Стерлингът остава най-слабата валута за седмицата, без съмнение на иначе смесения FX пазар. Като цяло рисковите настроения се стабилизират след възстановяването на американските акции снощи. Доларът върна голяма част от печалбите си тази седмица. В момента еврото е по-силно днес, за което помогнаха кръстосаните покупки срещу паунда и възстановяването срещу долара и йената. И все пак общата валута ще остане уязвима към друг спад, в зависимост от коментарите на ЕЦБ относно текущата сила на единната валута.

ЕЦБ прогнози: Предупреждение за силата на еврото без необходимост от действия

Очаква се ЕЦБ да запази мерките на паричната политика без промяна. Фокусът върху срещата ще включва реакцията на политиците към скорошната сила на еврото, актуализираните икономически прогнози и прегледа на стратегията на ЕЦБ след съобщението на Пауъл от Фед на симпозиума Джаксън Хол.

Докато поскъпването на еврото през последните месеци може да забави възстановяването и перспективите за инфлацията, въздействието засега вероятно е ограничено. Все още политическите действия за ограничаване на ралито не са оправдани. И все пак е вероятно да има някаква словесна намеса по време на пресконференцията. Възможно е също перспективите за инфлацията да бъдат преразгледани надолу, засилвайки миролюбивата позиция на ЕЦБ.

ЕЦБ би трябвало да запази лихвата по депозитите на -0.5%. Основният лихвен процент и лихвата по заемите също ще останат непроменени съответно на 0% и 0.25%. При фиксираните доходи продължаваме да очакваме търговия в рейндж, управлявана от компенсиращи фактори на увеличеното предлагане и големите PEPP покупки. Очаквам, че централната банка ще повтори насоките, че покупките „ще“ продължат „поне до края на юни 2021 г. и във всеки случай, докато Управителният съвет прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила“.

Но търговците може би ще изчакат само кимването на губернатора на ЕЦБ, Лагард, за да разпродадат еврото и да коригират силното рали от март. Кристин Лагард ще представи новите икономически прогнози. Като цяло надграждането на прогнозите за БВП е вече отчетено в цената, оставяйки повече място за низходяща изненада. Докато икономиките се справят по-добре от очакваното с въздействието на COVID-19, щетите са значителни и нарастващите случаи на стария континент все още остават тревожни.

Ценообразуват ли пазарите оптимизъм или са готови за разочарование?

Ако Лагард каже, че банката „не коментира обменния курс“ – или изобщо избягва въпроса – еврото може да има място за покачване. И обратно, ако тя, като ръководител на институцията, предаде съобщение за безпокойство, единната валута може да загуби леко почва под краката си.

Интервенция със сигурност не е на картите. Въпреки това, казвайки, че ЕЦБ следи стойността на валутата, това би означавало, че може да я тласне надолу с по-приспособителна политика по-късно по пътя. И инвеститорите биха могли да изпреварят това, като продадат еврото.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

От техническа гледна точка EUR/USD се възстановява бързо след теста на подкрепата 1.1762. Интрадей сигналите остават първо неутрални. В посока надолу, ясен пробив под 1.1762 ще потвърди краткосрочния връх при 1.2011. Сигналите в рамките на деня ще се обърнат в низходящи за тестването на 55-дневната EMA (в синьо, сега на 1.1662). Убедително движение там ще индикира, че спадът коригира цялостното покачване от 1.0635 и следващата цел ще е 38.2% Фибо ниво на ръста от 1.0635 до 1.2011 при 1.1485. Независимо от това, отскок от текущото ниво, последван от пробив на съпротивата 1.2011, ще възобнови покачването от 1.0635.

Технически анализ на EUR/GBP

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

 

В този момент интрадей сигналите по EUR/GBP остават в посока нагоре. Ясен пробив над 0.9175 ще възобнови цялото променливо покачване от 0.8670. Следващата цел ще бъде 100% проекция на ръста от 0.8670 до 0.9175, приложена от 0.8866, при 0.9371. В посока надолу, пробив под второстепенната подкрепа 0.9034 първо ще обърне изгледите в неутрални в рамките на деня. Но сценарият за по-нататъшно рали все още е предпочитан, стига подкрепата 0.8866 да издържи.

В по-голямата картина, засега все още наблюдаваме спада от 0.9499 като развитие в коригиращ модел. Тоест, възходящият тренд от 0.6935 (дъното за 2015 г.) ще се възобнови на по-късен етап. Това ще остане предпочитаният случай от мен, докато подкрепата 0.8282 устоява.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.