Риск апетитът натежа на долара в началото на седмицата

Азиатските пазари до голяма степен отвориха по-високо във вторник, надграждайки новооткрития импулс, след като ловците на изгодни сделки спомогнаха за възстановяване на американските акции след продажбата през миналата седмица.

Американските индекси се повишиха в понеделник, започвайки седмицата с добра инерция. Dow Jones скочи с 410 пункта (+1,51%) до 27 584, S&P 500 се повиши с 53 пункта (+1.61%) до 3 351, а Nasdaq 100 се вдигна с 213 пункта (+1.91%) до 11 364.

Докато волатилността остава повишена поради опасенията, че президентските избори могат да бъдат оспорени, технологичните акции с голяма капитализация започнаха да се възстановяват. Всички сектори в индекса S&P 500 бяха нагоре, водени от печалбите в енергийните акции. А секторът на комуналните услуги беше най-слабо представящият се сектор на по-широкия пазар.

Подобно развитие видяхме и в Европа, с 2.2% ръст на STOXX 600, което е най-силното покачване от 16 юни. Финансовите акции също го подкрепиха.

Доларът леко отстъпи от двумесечния връх, като по-рисковите активи се възползваха. А това помогна за повишаване цените и на златото.

На фокус са Brexit и президентските дебати в САЩ

Преговорите за Brexit ще бъдат възобновени в Брюксел. След известен хаос реториката отново се подобри, тъй като двете страни настояват, че все още може да се постигне споразумение. Това бе отчетено и на пазара днес, тъй като паундът превъзхожда всички основни конкуренти.

За американските избиратели днес ще е важен ден, тъй като предстои първия президентски дебат между Байдън и Тръмп. Очаквам той да предизвика доста интерес по-късно през деня.

Данните за доверието на потребителите и цените на жилищата в САЩ също ще излязат по-късно. Предстоящите икономически данни би трябвало да помогнат да се покаже колко добре е позиционирана страната за възстановяване от блокирането на пандемията и колко още стимули ще бъдат необходими.

В световен мащаб загубата на инерция и подновеното нарастване на процента на зараза с COVID-19 сочат към необходимостта от допълнителна фискална и парична подкрепа. Тази политическа перспектива продължава да предоставя подкрепящ фон на акциите, въпреки скорошната волатилност.

Технически анализ на S&P 500

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

 

Индексът мина над 50-дневната EMA, но все още има много работа за вършене в посока нагоре. Всъщност има много шум между  настоящите цени и нивото 3400, така че все още не бързам да се вълнувам прекалено силно. Вместо да скачам „на всичко”, мисля, че е много по-разумно просто да разглеждаме краткосрочните спадове като потенциални възможности за покупки на краткосрочните графики.

В посока надолу виждам, че нивото 3 200 бе доста решаващо при отскока, който видяхме оттам. В посока нагоре, обаче, все още виждам нивото 3 400 като зона, която ще бъде трудно пробита. А с президентските избори, които наближават, е вероятно да останем в този рейндж, докато не получим нещо по линия на по-голям катализатор за раздвижване на пазарите. В момента го нямаме, така че мисля, че най-добрата стратегия засега е търговията при границите на рейнджа, разглеждайки спадовете като потенциална стойност.

Ако S&P 500 пробие под нивото 3 200, следващото място, където купувачите ще искат да се включат е 200-дневната EMA, която в момента се намира при 3 143. Ако продажбите се засилят след пробива под нея, то вероятно ще се надпреварваме към нивото 3 000.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.