Рисковите активи са разтърсени преди NFP

Бремето на еднопосочното рали на акциите от месеци насам най-накрая стана твърде тежко, за да бъде понесена от биковете в четвъртък и акциите бяха засегнати от резки разпродажби. Йената пък се представи най-добре на FX пазара, доларът се стабилизира, докато кивито изоставаше. EUR/USD завърши деня без промяна след по-ранния спад. Стоковите валути паднаха, но само в рейнджове от 60-80 пипса. Докладите за работните места в САЩ (NFP) и Канада през август предстоят по-късно днес.

С наближаването на доклада за Non-Farm Payrolls в САЩ, най-накрая беше време инвеститорите да приберат печалбите си от свръхразтегнатите позиции в акции. Крехкото възстановяване на САЩ не успява да оправдае опияняващите оценки на фондовите пазари и сега инвеститорите се опасяват, че с по-бавен растеж в сектора на услугите, новите работни места извън селското стопанство може да не отговарят на очакванията. Ако пазарът на труда е слаб, икономиката е слаба и следователно акциите трябва да се търгуват по-ниско, а не по-високо.

Ако искате и Вие да търгувате печелившо с американски акции, може да се абонирате за нашата услуга Инвестици и портфейл в акции.

Американският долар чака добри новини

NFP за август е първият доклад с данни за времето, след като част от правителствените стимули отпаднаха. Икономистите търсят забавяне на растежа на работните места до 1.4 млн. от 1.76 млн. Нивото на безработица се очаква да спадне под 10% за първи път от април. Но растежът на средните почасови доходи може да покаже стагнация. Очаквам доларът да има по-голяма реакция към по-слаби данни, отколкото към по-силните.

Пазарните настроения започват да се обръщат, перспективите за икономиката са несигурни. Ако данните разочароват, инвеститорите ще се притесняват, че те ще се влошат още повече през есента. По-добри данни, от друга страна, може да не помогнат много на долара или акциите, ако са гледани скептично. По-вероятно е пазарната реакция да остане ограничена и да не осигури някакъв съществен тласък на зелените пари на фона на очакванията за силно приспособима политическа позиция от страна на Фед.

Отчетът за канадския пазар на труда също е в календара. Ако канадските данни са добри, а тези в САЩ са слаби, USD/CAD може бързо да възобнови спада си. Но добрият Non-Farm Payrolls доклад за САЩ може да помогне на USD/CAD и да навреди най-много на AUD/USD и NZD/USD.

Дали доларът ще приключи седмицата като най-силната валута зависи от реакциите за NFP

Реакцията на долара към данните за NFP напоследък е относително несигурна. Зелената валута остава в разгара на рязък спад спрямо всички основни съперници, като индексът на щатския долар наскоро се понижи под 92.00 до най-ниското си ниво от над 2 години.

Но натискът за продажби на долара намаля през последните няколко седмици и следователно световната резервна валута може да види рали насрещно на тренда, ако имаме положителни тенденции в отчета за работните места. По-специално, ако видим по-силен от очакваното ръст на работните места и на заплатите, това може да създаде по-дълбока корекция в EUR/USD на ралито през юли към 1.1700. Междувременно, по-слаб от очакваното NFP би могъл да създаде възможност за продажба в USD/JPY, която не е толкова разтегната, колкото много от другите основни двойки.

EUR/USD остава „депресирана“ преди NFP

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Технически, интрадей сигналите в EUR/USD остават първо неутрални. Докато подкрепата 1.1762 издържа, още едно покачване е възможно и ясен пробив над 1.2011 ще възобнови целия ръст от 1.0635. Убедително движение под 1.1762, обаче, ще потвърди формирането на краткосрочен връх и ще обърне сигналите надолу за по-дълбоко отдръпване до 55-дневната EMA (сега на 1.1640) и по-ниско.

В по-голямата картина, низходящият тренд от 1.2555 (върха от 2018 г.) вече завърши при 1.0635. Възходът от 1.0635 се разглежда като трети лег на модела от 1.0339 (дъното за 2017 г.). По-нататъшно покачване на ралито би трябвало да се наблюдава към съпротивата 1.2555 (38.2% Фибо корекция на спада от 1.6038 до 1.0339, при 1.2510). Това ще остане предпочитаният сценарий, докато съпротивата, обърната в подкрепа 1.1422 издържи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.