало да остане проблем в близко бъдеще.

Като се има предвид несигурността относно цялостната перспектива, Бордът разгледа редица сценарии на днешното заседание. Основният сценарий, който представиха е, че производството ще падне с 6% през 2020 г. и след това ще нарасне с 5% през 2021 г. Прогнозира се също, че безработицата ще нарасне до около 10%, преди постепенно да спадне до около 7%. Съветът ще предостави другите сценарии в Декларацията за паричната политика този петък. И предполагам ще има голям интерес от пазара към другите сценарии.

Как, обаче, политиката на RBA ще се отрази на озито?

За пазарите добрата новина е, че броят на новите случаи започва да намалява глобално в ключовите икономики. А за озито по-конкретно доверието на потребителите и условията на заетост би трябвало да продължат да се подобряват. Затова и именно данните за тях ще приковат вниманието следващата седмица.

Като цяло засега изглежда, че валутните пазари са повече или по-малко притеснени от Фед и неговата разхлабена парична политика преди всичко останало. Австралийският долар се възползва точно от това през последните няколко седмици и би трябвало да продължи да го прави, въпреки факта, че в момента Мелбърн е блокиран заради вируса.

Ликвидността на Федералните резерви е основен двигател на пазарите по света и на FX пазара няма да бъде по-различно. Съвсем откровено трябва да купувате други неща, за да защитите богатството си, което е базирано в щатски долари. Така че австралийският долар вероятно е толкова добър, колкото всеки друг актив, за който можете да се сетите. Това също би могло да се отиграе добре и ако китайската икономика започне да се подобрява. Но в този момент мисля, че това е само страничното шоу, а не основната атракция.

Ще продължи ли ралито по AUD/USD?

В отговор на запазването на лихвата и коментарите, днес озито нарасна от $ 0.7111 до $ 0.7146. Въпреки лекото отстъпление в понеделник, австралийският долар започва август с шестседмичното рали, което е най-дългото от около две години и половина.

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

Търговските сигнали в рамките на деня по AUD/USD остават неутрални обаче. На дневна графика виждаме, че възходящият импулс се забавя. Това става видно и от 4-часовия MACD, а краткосрочният връх би трябвало да е зад ъгъла. Корекцията, за която подозирам, вероятно ще се простре към зоната от 0.7050 до 0.7000 долара. В посока надолу ясен пробив под 0.7063 ще обърне изгледите обратно към низходящи за тестването на 0.6776 с цел коригиране на целия ръст от 0.5508.

Независимо от това, убедително движение над 0.7227 ще удължи ралито към 0.7314.

Ето и останалите прогнози за деня.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.