Цените на суровия WTI петрол спаднаха с повече от 2% заради прибирането на печалби вчера. Корекцията дойде въпреки рязкото свиване на американските петролни запаси. Търговците всъщност бяха загрижени от спада в търсенето на рафинерии, резултат от бавното икономическо възстановяване.

Спредът между WTI – Brent петрола се разшири значително заради опасения за търсенето в САЩ

Цените на WI и Brent остават около многоседмичните дъна тази сутрин, тъй като вътрешните доставки и производството в САЩ намаляват след урагана Лора. Но с възстановяването на по-ранните нива на производство може да очакваме скок в цените на черното злато в близко бъдеще.

Вчера EIA докладва, че запасите на суров петрол са намалели с 9.4 млн. барела за седмицата, приключила на 28 август. Но това не не повлия положително на суровината. Междувременно, запасите от бензин са намалели с 4.3 млн. барела, докато запасите от дестилатно гориво са спаднали с 1.7 млн. барела.

И други данни от САЩ, като частните работодатели, наемащи по-малко работници от очакваното за втори пореден месец през август, също породиха опасения, че икономическото възстановяване изостава.

Анализаторите предупреждават, че предстоящата поддръжка на рафинериите и края на летния сезон на шофиране също биха ограничили търсенето на суровината. Поради прекъсванията преди урагана Лора, степента на използване на рафинерията в САЩ е спаднала с 5.3% до 76.7% от общия капацитет. Всички тези фактори предполагат сезонен спад при рафинериите и по-високи нива на запаси от петрол, докато напредваме през септември.

Петролните пазари, обаче, получиха известна подкрепа от отказа на Ирак, че търси освобождаване от намаленията на производството от ОПЕК+ през 1-то тримесечие на следващата година. Като цяло очакваме низходящия натиск да бъде ограничен.

WTI се плъзна до най-ниското си ниво на затваряне от близо 4 седмици

WTI (41.65) спадна вчера и освен ако не отскочи от $ 41, оставам предпазлива по отношение на по-нататъшното бичо развитие към $ 44-45. Ще изчакам да наблюдавам ценовото действие от текущите нива през следващите 1-2 сесии, за да получа следа за по-нататъшната посока оттук.

Четиричасова графика на WTI
Четиричасова графика на WTI

Основно пазарът върви по-високо, но с темпото на охлюв. Поради това търся възможност за закупуване при краткосрочните отстъпления, използвайки 50-дневната EMA (40.97) като област на потенциална подкрепа. Вярвам, че пазарът ще продължи да вижда доста волатилност, но това е от краткосрочна перспектива. С други думи, трябва да търгувате този пазар на краткосрочна графика. Индексът на относителната сила RSI е под нивото 30 на четиричасова графика и вече е на свръхпродадена територия.

Що се отнася до дългосрочната търговия, бихме могли да стигнем до 49 долара, но при този темп може да отнеме седмици, ако не и месеци.

Следващата основна подкрепа за WTI е при $ 41.14/00. Засега има шанс цената да се върне и да тества тъмносинята тренд линия, която вчера бе пробита надолу, преди да продължи надолу.

Биковете по USD/CAD се забавят въпреки техническите разпродажби в петрола

USD/CAD удължи възстановяването тази сутрин от 1.3036 до 1.3089 преди европейската сесия. Най-новите печалби на двойката могат да се отдадат на загубите на WTI и продължителното нарастване на щатския долар. Търговците обаче очакват утре ключовите данни за заетостта в САЩ и Канада за нова инерция.

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

Технически, временно дъно бе формирано при 1.2994 преди 100% проекция на спада от 1.4048 до 1.3315, приложена от 1.3715 при 1.2982. Интрадей сигналите за USD/CAD първо се обръщат в неутрални сега. Изгледите ще останат мечешки, докато съпротивата 1.3239 издържи. Ясен пробив под 1.2982 ще насочи мечките към 161.8% проекция при 1.2529.

Въпреки това, убедително движение над 1.3239 ще потвърди краткосрочното дъно и ще обърне търговските сигнали нагоре за по-силен отскок.

Eто и активните сделки на Николай Тосков за днес, които са само за абонати.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.