Нямаше нищо нормално за 2020 г. досега и август не беше изключение

Еврото се търгуваше значително по-високо през азиатската сесия, тъй като най-накрая преодоля краткосрочни съпротиви срещу долара и йената. Швейцарският франк следва единната валута отблизо като втори по сила. Златото също проследява еврото по-високо. Доларът и йената продължават да остават под широк пазарен натиск. Понастоящем вниманието се измести от австралийския долар (AUD), тъй като пазарите пренебрегват решенията за паричната политика на RBA, както и от данните, публикувани от Австралия и Китай.

През август зелените пари се търгуваха по-ниско спрямо всички основни валути, с изключение на японската йена. USD/JPY „изпя“ собствената си мелодия, въпреки прибирането на печалбите в края на месеца от американските акции и разпродажбата в доходността на съкровищните бонове. Уолстрийт и индексите пък представиха най-добрият август от десетилетия.

Ето и връзка към чакащите позиции на Николай Тосков за 1ви септември. А за аабонатите, които следват инвестиционното ни портфолио от акции, вижте какво трябва да знаете за разделянето на акциите на Tesla.

От стоковите валути, канадският долар се повиши до нов 7-месечен връх спрямо щатския долар. AUD/USD отчете рали за пети пореден месец през август и се увеличи с около 20% спрямо март, в сравнение с 8% за еврото и 2% за японската йена за същия период.

RBA остави лихвата на 0.25%, но разшири и удължи срочното финансиране

Резервната банка на Австралия отново остави лихвените проценти непроменени тази сутрин, както бе широко очаквано от пазарите. Съветът реши да остави целите за паричния процент и доходността на 3-годишните държавни облигации на 25 базисни пункта.

От друга страна, банката реши да увеличи размера на механизма за срочно финансиране до около AUD 200 млрд. Освен това достъпът до механизма също ще бъде удължен. От RBA също така се ангажират да поддържат „силно приспособими настройки, доколкото е необходимо“. Те „няма да увеличат целта на лихвения процент, докато не бъде постигнат напредък към пълна заетост и са уверени, че инфлацията ще бъде устойчива в рамките на целевия диапазон 2–3%“.

По отношение на икономиката RBA отново подчерта, че спадът „не е толкова тежък, колкото се очакваше по-рано“. Но възстановяването е „както непостоянно, така и неравномерно“, като избликът във Виктория има „основен ефект“ върху икономиката на държавата. Безработицата „остава висока“ и е „вероятно да минат няколко месеца“, преди да настъпи значително възстановяване на пазара на труда. Натискът върху заплатите и цените също „остава слаб“ и „вероятно ще продължи известно време“.

RBA също призна, че „щатският долар се обезцени спрямо повечето валути през последните месеци. Като се има предвид това и по-високите цени на суровините, австралийският долар поскъпна и достигна най-високото си ниво от близо две години.“

Какво предстои?

Пазарите, обаче, ще търсят на какво ниво RBA ще се почувства неудобно заради силата на австралийския долар.

Естествено всичко това е свързано и с развитието покрай Коронавируса. За пазарите добрата новина е, че се говори за напредък към ефективна ваксина. Избягването на допълнителни скокове в заразяването, обаче, ще бъде от решаващо значение за подпомагане на икономическото възстановяване. За AUD доверието на потребителите и условията на заетост ще трябва да продължат да се подобряват.

Тази седмица пазарите ще получат нови актуализации за въздействието на COVID-19 върху австралийската икономика. Данните за БВП за второто тримесечие излизат утре. Цифрите ще дадат на трейдърите по-добро усещане дали RBA ще трябва да предостави още подкрепа.

Докато данните за търговията в четвъртък също ще представляват интерес, продажбите на дребно за юли в петък ще бъдат ключови. Разочароващи числа ще създадат допълнителен натиск върху централната банка.

AUD: Една от най-облагодетелстваните основни валути

Месечна графика на AUD/USD
Месечна графика на AUD/USD

 

В този момент интрадей сигналите в AUD/USD остават в посока нагоре. Сегашното рали би трябвало да се насочи към дългосрочното Фибоначи ниво 0.7641 (на спада от 1.1080 до 0.5508). В посока надолу е необходим ясен пробив под подкрепата 0.7135, за да индикира формиране на краткосрочен връх. В противен случай изгледите ще останат бичи в случай на отстъпление. С други думи, гледайте на отстъпленията като на потенциална възможност за покупки, тъй като щатският долар със сигурност ще бъде продаден занапред.

От фундаментална страна, еврозоната ще пусне финалните данни за производствените PMIs, нивото на безработица и CPI. Германия и Италия ще освободят безработицата. Великобритания ще пусне окончателния производствен PMI, одобренията за ипотечни кредити и паричната маса M4. По-късно през деня Канада ще публикува производствения PMI, а САЩ ще освободи разходите за строителството и производствения PMI на ISM.

Технически анализ на EUR/AUD

Интрадей сигналите по EUR/AUD остават неутрални първо, тъй като консолидацията от 1.6033 може да се разшири. В посока надолу, категоричен пробив под 1.6033 ще потвърди възобновяването на целия спад от 1.9798. Тогава би трябвало да се наблюдава по-дълбоко падане до седмичната EMA 200 при 1.5875. В посока нагоре е необходим пробив над съпротивата 1.6586, за да се посочи обрат, в противен случай перспективите ще останат мечешки в случай на ново възстановяване.

Месечна графика на EUR/AUD
Месечна графика на EUR/AUD

В по-голямата картина, целият възходящ тренд от 1.1604 (дъното от 2012 г.) може да е завършил при 1.9798. По-дълбок спад може да се наблюдава до 55-месечната EMA (в синьо, сега при 1.5792). Убедителен пробив там ще проправи пътя към 61.8% корекция на ръста от 1.1604 до 1.9798 при 1.4731. Това ще остане предпочитаният сценарий засега, докато съпротивата 1.6586 издръжи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.