С наближаване изборите през 2020 г., може би се чудите: как те ще имат дълбоко влияние върху финансовите пазари по целия свят. А сред най-силно засегнатите активи определено ще бъде щатският долар.

И така, как ще се държат зелените пари след изборния ден през ноември?

Отговорът на този въпрос зависи от изоставащото възстановяване след COVID-19 на американската икономика, политиката на централните банки и, разбира се, окончателния резултат след 3 ноември.

Сега сме свидетели на рядко явление, че сред инвеститорите нараства усещането, че Европа ще се възстанови по-бързо от САЩ, благодарение на по-доброто управление на здравната криза. Америка все още се бори да овладее инфекциите в няколко щата и това заплашва да сложи на пауза завръщането на икономиката. Всъщност, както подчерта Пауъл от Фед, данните в реално време предполагат, че възстановяването вече губи пара. На финансовите пазари това се отрази в по-слабия долар, тъй като влошаващите се перспективи подхранват очакванията за по-агресивен Фед.

Но FX търговията е двупосочна игра и падането на долара нямаше да бъде толкова рязко без по-добрите новини от Европа, засилващи еврото. Винаги, когато някой губи, от другата страна има някой, който печели. И този път бе еврото. Не е ли това само началото на по-голямо рали по EUR/USD, което предполага, че Европа надминава САЩ? Нещата сега изглеждат така, макар че в условията на тази невиждана несигурност картината бързо може да се промени. Нека видим различните сценарии за бъдещето на щатския долар.

Щатският долар след изборите: силен или слаб?

По-слаб

Наистина повечето фактори предполагат, че ралито на еврото може да продължи. Ето някои от тях:

От една страна става ясно, че Фед ще предприеме по-решителни действия през септември, евентуално като се ангажира да не вдига лихвите отново, докато инфлацията не надвиши целта от 2%. Междувременно мениджърите на активи в световен мащаб прекараха последното десетилетие, трупайки американски активи. И вече имат причина да диверсифицират, като очевидният избор е Европа.

След това предстоят президентските избори в САЩ. Доналд Тръмп изостава засега от Джо Байдън и то в цялата страна. Байдън иска да обърне част от намаляването на данъците на Тръмп и отново да повиши ставката на корпоративния данък. Дали, обаче, този риск е отчетен вече в цените на акциите и щатския долар?

Не на последно място, прогнозите за БВП на Европа тази година са за свиване с 8% спрямо спада с 5.6% в БВП на САЩ. Но за 2021 г., очакванията са за отскок с 5.5% в Европа, което е по-добър темп от 4% за Щатите. А тези данни дори не отразяват последните скокове в американските инфекции.

И накрая, никой не говори за това, но сценарият, според който агенциите за кредитен рейтинг понижават американските облигации, се превръща в реална възможност предвид историческия скок на дълга. Нека не забравяме и така очакваният пакет от стимули от Конгреса. Ако приемем, че той бъде договорен дори до 1.5 трлн. долара, дефицитът ще надхвърли 20% от БВП тази година. И това без да отчитаме нищо друго преди края на годината.

По-силен долар

Сега, за да е ясно, аз не обичам твърде много песимистичните картини. И всичко изброено по-горе не означава, че идва някакъв срив в щатския долар. Да, зелените пари може да загубиха леко почва, но притесненията, че губят статута си на резервна валута изглеждат безпочвени.

Повечето глобални транзакции все още са уредени в долари, американските капиталови пазари са далеч по-големи и по-зрели от където и да е другаде. Така че всъщност света няма друга алтернатива за резервна валута. Като доказателство, ценовото действие през март говори само по себе си: когато световната икономика падне от висока скала, всички инвеститори искат долари. Имайте предвид и че дори някоя глобална криза да произхожда от САЩ, инвеститорите пак предпочитат да избягат от нея, запасявайки се с USD.

Дотук добре, но какво може да вдъхне живот обратно на резервната валута? Очевидната „промяна“ би била ситуацията с вирусите в САЩ да мине под контрол, което ще позволи по-бързото възстановяване и разбиване на целия разказ за ефективността на еврото. Сценарият предполага и че Фед ще облекчи своите агресивни QE политики, което също ще подкрепи долара.

Обратното може също да сработи. Ако Европа бъде ударена от втора вълна, например, и волатилността се върне, доларът може отново да се превърне в Царя на пазара, както като убежище, така и след като икономическите очаквания за Европа се понижат.

Друга благодат за зелените пари може да се окаже Европейската централна банка. Ако еврото запази този бичи моментум, ЕЦБ може да се почувства неудобно с по-силна валута. Защото това ще окаже низходящ натиск върху инфлацията. Следователно, ЕЦБ може да изрази дискомфорт от обменния курс или да намери друг начин да му подрежат крилцата.

Дългосрочната картина по EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

В средносрочната картина низходящият тренд от 1.2555 (върха от 2018 г.) завърши при 1.0635. Ръстът от 1.0635 се разглежда като трети лег на възходящия модел от 1.0339 (дъното за 2017 г.). По-нататъшно разширяване на ралито би могло да се наблюдава към клъстерната съпротива при 1.2555 (също и 38.2% Фибо корекция на спада от 1.6038 до 1.0339 при 1.2515). Това ще остане предпочитаният от мен случай, докато подкрепата 1.1422 издържи.

От друга страна, при всичките си скорошни печалби, EUR/USD все още се опитва да преодолее дългосрочната низходяща тренд линия, спусната от върха за 2008 г. За да може еврото наистина да удължи ралито си е необходимо да видим седмично затваряне над тази решаваща линия. Докато това не се случи, е нужно допълнително внимание.

След всичко казано, мога единствено да обобщя, че в тази постпандемична епоха икономическата ситуация може да се промени само за миг. Нека не забравяме и обтегнатата геополитическа обстановка с търговските войни.

Само в едно съм сигурна, 2020 г. ще остане историческа година за щатския долар, Независимо дали гледате на USD като на временно убежище, дългосрочна инвестиция или спекулативна търговия, политиката на Фед, социалните вълнения и политическите обрати са готови да играят ключови роли в стойността на щатския долар след изборите на 2020 г. Но красотата на форекс търговията е, че купуването и продажбата на щатски долари е сравнително лесно. А ако се абонирате за нашите услуги дори става още по-лесно, приятно и забавно. Ние разбираме от работата си! Присъединете се от към нашата инвеститорска общност, като се регистрирате тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.