Доларът продължава да блести на фона на нежеланието за риск

Избягването на риска продължава да доминира на пазарите поради опасения от друга вълна от коронавирусни инфекции, тъй като Северното полукълбо навлиза в есента и зимата. Американските акции затвориха значително по-ниско след краткото първоначално възстановяване. Азиатските пазари последваха големите продажби, като основните индекси са в червено. На валутните пазари стоковите валути продължават да се търгуват като най-слабите. Доларът и йената са най-силните, като засега превес имат зелените пари. Швейцарският франк пък достигна месечно дъно спрямо долара и сега очаква решението на SNB.

Апетитъ за по-рискови активи също се влоши, след като данните в сряда показаха, че бизнес активността в САЩ се е забавила през септември и няколко политици от Фед предупредиха, че е необходима допълнителна държавна помощ за укрепване на икономиката.

Интервенцията като извънреден труд

Решението за SNB днес е основния фокус в европейската сесия. Очаквам централната банка да остави лихвения процент непроменен при -0.75%. Въпреки че не се изключва възможността за по-нататъшно лихвено понижение, основният инструмент на SNB е валутната намеса за ограничаване на прекомерната сила в швейцарския франк.

Икономическото свиване през второто тримесечие се оказа по-малко от очакваното. Водещите индикатори също предполагат, че възстановяването е в ход. Инфлацията, обаче, остава слаба. Според мен, в актуализираните икономически прогнози на SNB ще има само леки корекции, ако въобще има такива.

Позоваването, че „в светлината на високо оценения швейцарски франк оставаме готови да се намесим по-силно на валутния пазар“, следва да бъде запазено в придружаващото изявление. Подобна позиция по паричната политика вероятно ще остане за известно време. Както президентът Томас Джордан посочи през юли, „въпреки че все още имаме възможности за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти, остава фактът, че човек не може да понижава лихвите безкрайно“. Джордан повтори тази позиция по-рано този месец. Както той отбеляза, „франкът е сигурно убежище, а винаги където има несигурност по света, там се търсят сигурни убежища като франка… Франкът е високо оценен. Докато той е силно надценен, ние ще продължим с нашата парична политика с намеса и отрицателни лихвени проценти, за да намалим натиска за поскъпване”. Всичко това сигнализира, че валутните интервенции играят ключова роля в политиката на SNB.

Ще видим ли възходящи рискове при решението?

Имайки предвид, че шанса за незабавно намаляване е ~30%, то ако лихвите останат непроменени, франкът може да скочи малко по-високо при решението. Но не мисля, че дадено рали може да се задържи дълго. Освен това пътят на франка ще се определя главно от това как се развива глобалния апетит за риск и по-конкретно дали последната корекция на фондовия пазар продължава.

В общата картина търговците, които са дълги по франка, трябва винаги да имат предвид, че се борят срещу SNB. И винаги има допълнителен риск да бъдат хванати от грешната страна на валутната интервенция.

USD/CHF скочи до най-високото си ниво от началото на август

Дневна графика на USD/CHF

Дневна графика на USD/CHF 

Отскокът на USD/CHF от 0.8998 все още е в ход и интрадей сигналите остават в посока нагоре. Следващата цел на биковете е 38.2% Фибо корекция на спада от 0.9901 до 0.8998, при 0.9343. В посока надолу ясен пробив под незначителната подкрепа 0.9172 първо ще обърне изгледите в неутрални.

В по-голямата картина спадът от 1.0237 се разглежда като трети лег на модела от 1.0343 (върха от 2016 г.), който все още се удължава. Убедително движение под 100% проекция на спада от 1.0343 до 0.9187, приложена от 1.0237, при 0.9081 ще проправи пътя към 138.2% проекция до 0.8639. В посока нагоре е необходим пробив над съпротивата 0.9376, за да бъде първият признак за формиране на средносрочно дъно.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.